16 °C Budapest

6 forintos (!) óradíj a régésznek - bírságot kapott a győri múzeum

2009. április 7. 11:30

Egymillió forintos bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságát. Az ok: az intézmény számszaki indoklás nélkül fogadta el, hogy a nyertes ajánlattevő 6 forintos óradíjjal alkalmazna ásatásvezető régészt - írja a kisalfold.hu.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága tavaly novemberben írt ki közbeszerzési pályázatot a 2009 és 2011 közötti régészeti feltárásokon szükséges kézi földmunkák és elsődleges lelettisztítás biztosítására. A tenderen öt cég indult. Közülük az intézmény azzal a hárommal kötött keretszerződést a munkák elvégzésére idén januárban, amelyek szerinte összességében a legjobb ajánlatot tették.

Az eredményt a negyedik helyre sorolt, így az üzletről lemaradt pécsi Platina-Bau Zrt. megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságon. A társaság elsősorban arra hivatkozott, hogy az egyik nyertes, a győri Lekri-Partner Kft. az ásatásvezető régész óradíjára bruttó 6 forintos ajánlatot adott, holott a kirívóan alacsony ellenszolgáltatást a közbeszerzési törvény kategorikusan tiltja.

A magasnak távolról sem nevezhető összeg az igazgatóságnak is szemet szúrt, és emiatt még a bírálati szakaszban magyarázatot kért a cégtől. A kft. indoklásában arra hivatkozott, hogy a múzeumnak végzett ásatási munkákon szerzett tapasztalatai szerint úgyis alig lesz szükség ásatásvezető régész bevonására - ugyanis azt jellemzően a múzeum biztosítja -, amikor pedig mégis, akkor javadalmazása kigazdálkodható az ásatási technikusok, a segédmunkások és a lelettisztítás díjából. A múzeum ezt az érvelést elfogadta.

A döntőbizottság viszont azt állapította meg, hogy nem tehette volna meg, mert a kft. magyarázata semmilyen számszaki adatot, kimutatást, kalkulációt nem tartalmazott. A díjazás kirívóan alacsony voltát a testület szerint az is jelzi, hogy a többi ajánlattevő 900 és 4080 forint közötti órabért adott meg. A törvénysértés miatt a döntőbizottság egymillió forintos büntetést szabott ki a múzeumi igazgatóságra, további 150 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte, a megkötött keretmegállapodásokat azonban nem helyezte hatályon kívül. "Enyhítő körülménynek" számított, hogy az intézmény eddig még egyszer sem szegte meg az ominózus jogszabályt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Perger Gyula, a megyei múzeumok igazgatóságának vezetője elmondta: nem fellebbeztek a döntés ellen, és már be is fizették az összeget. Mindezt azzal magyarázta, hogy a bírság rendkívül enyhének számít (a szabályok szerint elméletileg akár 90 milliós is lehetett volna), ráadásul a már megkötött szerződéseket sem helyezte hatályon kívül a bíróság. Ha megteszi, az nagyon megnehezítette volna a dolgukat, mert jó néhány hónapig nem tudtak volna ásatásokba fogni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?