Tévhit terjed az adományok adóztatásával kapcsolatban

Pénzcentrum
2008. december 30. 12:45

Az év végi ünnepek alatt a sajtóban megjelent olyan vélemény, miszerint a hazai szervezetek az idén kevesebb adományt kapnak, és ennek az az oka, hogy az adakozókat megadóztatják. E vélemény megalapozatlanul hazugsággal vádolja azokat, akik e kérdésben az Európai Unió gyakorlatára hivatkoznak.

A megfogalmazott véleménnyel szemben az a valóság, hogy sem a személyi jövedelemadóban, sem a társasági adóban nem változtak az adományozással kapcsolatos szabályok, az általános forgalmi adózás előírásaiban pedig az Európai Unió hozzáadott értékadóról szóló irányelve érvényesül.

Továbbra is ugyanolyan feltételekkel csökkenthető az adóalap a személyi jövedelemadóban és érvényesíthető a kedvezmény a társasági adóban az adományok után, mint korábban. Jövőre az általános forgalmi adózás adományokkal kapcsolatos szabályai sem változnak.

Magyarországon az adománnyal kapcsolatos általános forgalmi adózási szabályok 2008. január elsejével - teljes mértékben igazodva a hozzáadott értékadóról szóló uniós irányelvhez - némileg megváltoztak. Ezek szerint, ha az adóalany eleve adományozás céljából szerzi be a terméket, úgy a beszerzést terhelő áfát nem vonhatja le, ugyanakkor az ingyenes termékátadás után az adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Mivel nem tartozik az áfatörvény hatálya alá a pénzadás, a pénz adományozás, ez esetben sem kell áfa következménnyel számolni. Áfa mentesen adható kis értékű - a hatályos magyar szabályozás szerint 5000 forintot meg nem haladó - ajándék is. Amennyiben magánszemélyek adományoznak, ez szintén áfa mentesen megtehető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csak abban az esetben kell áfa fizetési kötelezettséggel számolni, ha az ingyenesen átadott termék beszerzésekor az adóalany levonta a terméket terhelő áfát. Ebben az esetben sem az adományozottnak kell megfizetni az áfát, hanem az adományozónak.

Forrás: Pénzügyminisztérium

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?