Lánctartozások: a legutolsó alvállalkozót fizetnék ki legelőször

Pénzcentrum
2009. május 8. 09:47

A kiemelt beruházások után immár az összes építési beruházásra kiterjeszti az első gyorsító csomag elemeit a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által összeállított törvényjavaslat - mondta Szaló Péter, a tárca szakállamtitkára.

A jogszabálytervezet középpontjában a kivitelezésben részt vevők kötelező, kamarai szakmai regisztrációja, illetve a lánctartozások visszaszorítása áll, utóbbit építtetői fedezetkezelő beiktatásával oldanák meg. A jövő hét elején parlament elé kerülő csomagot a várakozások szerint még a tavaszi ülésszakban elfogadják, ezt követően az év közepétől, több lépcsőben léphet hatályba.

A fedezetkezelő rendszer bevezetése a még finomításra váró végrehajtási szabályokkal együtt 2010 januárjától várható. A rendszer lényege, hogy az építtető és a vállalkozó kivitelező között álló fedezetkezelő biztosítja a szerződés teljesítését, és azt, hogy a vállalási díjat a kivitelező rendben megkapja. A fedezetkezelő először a folyamat végén álló alvállalkozót fizeti ki akkor, ha az építési naplóban a műszaki ellenőr igazolja a teljesítést. Ha az alvállalkozó felett lévő vállalkozó vitatja a teljesítést, a fedezetkezelő mindaddig nem fizet, amíg a felek meg nem állapodnak.

A fedezetkezelő kizárólagos rendelkezése alatt álló, elkülönített számlán az építtetőnek előre el kell helyezni a szerződés ellenértékét. Állami és uniós közberuházásoknál 90 millió, magánberuházásoknál 1,5 milliárd forint feletti beruházási értéknél lesz kötelező a beiktatása. A rendszer működtetési költsége a beruházási érték 1,5 %-a. Állami projekteknél a Magyar Államkincstárat bízzák meg a feladattal.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem