7 °C Budapest

Holnaptól kiderül, mennyit kapnak az állami vezetők

Pénzcentrum
2009. szeptember 14. 08:47

A kormány augusztus 29-én fogadta el azt a rendeletet, amely szerint kötelező közzétenni a köztulajdonban (azaz állami, önkormányzati vagy közalapítványi többségi tulajdonban) lévő gazdasági társaságok vezetőinek a javadalmazását.

Az érintett személyek köre széles, ide tartoznak a vezető tisztségviselők, a felügyelőbizottsági tagok, a munka törvénykönyve alapján vezető állásúnak minősülő, továbbá az elkülönült szervezeti egységet vezető, valamint az egyes dolgozók tevékenységét irányító munkavállalók. Ez azt jelenti, hogy a középvezetők javadalmazása is megismerhető. A nyilvánosságra hozandó adatok közé tartozik minden pénzbeli juttatás, és a végkielégítés, valamint a felmondási idő is. Az előírt adatokat szeptember 15-ig kell hozzáférhetővé tenni a cég internetes honlapján, ráadásul két évig ezeket az információkat nem lehet eltávolítani onnan - írta a Népszabadság.

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a rendeletet, helyette olyan új intézkedéseket kell hozni, amelyek megakadályozzák az indokolatlanul magas jövedelemkiáramlásokat. A szakszervezet álláspontja: a kormányrendelet odadobja a nyilvánosságnak azon emberek jövedelmi adatait, akik rendezett, munkaügyi kapcsolatokon alapuló munkaszerződések alapján végzik valóságos közszolgálati tevékenységüket. Elutasítják továbbá, hogy az intézkedés kiterjedjen azokra a középvezetőkre és munkahelyi vezetőkre is, akik a felső vezetőkhöz képest "igen szerény díjazás mellett látják el szakmai feladataikat".

Lukács Zsolt
, a Telkes fejvadászcég vezető tanácsadója ámokfutásnak nevezte az állami vezetők juttatásainak közzétételéről szóló jogszabályt. Szerinte egyrészt elég kellemetlen, hogy fél évvel a választások előtt darabra pontosan lehet tudni, hogy mennyi s hány forinttal honorált álláshely van fenntartva a politikai pártok kádereinek. A nagyobb baj az, hogy alapjaiban veszélyezteti a jogbiztonságot, hogy előírták: kötelező nyilvánosságra hozni egy olyan személyes adatot, ami csak a két érintettre tartozik - mondja a személyzeti szakértő. A kérdésre, hogy mi garantálhatja az átlátható működést, ha nem a fizetések nyilvánossága, azt mondja, a felügyelőbizottságok - noha maga is hozzáteszi, tudja, hogy ez csak elméleti lehetőség, hiszen látja, mennyire nem töltik be eredeti funkciójukat az fb-k az állami cégeknél.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm