Könnyedén szerezhetsz új állást: 10 tipp a sikeres önéletrajzhoz!

2009. május 26. 16:58

A jó önéletrajz fél siker. Nem elég remek tanulmányi előélettel és karrierrel rendelkezni, de azt prezentálni is tudni kell. Az önéletrajzban nem csak a szöveges sorok, de maga a kinézet is árulkodik rólunk, így érdemes egy kis időt rászánni, hogy még jobbak legyenek az esélyeink egy interjún.

Külalak: Érthető, ha szeretnéd, hogy az önéletrajzod jól nézzen ki, ne valahogy úgy, ahogy a nagypapád írta volna meg valamikor évtizedekkel ezelőtt az Erika írógépén. Egy jól sikerült önéletrajz egyszerű, átlátható, professzionális. Ha csak nem vagy grafikus-dizájner, felejtsd el a színes ábrákat és betűket, még inkább a színes papírt. Egy túlcsicsázott - vagy épp túl igénytelen - önéletrajz sokszor még attól is elriasztja a munkaadót, hogy behívja a potenciális jelöltet.

Tartalom: a másik legfontosabb tényező az önéletrajzodban - a kinézetén túl - természetesen a tartalma. Sorold fel a korábbi munkahelyeidet a beosztásoddal és annak néhány szavas jellemzésével együtt. De vigyázz: ne legyél ömlengő és unalmas, inkább rövid és lényegre törő.

Írd át az önéletrajzod: nem elegendő írni egy jól sikerült önéletrajzot, aztán elküldeni 200 helyre, ahol esetleg megfelelsz az elvárásoknak. Az önéletrajzodnak tükröznie kell azt is: tudod milyen céghez mész, és tudod, miért lennél épp te alkalmas a meghirdetett állásra. Nézz utána a kiválasztott cégnek, és eszerint szabd "személyre" az önéletrajzod.

Egy nagyon gyenge önéletrajz


A fontossági sorrendről: Európában az utóbbi években a Europass-önéletrajz kezd uralkodóvá válni. Az ilyen típusú önéletrajz azonban a munkáltató érdekeit szolgálja elsősorban, hiszen "beskatulyázva" kapja meg a pályázókról szóló információkat, akiknek a sablon használata miatt nagyon nehéz erediségüket, kreativitásukat kidomborítani. Aki azonban saját stílusú önéletrajzot ír, az nagyon figyeljen oda az információk sorrendjére. A legfontosabb személyes adatok után (név, születési dátum, elérhetőségek) után következhetnek a korábbi állások. Alattuk az elvégzett iskolák, a megszerzett képesítések listájával, majd a munkához szükséges képességek, illetve néhány személyes információ (hobbik, érdeklődési körök, stb.)

Használd a megfelelő szavakat kifejezéseket: az önéletrajzod nem csak egy adatlap, egyben a saját személyes reklámanyagod is, mellyel el akarod adni magad. Használj erőteljes kifejezéseket a saját tulajdonságaid leírására, melyek nem túl elcsépeltek. Kerüld a szóvirágokat, légy a tömör és céltudatos.

Ne adj túl sokat a magánéletedből:
a munkáltatód a kvalitásaidra, nem arra, hogy mi a feleséged neve, hova járnak a gyerekek óvodába, vagy milyen betegségei voltak a kutyádnak. Ugyancsak nem érdekli őket, hogy mit nézel este a tévében, vagy melyik felekezethez tartozol - ez utóbbi kérdés egyébként olyannyira magánügy, hogy joga sincs rákérdezni a munkáltatónak. A magánéletről lehet munka után egy sör mellett beszélgetni a kollégákkal, de ha már az önéletrajzodban kiteregetsz mindent, az nem adja ki jól magát.

Légy tökéletes: legalábbis az önéletrajz elkészítése terén. Ha létrehoztad a nagy művet, ellenőrizd le, minden millimétere megfelelően fest-e. Egyetlen hiba is elég ahhoz, hogy meggyőzze a munkáltatót, hogy nem vagy elég gondos. És ki akarna egy nem eléggé körültekintő embert felvenni?

Mindig mondj igazat: hiába tűnik jó ötletnek kockáztatni egy-egy jobb állás kedvéért, ha egyszer kiderül, hogy hazudtál az önéletrajzodban, az utána az egész életedben elkísér. A volt iskoláidat, munkáidat bármikor le tudják ellenőrizni, ha pedig a kiderül, hogy hazudtál, az nem csak a munkád azonnali elvesztését jelenti, de valószínűleg a következő állásinterjún már meg fog előzni a híred. És ugye nem szeretnéd, ha mindenhol azzal fogadnának, hogy "Ugye te vagy az a hazudós?!"

Ne írj a céljaidról:
gyakran szoktak az önéletrajzban, még inkább a motivációs levélben saját személyes karriercéljaikról írni a jelentkezők. Felesleges, sőt romboló hatású. A vezetőség inkább arra kíváncsi, mennyire látod át a vállalat céljait és mennyire tudsz integrálódni a rendszerbe a tudásoddal.

Legyen az önéletrajzod naprakész:
még ha nem is keresel munkát, érdemes fél évente ránézni az önéletrajzodra, és ha van valami változás, vagy egyszerűen csak máshogy fogalmaznál át valamit, írd át. Így egyrészt mindig felkészült leszel, ha hirtelen be kell adnod valahová, másrészt fejleszted az életrajzírási készségeidet is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?