15 °C Budapest

Egyre jobb adózó a magyar! Rettegünk a büntetéstől?

Pénzcentrum
2008. október 3. 05:55

1 milliárdos rekord... Az idei évben leadott 2007-re vonatkozó személyi jövedelemadó és társasági adó bevallások is azt mutatják, hogy egyre több az adózó, egyre nagyobb összeget vallunk be, és egyre nyereségesebbek a cégek is. Ennyire félnénk az adóhivataltól?

Egyre több a bevalló

A szeptember elejéig feldolgozott bevallások alapján idén 86 ezer fővel több, közel 4 millió 500 ezer magánszemélyt érintő adóbevallás, munkáltatói elszámolás és adóhatósági adómegállapítást kérő nyomtatvány érkezett be az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz.

A tavalyi évhez hasonlóan újra növekedett az önbevallók aránya, ezzel elérve a 79%-os részarányt. 203 ezerrel többen éltek az önbevallás lehetőségével, a munkáltatón keresztül elszámoló kör 113 ezer fős és az adóhatósági megállapítás 4 ezer fős mérséklődésével párhuzamosan.

 

Tekintettel az adóhatósági adómegállapítást kérők egyre kisebb számára, Dr. Szikora János, az APEH elnöke kifejezte, hogy remélik az országgyűlés elfogadja azt a változtatást, ami megszünteti az adóbevallásnak ezt a formáját, ezt egy teljesen új önbevallás helyettesítené, ami az adóhatóság fokozottan támogatna, vagyis több segítséget nyújtanak az adózónak, mint a jelenlegi önbevallás esetén.

A jövedelmek alakulása

2007-ben az adóalanyok közel 7 972 milliárd forint összevont jövedelmet vallottak be, ami 1 031 milliárd forinttal haladja meg a 2006. évi hasonló adatot. Ezt elsősorban a nyugdíjjövedelem összevont jövedelembe történő visszakerülése okozta, ami 481 milliárd forinttal emelte meg a teljes összevont jövedelem volumenét.

 


A nem önálló tevékenységből származó jövedelmek csoportja a 2007-es esztendőben 89%-os részarányt képvisel az összevont jövedelem egészében, melyen belül kiemelkedik a munkaviszonyból származó bérek szerepe. A nyugdíjjövedelem nélkül számított 549 milliárd Ft-os növekményből 444 milliárd forint a munkaviszonyból származó bérek kategóriájához köthető, mely részben a munkajövedelmet elérő kör 29 ezer fős bővülésének köszönhető.

A munkaviszonyból származó bérjövedelem egy főre jutó átlaga 2007-ben 6,3 százalékos emelkedés révén megközelítette a havi 149 ezer, éves szinten az 1.783 ezer Ft-ot. 2006-ban átlag havi 140 ezer, éves szinten 1 millió 677 ezer Ft volt. A megyék bontásában a helyzet Budapesten a legjobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a legrosszabb.

Elvileg emelkedő, gyakorlatilag csökkenő kedvezmények

A 2007-es bevallások esetén azonban az elszámolt kedvezmények is jelentősebbek voltak mint egy évvel korábban. Összesen 459,5 milliárd forint értékben számoltak el a bevalló személyek adókötelezettséget csökkentő tételeket, ami 60 milliárd forinttal haladja meg a 2006-os esztendő hasonló adatát. Ha viszont nem vesszük figyelembe az adóterhet nem viselő járandóságokat, akkor az egyéb kedvezmények 36 milliárd forintos csökkenését mutatják az adatok.

Ennek három oka van. 2007-től megszűnt a felnőttképzés és számítástechnikai berendezések beszerzésének kedvezménye, a szellemi tevékenységekkel összefüggésben igénybe vehető kedvezmény, valamint a lakáscélú hitelek törlesztése után járó adókedvezmény. Ezek közel 17 milliárd forintos csökkenést okoztak a kedvezményekben. Az élet- és nyugdíjbiztosítás kedvezményének összegét az újonnan bevezetett szigorúbb jövedelem korlát mérsékelte 1,7 milliárd forinttal. A harmadik pedig, hogy a törvényi változásokkal közvetlenül nem érintett adójóváírást az előző évvel szemben 105 ezerrel kevesebb, 2 millió 742 ezer személy vette igénybe közel 18,2 milliárd forinttal alacsonyabb, 251,2 milliárd forintos összegben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

1 millió 43 ezer adózó vallott be az éves szintű minimálbérnek megfelelő vagy annál alacsonyabb összevont adóalapot, így a 2007. évi minimálbér alatt keresők létszáma jelentősen, 164 ezer fővel kevesebb az egy évvel korábbinál. Lényeges változás, hogy 2007-ben 249 ezer fővel, 3 millió 663 ezerre emelkedett az adó fizetésére kötelezettek száma. A számottevő növekedés hátterében az áll, hogy egyrészt az adójóváírások elsőként a 2007-es évben nem fedezik a minimálbér után felszámított adó teljes összegét, másrészt a nyugdíj jövedelem megjelenése és a kedvezmények szigorítása is növelte az adókötelezettséggel rendelkezők létszámát.

Külön adózó jövedelmek

A 2006. évre bevallott 745 milliárd forint összegű külön adózó jövedelemnél a 2007-es adóévben lényegesen több, 941 milliárd forint összegű jövedelem keletkezett az előző évinél 152 ezer fővel több, azaz 511 ezer személynél. Ez az adókötelezettség összegében is megmutatkozik, hiszen a 2006-os 154 milliárd forintos személyi jövedelemadó kötelezettség 185 milliárd Ft-ra emelkedett.

A külön adózó jövedelmek 27,7 százaléka ingatlan adásvételből, 34,4 százaléka osztalékjövedelemből, 8,6 százaléka árfolyamnyereségből és 11,1 százaléka az eredménytartalékból teljesített kifizetések kedvezményes jövedelemből származott. A jövedelemtöbblet tekintélyes része, 105 milliárd forint, a tárgyévben átmeneti jelleggel bevezetett eredménytartalék kifizetés és tagi kölcsön elengedés miatt keletkező jövedelem kifizetések kedvezményes 10 százalékos adókötelezettségéhez kapcsolódik. Ez 11 milliárd forint összegű adókötelezettséget keletkeztetett 24 ezer magánszemélyhez köthetően.

 

A korábbi indokokkal ellentétben, miszerint azért nem tervezik eltörölni a különadót a magánszemélyek számára, mert alig van aki fizet, a most nyilvánosságra hozott adatok kicsit mást mutatnak. 2007. évben 6 748 850 forint feletti jövedelem esetén a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak különadót kellett vallani és fizetni, aminek a mértéke 4%. A bevallások összesítése szerint 283 ezer fő vallott különadót. Az összes bevallásban feltüntetett különadó összege 25 milliárd 180 millió Ft, egy főre jutó összege 89 ezer forint fejenként.

Top jövedelmek

2007-ben a legnagyobb összevont jövedelem 1,7 milliárd forint volt, ami 1,2 milliárddal alacsonyabb, mint a 2006-os. A legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelem meghaladta az 1 milliárd forintot, de arra a kérdésre az APEH munkatársai nem tudtak válaszolni, hogy milyen ágazatban szerezte ezt a tulajdonosa. A legnagyobb osztalékjövedelem 2 milliárd forint, a legnagyobb árfolyamnyereség pedig 1,6 milliárd forint volt.

Nem csak a magánszemélyek, a cégek is félnek?

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?