13 °C Budapest

Milliárdos károkat okoz a VPOP!

2009. július 7. 05:55

Milliárdos károkat okozhat a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal, ha a határozatának megfelelően 12 napra lezáratja a MediLine Üzletházat és három, szintén a gyógytermék-kereskedelem területén dolgozó céget jövedéki törvénysértés címén. A hivatal szemellenzőssége és vaskalapossága miatt több száz munkahely is veszélybe kerülhet.

A MediLine Üzletház Kft. elődeit is beleszámítva közel 20 éve foglalkozik gyógytermék nagykereskedelemmel. Jelenleg a cég mintegy 1 000 beszállító 16 000-féle árucikkét forgalmazza, elsősorban gyógyszertárak, gyógynövény szaküzletek részére.

A Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal 2009. május 4-én tartott számlaellenőrzést a vállalkozás üzletében. A rutinellenőrzés és -vizsgálat lefolytatása után a MediLine 2009. június 17-én elmarasztaló határozatot kapott a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivataltól jövedéki adótörvénysértés ügyében. A határozat megállapítása alapján a cég jövedéki adótörvénysértést követett el 180 csomag adójegy nélküli dohánygyártmánynak minősülő termék birtokban tartásával. A jövedéki adó (a hivatal által nem helyesen) számított összege 72 422 forint. Erre tekintettel a vállalkozást 362 210 forint jövedéki bírság megfizetésére kötelezte és az üzletet 12 munkanapra lezáratja a legnagyobb szezon kezdetén, szeptember hónapban.

A szóban forgó terméket, az NTB dohányzásról való leszokást segítő cigarettát, valójában sem dohányt, sem nikotint nem tartalmazó - besorolása szerint - orvostechnikai eszközt a MediLine valóban 2008 áprilisáig forgalmazta, míg a szállító cég meg nem szüntette a szállításukat. A Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal májusi vizsgálata idején már egy darab sem volt található ezekből a "cigarettákból" a MediLine üzletében. Az NTB egyébként a pszichológiai elvonási tüneteket enyhíti azzal, hogy "becsapja" az érzékszerveket, így visszaállítja a pszichológiai komfortérzést, anélkül, hogy nikotin kerülne a szervezetbe. Az NTB a függőséget fokozatosan, kevésbé megterhelően segít leépíteni: a volt dohányos a nikotint megvonja magától, ám a dohányzás rituáléját egy ideig még megtarthatja.

Mint utóbb kiderült, az importőr beszállító céget is elmarasztalták ezt megelőzően ugyanilyen okból, de ő közigazgatási pert indított a VPOP ellen, bizonyítandó, hogy terméke egyáltalán nem volt dohányáru, így adócsalást sem követhetett el. Az elsőfokú tárgyalásra ma, 2009. július 7-én kerül sor. Ennek azonban az eredményét meg sem várta a VPOP, úgy indított eljárást a forgalmazók ellen, s a hivatal másik 3 nagykereskedőt is "bűnösnek" talált ugyanebben az ügyben.

(Egyébként az ügyben eljáró VPOP 18.számú Fővámhivatala Parancsnokának hivatalos megkeresésére az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet, a Holland Egészségügyi Felügyelet hiteles dokumentumára is hivatkozva, még az eljárás megkezdése előtt nyilatkozatot adott ki, melyben leszögezi, hogy a (holland) gyártó a terméken jogszerűen helyezte el a CE jelölést, így az EU tagállamaiban korlátozás nélkül forgalmazható; és a termék a benyújtott dokumentumok szerint nem minősül dohányterméknek, alkalmazása kizárólag egészségügyi felhasználás céljára javasolt. A VPOP ezt a szakvéleményt figyelmen kívül hagyva indította meg újabb eljárását.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyvezető Novákné Gergely Vera közleménye szerint az üzlet bezárása azonban beláthatatlan, visszafordíthatatlan és számunkra katasztrofális következményekkel járhat. A 12 munkanap, azaz 2,5 hét kieső forgalma több százmillió forint. Ez idő alatt a nem szerződéses partnerek egy része el is pártolhat a MediLine-tól. Egyes nagy multinacionális partnereknek a megrendelt, de le nem szállított termékek után akár 20%-os kötbért is ki kell fizetnie a társaságnak, ami több tízmillió forintos veszteség. És ehhez jönnek még hozzá - az államkincstér szemszögéből - az ez idő alatt be nem folyó szintén sok tízmilliós áfa-bevétel, az ezalatt ki nem fizetett bérek közterhei, iparűzési- és egyéb adók.

Végső soron meg is szűnhet a vállalat, ami 100 utcára kerülő embert jelent, bezárhat még néhány tucat, elsősorban cégünknek beszállító kisebb vállalkozás és több kapcsolódó ügynöki, szállító, stb. cég. Mindezt 180 doboz "cigarettának látszó tárgy" és 72 442 forint vélelmezett adóelkerülés miatt! Egyébként cégünk a vizsgált 4 hónapos időszak alatt a 180 csomag "cigaretta" árusítása mellett több mint 3,5 millió darab egyéb terméket értékesített.

Novák Dániel cégtulajdonos szerint a VPOP egy olyan eljárást folytatott le, melyhez joga volt, ám azt semmiképp nem szabadott volna elindítania, mert ezzel szembemegy a jogalkotó akaratával. Az idevonatkozó törvény ugyanis nem fogalmaz egyértelműen, így annak alapján gyakorlatilag bárkire rá lehet  sütni a "cigarettacsempész" bélyeget, ha olyan terméket árusít, amelyet lemorzsolva meg lehet gyújtani és annak füstje van. Kis túlzással lehetne szó faforgácsról, vagy gumiabroncsról is. A törvény szankciója ráadásul kiskereskedelmi cégekre lett kitalálva, és nem a nagykerekre, és szembemegy az európai uniós direktívákkal is. Ami azonban ennél is nagyobb baj, hogy a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal anélkül szankcionált, hogy kiderült volna valójában, mi is a termék besorolása, ráadásul az általuk hozott határozatában foglaltak szerint a fellebezés sem lehet halasztó hatályú, vagyis szeptemberben így is, úgy is bezárják a MediLine üzletét. Novák szerint a VPOP az eredményesség érdekében keresi a "könnyű célpontot" nyújtó cégeket, akiket e törvényre hivatkozva meg lehet büntetni. Mindenesetre reménykednek benne, hogy a hivatal visszavonja a határozatát, melyet ugyan kétségkívül jogában állt meghozni, ám több nagyságrenddel nagyobb kárt okoz vele, mint amennyi hasznot hajt vele az ország számára. Ha hajt egyáltalán.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45