10 °C Budapest

Az adóbevallásban kell csak nyilatkozni az új TEÁOR-kódról

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 09:00

A héten készül el az új jogszabálytervezet a szakmakódokkal kapcsolatos vállalkozói teendőkről, így aki eddig nem lépett, az jobban teszi, ha egyelőre a kisujját sem mozdítja a TEÁOR-számok ügyében - véli a Világgazdaság.

A tervezetből ugyanis kiderül, hogy az igazságügyi és rendészeti tárca tervei szerint egyébként már novembertől élő rendelkezések alapján nem lesz sok dolga a vállalkozóknak a TEÁOR-ral. A kódok ezentúl csakis a vállalkozások működésével összefüggő statisztikai és adóigazgatási célokat szolgálhatnak Gadó Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára szerint.

A cégjegyzékből törlik a már meglévő számokat, az újakat pedig nem rögzítik, így TEÁOR-mentes lesz a nyilvántartás. A társaságnak így nem kell jogi képviselő útján regisztráltatnia a kódot a cégjegyzékben, s több százezer egyéni vállalkozó is mentesül annak terhe alól, hogy TEÁOR-váltás ürügyén a telephelyengedélyétől a tevékenységéig felülvizsgálják a vállalkozását. Ez pedig azt jelenti, hogy a piaci szereplők nagy költségekkel járó, bürokratikus tehertől mentesülnek, ugyanakkor mindez nem érinti a vállalkozások KSH-val és az adóhivatallal fennálló ilyen irányú kötelezettségét.

A fejlett országokban sehol nem tüntetik fel a szakmakódokat a cégregiszterek. A leendő szabályozás abból indul ki, hogy a korrigált TEÁOR-számokra az APEH-nak és a KSH-nak is szüksége van, ezért a mulasztó vállalkozásoknak a 2009-ben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg kell nyilatkozniuk főtevékenységük szakmai kódjáról.

A jövőben pedig elég lesz, ha a cégalapításkor beadandó adó- és statisztikai szám iránti kérelem tartalmazza a TEÁOR-számot, amely innen elektronikus úton kerül majd az adóhatósághoz és a KSH-hoz. A vállalkozás 15 napon belül köteles bejelenteni az adóhatóságnak, amennyiben más tevékenységet is felvesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A már benyújtott módosító kérelmekről a cégbíróság intézkedik, s eljuttatja a változásokat az APEH-hez. Amennyiben az uniós kódrendszer a jövőben generálisan megváltozik, úgy a következő év adóbevallásához kapcsoltan kell majd a vállalkozásoknak átforgatniuk a TEÁOR-számot.

Azok az egyéni vállalkozók, akiket a TEÁOR-változás miatt joghátrány ért (így például megvonták a hatósági engedélyüket), az új szabályok hatályba lépését követő 90 napon belül kezdeményezhetik az eredeti állapot helyreállítását a szakállamtitkár szerint.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem