13 °C Budapest

Jönnek a gyógyszerautomaták - a kamara tiltakozik

2009. május 26. 09:47

Automatákból is lehetne gyógyszert venni - javasolja az Egészségügyi Minisztérium tervezete. A gyógyszerek ilyen árusítását elutasítja a Magyar Gyógyszerészi Kamara

A patikák utcafrontjára, orvosi rendelőkbe és az önkormányzati épületekben lehetne önkiszolgáló rendszert telepíteni, amelyekből vény nélkül kapható gyógyszereket lehetne venni.

Azokat a vény nélkül kapható szereket árusíthatnák ily módon, amelyeknek már engedélyezték a patikán kívüli - például benzinkútnál vagy hipermarketben történő - árusítását.

A gyógyszerek ilyen árusítását, még akkor is, ha csak vény nélkül árusítható gyógyszerekre vonatkozna elutasítja a Magyar Gyógyszerészi Kamara. A kamara elnöke szerint ez nem oldja meg a kistelepülések gyógyszerellátási gondjait, hiszen a berendezés csak a vény nélkül kapható medicinák szűk körét árusítaná, miközben a vidéken élőknek a receptköteles, sokszor életmentő orvosságokhoz való hozzájutás is nehézkes.

A berendezés nem segít továbbá a patikai ügyeleti rendszer problémáin sem - mondta Horváth Tamás, aki szerint a minisztériumnak inkább ezek megoldásán kellene fáradoznia.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29