16 °C Budapest

Lánctartozások: a legutolsó alvállalkozót fizetnék ki legelőször

Pénzcentrum
2009. május 8. 09:47

A kiemelt beruházások után immár az összes építési beruházásra kiterjeszti az első gyorsító csomag elemeit a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által összeállított törvényjavaslat - mondta Szaló Péter, a tárca szakállamtitkára.

A jogszabálytervezet középpontjában a kivitelezésben részt vevők kötelező, kamarai szakmai regisztrációja, illetve a lánctartozások visszaszorítása áll, utóbbit építtetői fedezetkezelő beiktatásával oldanák meg. A jövő hét elején parlament elé kerülő csomagot a várakozások szerint még a tavaszi ülésszakban elfogadják, ezt követően az év közepétől, több lépcsőben léphet hatályba.

A fedezetkezelő rendszer bevezetése a még finomításra váró végrehajtási szabályokkal együtt 2010 januárjától várható. A rendszer lényege, hogy az építtető és a vállalkozó kivitelező között álló fedezetkezelő biztosítja a szerződés teljesítését, és azt, hogy a vállalási díjat a kivitelező rendben megkapja. A fedezetkezelő először a folyamat végén álló alvállalkozót fizeti ki akkor, ha az építési naplóban a műszaki ellenőr igazolja a teljesítést. Ha az alvállalkozó felett lévő vállalkozó vitatja a teljesítést, a fedezetkezelő mindaddig nem fizet, amíg a felek meg nem állapodnak.

A fedezetkezelő kizárólagos rendelkezése alatt álló, elkülönített számlán az építtetőnek előre el kell helyezni a szerződés ellenértékét. Állami és uniós közberuházásoknál 90 millió, magánberuházásoknál 1,5 milliárd forint feletti beruházási értéknél lesz kötelező a beiktatása. A rendszer működtetési költsége a beruházási érték 1,5 %-a. Állami projekteknél a Magyar Államkincstárat bízzák meg a feladattal.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?