Bontott tégla az APEH-székház előtt: így adózik az átvert alvállalkozó

2009. május 21. 08:47

Egy országgyűlési határozat már felhatalmazza a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket az építőipart sújtó recesszió ellentételezésére. Ezek a rendelkezések azonban csak papíron élnek, a gyakorlatban szinte semmi eredményük, így az építőipar továbbra is a körbetartozások fogságában tengődik.

A javaslatok között szerepel, hogy az irreálisan alacsony árajánlatot adó vállalkozót ki lehet zárni a közberuházásokból. A kormány meg tudná határozni a teljesítéshez kapcsolódó garanciák felső határát, illetve rendelkezhetne a kifizetések határidejének betartásáról, így az építőipart sújtó körbetartozásnak is lenne ellenszere, ám ezek a rendelkezések nincsenek törvénybe iktatva.

Tolnay Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) építésügyi kollégiumának elnöke elmondta: "A lánctartozások kialakulásának egyik oka, hogy bizonyos vállalkozások irreális áron jutnak megbízatásokhoz. Ha az árak a helyükre kerülnének, kevésbé kellene tartani a szürkegazdaságtól, a cégek jól képzett és legálisan fizetett szakmunkásokat alkalmaznának."

Forrás: Magyar Hírlap

A kamara szerint elfogadhatatlan, hogy a teljesítési garanciák a gyakorlatban 20 %-osak is lehetnek az országgyűlési határozati javaslatban szereplő 2-5 %- hoz képest. Állami beruházásokon 30-60 napos a teljesítés utáni fizetési határidő, ezt a teljes alvállalkozói láncolatban érvényesíteni kellene.

Rendőrök kísérték el tegnap a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnökét, Éliás Ádámot. A VÉSZ néhány aktivistájával - jelképesen - bontott építőanyagot rakott le az APEH Váci úti épülete elé, hogy "természetben" rója le tartozását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mészárosné Győrvári Bella, a VÉSZ alelnöke elmondta: "Sok építési vállalkozót rendre nem fizetnek ki a megrendelők, és a kiállított számlák után nekik kellene megfizetniük az adóterheket, amelyeket a vállalkozók képtelenek teljesíteni."

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem