20 °C Budapest

Földet kaphat, akinek nincs munkája

2009. május 28. 11:32

A szociális földprogramok IV. országos konferenciáján Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a szociális földprogramoknak az elszegényedés megakadályozásában vállalt szerepéről tartott előadást.

Az ország 10 megyéjében közel 35 ezren vesznek részt a szociális földprogramban, amelyre idén - a tavaly keret fele - mintegy 150 millió forint áll a rendelkezésre. A szociális földprogram elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak juttat támogatást annak érdekében, hogy a településeken munka nélkül lévők egy része mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozhasson.

"A projekt a nehéz szociális helyzetben lévő családok megélhetését segíti és növeli az önálló egzisztenciateremtés esélyeit a kedvezményes szolgáltatások, juttatások révén. Örvendetes, hogy a programban már közel 35 ezren vesznek részt." - mondta az államtitkár.

Az önkormányzatok júliustól adhatják be idei pályázataikat, amelyekben 400 ezer és 5 millió forint közötti összegre pályázhatnak, az adott településen élő kedvezményezetti létszámtól függően. A családok egyéni szerződéseket kötve juthatnak hozzá a program által biztosított juttatásokhoz, amelynek révén háztáji jellegű kistermelést és állattartást folytathatnak, de többek közt földet bérelhetnek, vagy a talajmunkákhoz gépeket is kölcsönözhetnek.

Az ország megyéinek egyébként több mint fele érintett a projektben: az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl régió mindhárom, az Észak-Magyarország, valamint a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl régió két-két megyéjében működik a rendszer. A statisztika szerint a 167 kistérségből jelenleg 44-ben működik szociális földprogram.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?