6 °C Budapest

Csoportos leépítések: végre megvannak a pontos számok

2009. március 6. 19:00

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közzétette a februári csoportos leépítések adatait. A múlt hónapban 63 cég tett csoportos létszámleépítési bejelentést- az adatok egyre rosszabb képet mutatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál rögzített adatok szerint 2009. februárban 63 cég tett csoportos létszámleépítési bejelentést, ami 7-tel volt több az egy hónappal korábbi bejelentések számánál. Ezzel együtt a csoportos elbocsátásokban érintett létszám már második hónapja mérséklődést mutat, ugyanis az egy bejelentésre jutó átlagos létszám februárban alacsonyabb volt (72 fő), mint egy hónappal korábban (93 fő). 2008 decemberében 5528 fő, 2009 januárban 5227 fő, míg februárban 4534 fő tervezett elbocsátását jelezték a cégek.

Február utolsó hetében a korábbinál lényegesen alacsonyabb volt a bejelentések létszámtartalma. A hónap első hetében 919 fő, a másodikban 1084, a harmadikban 2073, míg a negyedikben csak 458 fő elbocsátását jelentették a vállalkozások. Az utolsó hét alacsonyabb létszámbejelentése is hozzájárult ahhoz, hogy a hónap egészében csökkenés következett be az előző hónaphoz képest.

A februári adatok alapján változatlanul jelentős területi különbségek jellemzik az elbocsátások alakulását. A legtöbb bejelentést továbbra is a Közép-Dunántúlon működő vállalkozások tették, ahol 10 cég 1319 fő elbocsátását jelezte. Ezzel szemben az Észak-Alföldről egyetlen bejelentés érkezett a hónap során 94 fő elbocsátásáról. Az egy bejelentésre jutó létszám is markáns különbséget mutat az ország különböző régióiban. A legnagyobb létszámot érintő elbocsátások a közép-dunántúli régióban valósulnak meg, ahol az egy bejelentésre jutó létszám meghaladta a 130 főt, míg a Dél-Alföldön az átlagos létszám csak 23 fő volt ebben a hónapban.

A 2009. február 23-27. közötti héten egyetlen 100 főt meghaladó bejelentés érkezett, amelyet Komárom-Esztergom megyében rögzített a munkaügyi szervezet. Ennek során a bejelentést tevő cég összesen 115 fő csoportos elbocsátását jelezte. Észak-Alföldön ezen a héten sem volt csoportos elbocsátásra vonatkozó bejelentés, mint ahogy a hónap első két hetében sem.

Az utolsó heti bejelentések ágazati megoszlása nem mutatott változást a korábbi időszakhoz képest. A megszüntetni tervezett munkahelyek 80%-át ezen a héten is feldolgozóipari cégek jelentették be. Február egészét tekintve a feldolgozóipar aránya a csoportos elbocsátásokban 74%-ot képviselt, míg az október óta tartó időszakban a feldolgozóiparban megszüntetett munkahelyek aránya az összes bejelentésen belül 72%-ot tett ki.

Az elmúlt 5 hónap alatt összesen 19,5 ezer fő tervezett csoportos elbocsátását jelentették be a cégek a munkaügyi szervezethez. Ez több, mint kétszerese az előző év hasonló időszakában megfigyelt elbocsátási bejelentésekhez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A régiók közül a Közép-Dunántúlon szűnt meg eddig a legtöbb munkahely (6712) csoportos elbocsátás miatt, míg a legkevesebb a Dél-Alföldön (831). Magyarország keleti régióit az eddigi csoportos elbocsátási hullám nem érintette, a munkahelyek több, mint háromnegyede a központi és a dunántúli régiókban szűnt meg.

A feldolgozóiparban az elmúlt 5 hónap alatt a gazdasági szervezetek összesen 14155 munkahely felszámolására vonatkozó bejelentést tettek. Ezen belül elsősorban a járműgyártás vertikumához tartozó feldolgozóipari alágazatokban működő cégek kényszerültek nagy számban munkahelyek megszüntetésére. A csoportos elbocsátások okai között a külföldi kereslet visszaesése volt a meghatározó.

Az elbocsátási szándéknyilatkozatok rendre magasabbak a döntéssel alátámasztott bejelentéseknél. Ebben szerepet játszik, hogy a cégek növekvő hányada kifejezetten munkahelymegőrző állami támogatás igénybe vétele miatt teszi meg az elbocsátási szándéknyilatkozatot. Február első hetében közel 2 ezer, a másodikban 3 ezer, a harmadikban 3,3 ezer, míg február utolsó hetében 7,9 ezer munkahely megszüntetésére tett szándéknyilatkozat vált ismertté. Ez utóbbi bejelentések között a cégek mintegy 80%-a jelezte, hogy munkahelymegőrző támogatást kíván igénybe venni.

A munkaügyi szervezet tudomására jutott 10 fő feletti munkahelyteremtések számának összesítése szerint február hónapban 54 vállalkozás 1600 munkahely létesítését jelezte. Ebből 460 az észak-alföldi, és 427 a nyugat-dunántúli régióban létesül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06