11 °C Budapest

Turkálj az állami cégvezetők zsebében - Itt a lista!

2009. szeptember 15. 14:32

Az állam saját tisztánlátását, az emberek informálását, a közvélemény tematizálását vagy a népszerűség növelését szolgálják? - tehetjük fel magunkban a kérdést a ma, kormányzati rendelet hatására folyamatosan nyilvánosságra kerülő állami vállalatvezetői juttatásokkal kapcsolatban.

Azmindenesetre tény, hogy az eddig megjelent adatok szerint (az adatok közzététele lassan halad) az MFB-nél és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnél milliós fizetéseket visznek haza a felsővezetők (vezérigazgató, igazgató-helyettesek, ügyvezető igazgatók). Nem meglepő, hogy a jelenlegi válság által kikényszerített takarékossági intézkedések közepette a politika is "felkarolta" az érzékeny kérdéseket.

Az állam saját tisztánlátását, az emberek informálását, a közvélemény tematizálását vagy a népszerűség növelését szolgálják? - tehetjük fel magunkban a kérdést a ma, kormányzati rendelet hatására folyamatosan nyilvánosságra kerülő állami vállalatvezetői juttatásokkal kapcsolatban. Az mindenesetre tény, hogy az eddig megjelent adatok szerint (az adatok közzététele lassan halad) az MFB-nél és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnél milliós fizetéseket visznek haza a felsővezetők (vezérigazgató, igazgató-helyettesek, ügyvezető igazgatók). Nem meglepő, hogy a jelenlegi válság által kikényszerített takarékossági intézkedések közepette a politika is "felkarolta" az érzékeny kérdéseket.

Már korábban ismertté vált, hogy a rangsor képzeletbeli dobogójának legfelső fokán Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt vezérigazgatója áll, alapbére havonta 3 millió 600 ezer forint, melyhez évente 1 millió 100 ezer cafetériakeret jár, a prémium az alapbérének 80%-át éri el, és garantált juttatásként még két havi bért kap a belső szabályozás értelmében. Az MFB első embere igazgatósági tagként 135 ezer forinthoz jut havonta.

A vezérigazgató juttatásáról szeptember 14-i keltezéssel megjelent adatok nem térnek el az áprilisi dokumentum értékeitől. A felügyelő bizottsági, valamint igazgatósági tisztségek után járó díjazásban viszont feleződés történt: az igazgatóság elnöke a korábbi 360 ezer forint helyett 180 ezer forintot keres, az igazgatóság tagjai 135 ezer forintot visznek haza a korábbi 270 ezer forint helyett, az FB elnök munkáját 135 ezer forinttal jutalmazzák havonta, míg a tagok 90 ezer forintot kapnak. Az MFB legfrissebb juttatási adatai tehát összhangban vannak Bajnai Gordon korábbi kérésével, miszerint az állami vállalatoknak 50%-kal csökkenteniük kell az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagsággal járó díjazások költségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kattints a listákhoz és a cikk folytatásához!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm