Különös részletek az új gazdasági miniszter múltjáról

Pénzcentrum
2009. április 15. 09:45

Három ügyben is elmarasztalta Gazdasági Versenyhivatal az SAP Hungary Kft.-t kartellezésért abban az időszakban, amikor a gazdasági tárca várományosa, Vahl Tamás irányította az informatikai világcég magyar leányvállalatát.

A legnagyobb hangsúlyt kapott, egyetemi kartellként elhíresült ügyben az SAP és az IBM leányvállalatai egyaránt 690 millós bírságot kaptak, amiért 2004-ben összejátszottak az öt magyarországi egyetem által, gazdálkodásirányítási, illetve kórházi informatikai rendszerekre kiírt, összesen 13,7 milliárdos értékű közbeszerzéseken. A két világcég a GVH megállapítása szerint nemcsak hogy felosztotta egymás között a piacot, de az ELTE pályázata esetében a cégek gyakorlatilag maguk szövegezték a részvételi felhívást.

Amikor a versenyhivatal 2004 októberében a cégeknél rajtaütésszerű vizsgálatot tartott, az ott lefoglalt számítógépeken talált üzenetek arról tanúskodtak, hogy a társaságok egy hónappal a tender hivatalos kiírása előtt már javában egymás között küldözgették a pályázat szövegét.

A versenyhivatali vizsgálók az SAP üzletágvezetőjén és a kereskedelmi igazgatóján kívül ebben az ügyben Vahl Tamást is meghallgatták. A GVH- határozatban erről csak annyi olvasható, hogy az ügyvezető szerint a GVH által versenykorlátozó hatásúnak tartott, 2004 februárjában aláírt együttműködési megállapodás voltaképpen nem valósult meg, mivel más volt a cégek elképzelése.

A cégek bírósághoz fordultak a GVH döntése ellen, ám a Fővárosi Bíróság 2007-ben csak mérsékelt az eredeti büntetéstételen - így az SAP-nek végül csak 620 millió forintot kellett a GVH számlájára befizetni. A tízszázalékos mérséklést a cégek annak köszönhették, hogy a bíróság nem látta bizonyítottnak azt, hogy a kartellmegállapodásuk a piacfelosztás mellett az egészségügyi informatikai piacra akkor belépni szándékozó konkurens Synergon kiszorítása lett volna.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor később, 2006 szeptemberében éppen a Synergonnal való kartellezésért marasztalták el az SAP-t. A két vállalkozás a 2003-ban a győri önkormányzat által, majd 2004-ben a Paksi Atomerőmű Zrt. által kiírt közbeszerzéseken egyeztetett a versenyhivatal szerint. A két ügyben a GVH cégenként 21,8-21,8 millió forintos büntetést rótt ki a két vállalkozásra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem