16 °C Budapest

Milliárdos károkat okoz a VPOP!

2009. július 7. 05:55

Milliárdos károkat okozhat a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal, ha a határozatának megfelelően 12 napra lezáratja a MediLine Üzletházat és három, szintén a gyógytermék-kereskedelem területén dolgozó céget jövedéki törvénysértés címén. A hivatal szemellenzőssége és vaskalapossága miatt több száz munkahely is veszélybe kerülhet.

A MediLine Üzletház Kft. elődeit is beleszámítva közel 20 éve foglalkozik gyógytermék nagykereskedelemmel. Jelenleg a cég mintegy 1 000 beszállító 16 000-féle árucikkét forgalmazza, elsősorban gyógyszertárak, gyógynövény szaküzletek részére.

A Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal 2009. május 4-én tartott számlaellenőrzést a vállalkozás üzletében. A rutinellenőrzés és -vizsgálat lefolytatása után a MediLine 2009. június 17-én elmarasztaló határozatot kapott a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivataltól jövedéki adótörvénysértés ügyében. A határozat megállapítása alapján a cég jövedéki adótörvénysértést követett el 180 csomag adójegy nélküli dohánygyártmánynak minősülő termék birtokban tartásával. A jövedéki adó (a hivatal által nem helyesen) számított összege 72 422 forint. Erre tekintettel a vállalkozást 362 210 forint jövedéki bírság megfizetésére kötelezte és az üzletet 12 munkanapra lezáratja a legnagyobb szezon kezdetén, szeptember hónapban.

A szóban forgó terméket, az NTB dohányzásról való leszokást segítő cigarettát, valójában sem dohányt, sem nikotint nem tartalmazó - besorolása szerint - orvostechnikai eszközt a MediLine valóban 2008 áprilisáig forgalmazta, míg a szállító cég meg nem szüntette a szállításukat. A Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal májusi vizsgálata idején már egy darab sem volt található ezekből a "cigarettákból" a MediLine üzletében. Az NTB egyébként a pszichológiai elvonási tüneteket enyhíti azzal, hogy "becsapja" az érzékszerveket, így visszaállítja a pszichológiai komfortérzést, anélkül, hogy nikotin kerülne a szervezetbe. Az NTB a függőséget fokozatosan, kevésbé megterhelően segít leépíteni: a volt dohányos a nikotint megvonja magától, ám a dohányzás rituáléját egy ideig még megtarthatja.

Mint utóbb kiderült, az importőr beszállító céget is elmarasztalták ezt megelőzően ugyanilyen okból, de ő közigazgatási pert indított a VPOP ellen, bizonyítandó, hogy terméke egyáltalán nem volt dohányáru, így adócsalást sem követhetett el. Az elsőfokú tárgyalásra ma, 2009. július 7-én kerül sor. Ennek azonban az eredményét meg sem várta a VPOP, úgy indított eljárást a forgalmazók ellen, s a hivatal másik 3 nagykereskedőt is "bűnösnek" talált ugyanebben az ügyben.

(Egyébként az ügyben eljáró VPOP 18.számú Fővámhivatala Parancsnokának hivatalos megkeresésére az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet, a Holland Egészségügyi Felügyelet hiteles dokumentumára is hivatkozva, még az eljárás megkezdése előtt nyilatkozatot adott ki, melyben leszögezi, hogy a (holland) gyártó a terméken jogszerűen helyezte el a CE jelölést, így az EU tagállamaiban korlátozás nélkül forgalmazható; és a termék a benyújtott dokumentumok szerint nem minősül dohányterméknek, alkalmazása kizárólag egészségügyi felhasználás céljára javasolt. A VPOP ezt a szakvéleményt figyelmen kívül hagyva indította meg újabb eljárását.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyvezető Novákné Gergely Vera közleménye szerint az üzlet bezárása azonban beláthatatlan, visszafordíthatatlan és számunkra katasztrofális következményekkel járhat. A 12 munkanap, azaz 2,5 hét kieső forgalma több százmillió forint. Ez idő alatt a nem szerződéses partnerek egy része el is pártolhat a MediLine-tól. Egyes nagy multinacionális partnereknek a megrendelt, de le nem szállított termékek után akár 20%-os kötbért is ki kell fizetnie a társaságnak, ami több tízmillió forintos veszteség. És ehhez jönnek még hozzá - az államkincstér szemszögéből - az ez idő alatt be nem folyó szintén sok tízmilliós áfa-bevétel, az ezalatt ki nem fizetett bérek közterhei, iparűzési- és egyéb adók.

Végső soron meg is szűnhet a vállalat, ami 100 utcára kerülő embert jelent, bezárhat még néhány tucat, elsősorban cégünknek beszállító kisebb vállalkozás és több kapcsolódó ügynöki, szállító, stb. cég. Mindezt 180 doboz "cigarettának látszó tárgy" és 72 442 forint vélelmezett adóelkerülés miatt! Egyébként cégünk a vizsgált 4 hónapos időszak alatt a 180 csomag "cigaretta" árusítása mellett több mint 3,5 millió darab egyéb terméket értékesített.

Novák Dániel cégtulajdonos szerint a VPOP egy olyan eljárást folytatott le, melyhez joga volt, ám azt semmiképp nem szabadott volna elindítania, mert ezzel szembemegy a jogalkotó akaratával. Az idevonatkozó törvény ugyanis nem fogalmaz egyértelműen, így annak alapján gyakorlatilag bárkire rá lehet  sütni a "cigarettacsempész" bélyeget, ha olyan terméket árusít, amelyet lemorzsolva meg lehet gyújtani és annak füstje van. Kis túlzással lehetne szó faforgácsról, vagy gumiabroncsról is. A törvény szankciója ráadásul kiskereskedelmi cégekre lett kitalálva, és nem a nagykerekre, és szembemegy az európai uniós direktívákkal is. Ami azonban ennél is nagyobb baj, hogy a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal anélkül szankcionált, hogy kiderült volna valójában, mi is a termék besorolása, ráadásul az általuk hozott határozatában foglaltak szerint a fellebezés sem lehet halasztó hatályú, vagyis szeptemberben így is, úgy is bezárják a MediLine üzletét. Novák szerint a VPOP az eredményesség érdekében keresi a "könnyű célpontot" nyújtó cégeket, akiket e törvényre hivatkozva meg lehet büntetni. Mindenesetre reménykednek benne, hogy a hivatal visszavonja a határozatát, melyet ugyan kétségkívül jogában állt meghozni, ám több nagyságrenddel nagyobb kárt okoz vele, mint amennyi hasznot hajt vele az ország számára. Ha hajt egyáltalán.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?