2 °C Budapest

Különös részletek az új gazdasági miniszter múltjáról

Pénzcentrum
2009. április 15. 09:45

Három ügyben is elmarasztalta Gazdasági Versenyhivatal az SAP Hungary Kft.-t kartellezésért abban az időszakban, amikor a gazdasági tárca várományosa, Vahl Tamás irányította az informatikai világcég magyar leányvállalatát.

A legnagyobb hangsúlyt kapott, egyetemi kartellként elhíresült ügyben az SAP és az IBM leányvállalatai egyaránt 690 millós bírságot kaptak, amiért 2004-ben összejátszottak az öt magyarországi egyetem által, gazdálkodásirányítási, illetve kórházi informatikai rendszerekre kiírt, összesen 13,7 milliárdos értékű közbeszerzéseken. A két világcég a GVH megállapítása szerint nemcsak hogy felosztotta egymás között a piacot, de az ELTE pályázata esetében a cégek gyakorlatilag maguk szövegezték a részvételi felhívást.

Amikor a versenyhivatal 2004 októberében a cégeknél rajtaütésszerű vizsgálatot tartott, az ott lefoglalt számítógépeken talált üzenetek arról tanúskodtak, hogy a társaságok egy hónappal a tender hivatalos kiírása előtt már javában egymás között küldözgették a pályázat szövegét.

A versenyhivatali vizsgálók az SAP üzletágvezetőjén és a kereskedelmi igazgatóján kívül ebben az ügyben Vahl Tamást is meghallgatták. A GVH- határozatban erről csak annyi olvasható, hogy az ügyvezető szerint a GVH által versenykorlátozó hatásúnak tartott, 2004 februárjában aláírt együttműködési megállapodás voltaképpen nem valósult meg, mivel más volt a cégek elképzelése.

A cégek bírósághoz fordultak a GVH döntése ellen, ám a Fővárosi Bíróság 2007-ben csak mérsékelt az eredeti büntetéstételen - így az SAP-nek végül csak 620 millió forintot kellett a GVH számlájára befizetni. A tízszázalékos mérséklést a cégek annak köszönhették, hogy a bíróság nem látta bizonyítottnak azt, hogy a kartellmegállapodásuk a piacfelosztás mellett az egészségügyi informatikai piacra akkor belépni szándékozó konkurens Synergon kiszorítása lett volna.

Ugyanakkor később, 2006 szeptemberében éppen a Synergonnal való kartellezésért marasztalták el az SAP-t. A két vállalkozás a 2003-ban a győri önkormányzat által, majd 2004-ben a Paksi Atomerőmű Zrt. által kiírt közbeszerzéseken egyeztetett a versenyhivatal szerint. A két ügyben a GVH cégenként 21,8-21,8 millió forintos büntetést rótt ki a két vállalkozásra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58