27 °C Budapest

Elbocsátási hullám a Siemensnél: több mint ezer embert küldenek el!

Pénzcentrum
2009. május 26. 14:02

A Siemens PSE Program- és -rendszerfejlesztő cég után most a cégcsoport ipar szektorához tartozó VAI Metals Technologies is bejelentette, hogy megválik 200 dolgozójától, így összesen több mint 1000 fős elbocsátásokra lehet idén számítani. A szakszervezetek, illetve üzemi tanácsok persze már mozgolódnak.

A Siemens PSE meglehetősen nagy leépítési hullám előtt áll, amit az üzemi tanács "munkahely megsemmisítésként", "profitmaximalizálásként" aposztrofál, míg a cégvezetőség a drasztikus keresletcsökkenéssel, a krízissel magyaráz.

A most zajló üzleti évben (2008/2009) a PSE-nél dolgozó 1750 fő várhatóan megfeleződik, ebből 220 fő már megkapta a felmondását, akiket most további 630 fő követ majd.

Ez azonban még nem minden: hétfőn délután a Siemens leányvállalata, a VAI Metals Technologies is bejelentette, hogy a linzi üzemben dolgozó 1500 főből 200-at elküldenek. A vezérigazgató Richard Pfeiffer ezt az acél iránti drasztikus keresletcsökkenéssel magyarázta, mivel szerinte a piac felvevőképessége mintegy 40 százalékkal csökkent az év eleje óta. Idáig csak a bérmunkaerőtől váltak meg a cégnél, azonban most már az állandó alkalmazásban állók sem kerülhetik el a leépítéseket.

A PSE üzemi tanácsának vezetője, Ataollah Samadani szerint azonban a konszern a mostani helyzetet, illetve a válságot csak alibiként használja, hogy a mostohagyereknek tartott, osztrák szoftverfejlesztő részleget leépítse. A folyamat egész "jól halad", hiszen az anno mintegy 3400 főt foglalkoztató cégtől néhány embert más részlegre helyeztek át, és közel ezret már elbocsátottak korábban. Samadani szerint ha a most tervezett leépítések teljes egészében megvalósulnak, úgy a bécsi üzem működése akár teljes egészében veszélybe kerülhet, így a tárgyalásokba a minisztereket is be szeretné vonni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A konszernt 2007 óta vezető Peter Löscher persze már mandátumának átvételekor közölte, hogy nagy átalakításokat tervez a cégnél, és az egész struktúrát átszabja, hogy csak az alaptevékenységekre tudjanak koncentrálni, ami közel 17 ezer dolgozó elbocsátásával jár. Löschernek azonban nem csak a költségcsökkentő lépésekkel kellett megbirkóznia, hanem az előző vezér, Klaus Kleinfeld nevéhez fűződő vesztegetési botrány miatti jó hívnév vesztéssel is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.30 09:20
A legtöbb munkavállaló örül annak, ha a munkahelyén home office-ra van lehetőség, de milyen hatással...
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem