4 °C Budapest

Elbocsátási hullám a Siemensnél: több mint ezer embert küldenek el!

Pénzcentrum
2009. május 26. 14:02

A Siemens PSE Program- és -rendszerfejlesztő cég után most a cégcsoport ipar szektorához tartozó VAI Metals Technologies is bejelentette, hogy megválik 200 dolgozójától, így összesen több mint 1000 fős elbocsátásokra lehet idén számítani. A szakszervezetek, illetve üzemi tanácsok persze már mozgolódnak.

A Siemens PSE meglehetősen nagy leépítési hullám előtt áll, amit az üzemi tanács "munkahely megsemmisítésként", "profitmaximalizálásként" aposztrofál, míg a cégvezetőség a drasztikus keresletcsökkenéssel, a krízissel magyaráz.

A most zajló üzleti évben (2008/2009) a PSE-nél dolgozó 1750 fő várhatóan megfeleződik, ebből 220 fő már megkapta a felmondását, akiket most további 630 fő követ majd.

Ez azonban még nem minden: hétfőn délután a Siemens leányvállalata, a VAI Metals Technologies is bejelentette, hogy a linzi üzemben dolgozó 1500 főből 200-at elküldenek. A vezérigazgató Richard Pfeiffer ezt az acél iránti drasztikus keresletcsökkenéssel magyarázta, mivel szerinte a piac felvevőképessége mintegy 40 százalékkal csökkent az év eleje óta. Idáig csak a bérmunkaerőtől váltak meg a cégnél, azonban most már az állandó alkalmazásban állók sem kerülhetik el a leépítéseket.

A PSE üzemi tanácsának vezetője, Ataollah Samadani szerint azonban a konszern a mostani helyzetet, illetve a válságot csak alibiként használja, hogy a mostohagyereknek tartott, osztrák szoftverfejlesztő részleget leépítse. A folyamat egész "jól halad", hiszen az anno mintegy 3400 főt foglalkoztató cégtől néhány embert más részlegre helyeztek át, és közel ezret már elbocsátottak korábban. Samadani szerint ha a most tervezett leépítések teljes egészében megvalósulnak, úgy a bécsi üzem működése akár teljes egészében veszélybe kerülhet, így a tárgyalásokba a minisztereket is be szeretné vonni.

A konszernt 2007 óta vezető Peter Löscher persze már mandátumának átvételekor közölte, hogy nagy átalakításokat tervez a cégnél, és az egész struktúrát átszabja, hogy csak az alaptevékenységekre tudjanak koncentrálni, ami közel 17 ezer dolgozó elbocsátásával jár. Löschernek azonban nem csak a költségcsökkentő lépésekkel kellett megbirkóznia, hanem az előző vezér, Klaus Kleinfeld nevéhez fűződő vesztegetési botrány miatti jó hívnév vesztéssel is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?