Holnaptól kiderül, mennyit kapnak az állami vezetők

Pénzcentrum
2009. szeptember 14. 08:47

A kormány augusztus 29-én fogadta el azt a rendeletet, amely szerint kötelező közzétenni a köztulajdonban (azaz állami, önkormányzati vagy közalapítványi többségi tulajdonban) lévő gazdasági társaságok vezetőinek a javadalmazását.

Az érintett személyek köre széles, ide tartoznak a vezető tisztségviselők, a felügyelőbizottsági tagok, a munka törvénykönyve alapján vezető állásúnak minősülő, továbbá az elkülönült szervezeti egységet vezető, valamint az egyes dolgozók tevékenységét irányító munkavállalók. Ez azt jelenti, hogy a középvezetők javadalmazása is megismerhető. A nyilvánosságra hozandó adatok közé tartozik minden pénzbeli juttatás, és a végkielégítés, valamint a felmondási idő is. Az előírt adatokat szeptember 15-ig kell hozzáférhetővé tenni a cég internetes honlapján, ráadásul két évig ezeket az információkat nem lehet eltávolítani onnan - írta a Népszabadság.

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a rendeletet, helyette olyan új intézkedéseket kell hozni, amelyek megakadályozzák az indokolatlanul magas jövedelemkiáramlásokat. A szakszervezet álláspontja: a kormányrendelet odadobja a nyilvánosságnak azon emberek jövedelmi adatait, akik rendezett, munkaügyi kapcsolatokon alapuló munkaszerződések alapján végzik valóságos közszolgálati tevékenységüket. Elutasítják továbbá, hogy az intézkedés kiterjedjen azokra a középvezetőkre és munkahelyi vezetőkre is, akik a felső vezetőkhöz képest "igen szerény díjazás mellett látják el szakmai feladataikat".

Lukács Zsolt
, a Telkes fejvadászcég vezető tanácsadója ámokfutásnak nevezte az állami vezetők juttatásainak közzétételéről szóló jogszabályt. Szerinte egyrészt elég kellemetlen, hogy fél évvel a választások előtt darabra pontosan lehet tudni, hogy mennyi s hány forinttal honorált álláshely van fenntartva a politikai pártok kádereinek. A nagyobb baj az, hogy alapjaiban veszélyezteti a jogbiztonságot, hogy előírták: kötelező nyilvánosságra hozni egy olyan személyes adatot, ami csak a két érintettre tartozik - mondja a személyzeti szakértő. A kérdésre, hogy mi garantálhatja az átlátható működést, ha nem a fizetések nyilvánossága, azt mondja, a felügyelőbizottságok - noha maga is hozzáteszi, tudja, hogy ez csak elméleti lehetőség, hiszen látja, mennyire nem töltik be eredeti funkciójukat az fb-k az állami cégeknél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?