12 °C Budapest

Robotokat faragna a Starbucks a dolgozóiból

2009. augusztus 12. 14:02

A világ egyik legnagyobb kávélánca, az amerikai Starbucks világ életében igyekezett szembe menni a hagyományos gyorséttermek üzletpolitikájával, a helyzet most azonban változott. Stopperrel mérik a dolgozók munkaidejét, hogy időt és így költséget takarítsanak meg a cég számára.

A recesszió és az egyre erősödő versenytársi nyomás a Starbucksot is drasztikus költségcsökkentésre kényszeríti. A legújabb kezdeményezés, amit az USA több mint 11 ezer kávézójában meg kívánnak honosítani, azt a célt szolgálja, hogy a lehető legkevesebb ideig kelljen a vendégeknek a kávéra várni. A dolgozók persze nem örülnek annyira az ötletnek, mondván, szinte gépet csinálnak belőlük.

Az úgynevezett Lean-módszert, vagy más néven "toyotizmust", amit a Starbucks is át kíván venni, a Toyota fejlesztette ki a II. világháborút követően. Ennek lényege tulajdonképpen a termelési, értékteremtési folyamat hatékonyságának növelése, többek között a felesleges mozdulatok, a hibás termék miatti utómunka veszteségei, vagy a fölösleges várakozás okozta kiesés miatti veszteségek kiküszöbölésével.

A Starbucksnál ennek megfelelően már lean-managert is alkalmaznak, aki egy tíz fős csapattal, egy stopper órával, és egy "krumpli babával" járja be az egyes régiókat az USA-ban, hogy javítson a dolgozók hatékonyságán.

Jelenleg ugyanis a kávézóban dolgozó baristák munkaidejük harminc százalékában mozgásban vannak: a kávé összetevői után futkosnak. A projekt célja az, hogy ezt az időt lecsökkentsék, vagyis ugyanannyi vendéget kevesebb idő alatt, vagy kevesebb emberrel szolgáljanak ki.

A mostani gazdasági helyzetben, mikor a kávézókban nemhogy nőne, még csökken is a vendégforgalom, a hangsúly nyílván a kevesebb alkalmazottal történő kiszolgáláson van, különösen azért, mer a Starbucks bevételeinek közel negyedét munkaerőköltségekre fordítja.

Éppen azért vezették be a Lean-módszert teszt jelleggel tavaly Oregonban, ami már akkor is az egyik leggyorsabb kiszolgálási idővel büszkélkedő kávézónak számított. A tesztet az üzletvezetővel kezdték, akinek a kezébe nyomtak egy szétszedhető "krumpli fejet", amit minél rövidebb idő alatt szét kellett szednie, és visszapakolnia az elemeit a dobozba, majd újra kitenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kezdetben a művelet több percet is igénybe vett, aztán néhány próbálkozás után 25 másodpercre rövidült a folyamat. A titok nyitja abban rejlett, hogy minél közelebb kellett elhelyezni egymáshoz az apró alkatrészeket.

Ezek után az üzlet elrendezését is némileg átalakították, minden összetevőt közelebb hozva egymáshoz, 8 másodpercet spórolva ezáltal az egyébként 45 másodpercit tartó kiszolgáláson.

Az eredmény az ület forgalmán is meglátszott: 2008 szeptembere és 2009 júniusa között 10 százalékkal nőtt a tranzakciók száma, mivel kevesebb ember fordult ki az üzletből, látva a kiszolgálás gyorsaságát.

Az üzletvezetők elégedettek is voltak az eredménnyel, nem úgy az alkalmazottak, akik szerint robotot kívánnak faragni belőlük, a kávézóból pedig egy gyárat csinálnak, ahol minden egyes mozdulatukkal el kell számolniuk néhány fillér megtakarítás érdekében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm