27 °C Budapest

Kiütötték a magyar ingatlanpiacot: menekülnek a befektetők

Pénzcentrum
2009. május 15. 14:02

Az ingatlanárak csökkenésére lehet számítani Annak ellenére, hogy a mögöttünk álló évek sem voltak túl rózsásak, nagyon úgy tűnik, hogy a legrosszabb még csak most következik a magyar ingatlanpiacon. A lakáshitelek szigorítása és a gazdasági visszaesés együttes hatása éles visszaesést hozhat idén és 2010-re egyaránt.

30 %-os visszaesés sincs kizárva

A nemzeti bank adatai szerint a 2004-től eltelt időszakban reálértéken évi 2,7- 5,7 %-os visszaesést élt meg a fővárosi lakáspiac. A Colliers International előrejelzése szerint idén 10 %-os árcsökkenés jöhet, de egyes ingatlantípusok körében a 30 %-os visszaesés sem kizárt.


A fővárosi ingatlanárak változása 2002 és 2008 között (%)

A magyar államadósság növekedése, a költségvetési deficit emelkedése, a jelzálogpiac - különösen a devizahitelek - zsugorodása és a forint gyengülése visszavetette a külföldi befektetők bizalmát. A magyar fizetőeszköz tavaly ősszel néhány hét leforgása alatt 20-30 %-ot vesztett az értékéből az euróval szemben.

Országunk kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért, a 25 milliárd dolláros hitel csak tompítani tudta a negatív hatásokat. A bankok többsége felfüggesztette a svájci frank hiteleket, melyek 2007-ben és 2008 első három negyedévében az új hitelkihelyezések 80-90 %-át tették ki.

Az idei gazdasági visszaesést már 6 %-osra prognosztizálják, az Ecostat ennek megfelelően 8-9 %-os ingatlanár csökkenést vár. A lakástámogatások megszüntetése után kérdés, hogy mikor lesz legközelebb olyan év a magyar ingatlanpiacon, mint például a 2003-as, amikor az árak 5,45 %-kal emelkedtek.

A támogatások fellendítették a piacot

A támogatott hitelek az évtized elején történő bevezetése élénkítő hatással volt a piacra, a kamattámogatás, a szocpol és az illetékmentesség sok fiatal pár lakhatási problémáját megoldotta. 2003-ra az újépítésű ingatlanokra kihelyezett lakáshitelek aránya 29 %-ról 68 %-ra emelkedett.

A kormányváltást követően a támogatott lakáshiteleket több lépésben korlátozták, az első szigorítások a használt lakások piacát tette tönkre, az intézkedések hatályon kívül helyezése az újépítésű lakások piacát is évekre visszavetheti. Ugyanakkor a támogatások fenntartása tovább terhelné az ország több sebből vérző költségvetését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendszerváltást követő lakásprivatizáció sokak szerint elhibázott lépés volt, az országban a magántulajdonban lévő lakások aránya néhány év alatt szokatlanul magas 92 %-os szintet ért el. A lakások műszaki állapota sok esetben hagy kívánnivalót maga után, a lakásállomány 15 %-ában nincs vezetékes víz, negyedében pedig fürdőszoba.

A frankhitel tündöklése és bukása

A 2003-as első lépésben végrehajtott szigorításokat követően az ország jelzáloghitel piaca új termékkel, a devizahitelekkel bővült. Fokozatosan egy új slágertermék a svájci frank hitel vette át a támogatott hitelek szerepét. A devizahitelek dominanciája az évtized második felér olyan méreteket öltött, hogy több bank is fontolóra vette a néhány százalékos piaci részesedéssel bíró forint alapú hitelek értékesítésének megszüntetését (ezt azonban egyik pénzintézet sem hajtotta végre). 2008-ra a teljes lakossági hitelállomány 57 %-át a frankhitelek tették ki.

Az átlagos CHF hitelkamatot 3,29 %-ra szorították le, szemben a 4,3 %-os EUR alapú és a 9,13 %-os HUF alapú hitelkamatokkal. Az ügyfelek joggal választották az alacsonyabb hitelterheket kínáló deviza alapú termékeket. A termék virágkora 2008 októberében véget ért, a frankhitelezés gyakorlatilag néhány hónap alatt megszűnt az országban. A forint gyengülésével a lakáshitelesek törlesztőrészletei és a fennálló hiteltartozás az égbe szökött.

A kosz és a graffiti maradt, a külföldiek elmentek

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm