12 °C Budapest

Holnaptól kiderül, mennyit kapnak az állami vezetők

Pénzcentrum
2009. szeptember 14. 08:47

A kormány augusztus 29-én fogadta el azt a rendeletet, amely szerint kötelező közzétenni a köztulajdonban (azaz állami, önkormányzati vagy közalapítványi többségi tulajdonban) lévő gazdasági társaságok vezetőinek a javadalmazását.

Az érintett személyek köre széles, ide tartoznak a vezető tisztségviselők, a felügyelőbizottsági tagok, a munka törvénykönyve alapján vezető állásúnak minősülő, továbbá az elkülönült szervezeti egységet vezető, valamint az egyes dolgozók tevékenységét irányító munkavállalók. Ez azt jelenti, hogy a középvezetők javadalmazása is megismerhető. A nyilvánosságra hozandó adatok közé tartozik minden pénzbeli juttatás, és a végkielégítés, valamint a felmondási idő is. Az előírt adatokat szeptember 15-ig kell hozzáférhetővé tenni a cég internetes honlapján, ráadásul két évig ezeket az információkat nem lehet eltávolítani onnan - írta a Népszabadság.

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a rendeletet, helyette olyan új intézkedéseket kell hozni, amelyek megakadályozzák az indokolatlanul magas jövedelemkiáramlásokat. A szakszervezet álláspontja: a kormányrendelet odadobja a nyilvánosságnak azon emberek jövedelmi adatait, akik rendezett, munkaügyi kapcsolatokon alapuló munkaszerződések alapján végzik valóságos közszolgálati tevékenységüket. Elutasítják továbbá, hogy az intézkedés kiterjedjen azokra a középvezetőkre és munkahelyi vezetőkre is, akik a felső vezetőkhöz képest "igen szerény díjazás mellett látják el szakmai feladataikat".

Lukács Zsolt
, a Telkes fejvadászcég vezető tanácsadója ámokfutásnak nevezte az állami vezetők juttatásainak közzétételéről szóló jogszabályt. Szerinte egyrészt elég kellemetlen, hogy fél évvel a választások előtt darabra pontosan lehet tudni, hogy mennyi s hány forinttal honorált álláshely van fenntartva a politikai pártok kádereinek. A nagyobb baj az, hogy alapjaiban veszélyezteti a jogbiztonságot, hogy előírták: kötelező nyilvánosságra hozni egy olyan személyes adatot, ami csak a két érintettre tartozik - mondja a személyzeti szakértő. A kérdésre, hogy mi garantálhatja az átlátható működést, ha nem a fizetések nyilvánossága, azt mondja, a felügyelőbizottságok - noha maga is hozzáteszi, tudja, hogy ez csak elméleti lehetőség, hiszen látja, mennyire nem töltik be eredeti funkciójukat az fb-k az állami cégeknél.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?