1 °C Budapest

Deloitte: szinte mindenhol csökkennek az adók

2009. március 23. 11:00

A Deloitte legfrissebb globális tanulmányában azt vizsgálta, hogy a világméretű gazdasági válság negatív hatásait az egyes országok milyen konkrét adóintézkedésekkel igyekeztek tompítani. A Tax responses to the global economic crisis című tanulmány több mint ötven ország közelmúltbéli kormányzati adóintézkedéseit elemezte világszerte - ezeket összegezve kiderül, a változtatások kevés kivételtől eltekintve mindenhol az adók csökkenését eredményezték.  

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója a tanulmány kapcsán elmondta: A világ egyes országaiban vizsgált válságkezelési folyamatokban, megoldásokban jellemzően a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhető meg, ha valamely állam növelni is igyekszik a gazdaságélénkítésre fordított források nagyságát, azt sehol nem az adóbevételekből, tehát nem az újraelosztás és az adócentralizáció növelésével teszi. Nincs tehát paradigmaváltás a nemzetközi adóversenyben, sőt, a vállalkozások, az élőmunka és egyes országokban a háztartások adóterhelésének további csökkentése látható.


Kövesdy Attila, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának nemzetközi adótanácsadásért felelős partnere elmondta: A tanulmányban szereplő országok gyakorlata alapján néhány tipikus intézkedés, hasonló intézkedéssor egyértelműen körvonalazható. Ilyen az adómérték csökkentés, a gyorsított értékcsökkenési leírás, az adóbefizetési határidők eltolása, az adóhatóság részéről a gyorsabb adóvisszatérítés, fizetési könnyítések biztosítása. A kormányok ezekkel az intézkedésekkel vagy a magánszemélyek vagy a vállalkozások helyzetén kívántak, illetve kívánnak enyhíteni, az adóterhek csökkentésével és a likviditás javításával. A Deloitte szakértője hozzátette: Egyes országok egészen különleges intézkedésekkel próbálkoznak, ilyen például az Egyesült Államok ahol kisvállalkozások számára megengedik a visszamenőleges veszteségelhatárolást, azaz a kisvállalkozások amennyiben társasági adó alapjuk negatív, ezt korábbi pozitív adóalapjukkal szembeállíthatják és a korábban befizetett adót visszaigényelhetik. Más intézkedések csak egyes szektorokat érintik (pld. Belgiumnál az új lakások építését terhelő általános forgalmi adót csökkentették 21%-ról 6%ra). 


Kövesdy Attila elmondta: Kevésbé általános, de semmiképpen nem elszigetelt az a gyakorlat, amely arra kötelezi egy adott ország adóhatóságát, hogy átmenetileg függessze fel az adóellenőrzéseket azoknál a jellemzően kis- és közepes hazai vállalkozásoknál, amelyek munkahelymegtartó programot hajtanak végre, illetve egyéb munkahelyteremtő vállalásokat tesznek, például Koreában.

A Deloitte szakértője kiemelte: Térségünkben -egyéb intézkedések mellett- a Cseh Köztársaság társasági adót csökkent, és felfüggesztette bizonyos esetekben a személyi jövedelemadó előleg fizetésének kötelezettségét. Érdekesség, hogy Írország amely magas költségvetési hiánnyal küzd adóemeléseket vezetett be mind az általános forgalmi adó mind az eddig nemzetközi összehasonlításban alacsonynak mondható személyi jövedelemadóterhelés területén, miközben könnyíteni igyekszik a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalatok adókötelezettségeit. Mindez mutatja, hogy nincs egy recept minden országra, hiszen figyelemmel kell lenni az adott ország költségvetésének helyzetére is az adóintézkedések meghozatalakor.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?