4 °C Budapest

Turkálj az állami cégvezetők zsebében - Itt a lista!

2009. szeptember 15. 14:32

Az állam saját tisztánlátását, az emberek informálását, a közvélemény tematizálását vagy a népszerűség növelését szolgálják? - tehetjük fel magunkban a kérdést a ma, kormányzati rendelet hatására folyamatosan nyilvánosságra kerülő állami vállalatvezetői juttatásokkal kapcsolatban.

Azmindenesetre tény, hogy az eddig megjelent adatok szerint (az adatok közzététele lassan halad) az MFB-nél és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnél milliós fizetéseket visznek haza a felsővezetők (vezérigazgató, igazgató-helyettesek, ügyvezető igazgatók). Nem meglepő, hogy a jelenlegi válság által kikényszerített takarékossági intézkedések közepette a politika is "felkarolta" az érzékeny kérdéseket.

Az állam saját tisztánlátását, az emberek informálását, a közvélemény tematizálását vagy a népszerűség növelését szolgálják? - tehetjük fel magunkban a kérdést a ma, kormányzati rendelet hatására folyamatosan nyilvánosságra kerülő állami vállalatvezetői juttatásokkal kapcsolatban. Az mindenesetre tény, hogy az eddig megjelent adatok szerint (az adatok közzététele lassan halad) az MFB-nél és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnél milliós fizetéseket visznek haza a felsővezetők (vezérigazgató, igazgató-helyettesek, ügyvezető igazgatók). Nem meglepő, hogy a jelenlegi válság által kikényszerített takarékossági intézkedések közepette a politika is "felkarolta" az érzékeny kérdéseket.

Már korábban ismertté vált, hogy a rangsor képzeletbeli dobogójának legfelső fokán Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt vezérigazgatója áll, alapbére havonta 3 millió 600 ezer forint, melyhez évente 1 millió 100 ezer cafetériakeret jár, a prémium az alapbérének 80%-át éri el, és garantált juttatásként még két havi bért kap a belső szabályozás értelmében. Az MFB első embere igazgatósági tagként 135 ezer forinthoz jut havonta.

A vezérigazgató juttatásáról szeptember 14-i keltezéssel megjelent adatok nem térnek el az áprilisi dokumentum értékeitől. A felügyelő bizottsági, valamint igazgatósági tisztségek után járó díjazásban viszont feleződés történt: az igazgatóság elnöke a korábbi 360 ezer forint helyett 180 ezer forintot keres, az igazgatóság tagjai 135 ezer forintot visznek haza a korábbi 270 ezer forint helyett, az FB elnök munkáját 135 ezer forinttal jutalmazzák havonta, míg a tagok 90 ezer forintot kapnak. Az MFB legfrissebb juttatási adatai tehát összhangban vannak Bajnai Gordon korábbi kérésével, miszerint az állami vállalatoknak 50%-kal csökkenteniük kell az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagsággal járó díjazások költségét.

Kattints a listákhoz és a cikk folytatásához!

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?