11 °C Budapest

Egyéni vállalkozók: ez a minimum, amit fizetni kell...

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 12:00

Idén február 15-e az egyéni vállalkozók számára azért bírt kitüntetett jelentőséggel, mert addig kellett beadniuk a 2007-re vonatkozó szja-bevallásukat, amivel azt is el kellett dönteniük, hogy kiteszik-e magukat a minimumadóval kapcsolatos esetleges ellenőrzésnek vagy inkább jobb a békesség alapon a törvényben megállapított alsó korlát után megfizetik. Az APEH ugyanis idén kiemelt figyelmet fordított a veszteséges cégekre és egyéni vállalkozókra, vagyis azokra, akik vállalták az ellenőrzés kockázatát és nem fizették meg a minimumadót.

Ötből három egyéni vállalkozó papíron veszteséges vagy minden bevételét elviszik a költségei. Egy 2006-os statisztika szerint 156 ezer egyéni vállalkozó veszteségesnek vagy nullásnak mutatta magát és mindössze 120 ezren voltak, akik bizonyos összegű jövedelemhez jutottak. Emiatt is vezették be ezt az adónemet, aminek lényege, hogy ha az egyéni vállalkozó bevételeinek és költségeinek különbsége nem éri el az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások összegével együttesen csökkentett vállalkozói bevétel 2 százalékát, akkor az illető választhat, hogy eszerint az alsó korlát szerint befizeti az adót, vagy egy kiegészítő nyomtatványon részletezi a veszteséges működés okát.

Amit tudni kell...

A minimumadót így a bevétel 2 százaléka után kellene befizetnie az egyéni vállalkozóknak. Ha viszont az illető külföldön is rendelkezik telephellyel, akkor az adóalapját még csökkentenie kell úgy, hogy az ne tartalmazza a külföldi telephelynek betudható vállalkozói adóalapot, de nemzetközi szerződés így rendelkezik. Ez szolgálja a kettős adóztatás elkerülését.

Nem kell viszont alkalmazni a jövedelemminimumra vonatkozó szabályokat akkor, ha az egyéni vállalkozó az adóévben vagy az azt megelőző évben kezdte meg a tevékenységét, abban az esetben, ha a kezdés előtti 36 hónapban nem folytatott egyéni vállalkozói tevékenységet. Illetve akkor sem, ha a tevékenység körét illetően az adóévben elemi kár következett be, például jégeső, árvíz, aszály vagy éppen földrengés. Kitétel viszont, hogy az elemi kárnak az adóévi bevétel legalább 15 százalékát kell érintenie.

Ha a kárról nincs független szerv által kiadott papír, akkor az egyéni vállalkozó által kiállított jegyzőkönyvet a keletkezéstől számított 15 napon belül meg kell küldeni az illetékes állami adóhatóság részére. Ilyenkor az esemény időpontját az adózó jogosult megállapítani, amit az adóhatóság kifogásolhat és az eljáráshoz bekérheti különböző szervek és hatóságok álláspontját is. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogyha nem készül jegyzőkönyv egy káreseményről, akkor azt nem is lehet figyelembe venni.

A jövedelemminimum megállapításának szabályai azokra az egyéni vállalkozókra is érvényesek, akik év közben vagy az év végén megszüntették tevékenységüket, de vonatkoznak azokra az egyéni vállalkozókra is, akik csak a kiegészítő tevékenységet folytatnak.

Nyilatkozat az adóbevalláshoz fűzve

Ha az adózó az adóbevallásban nyilatkozik arról, hogy nem akar a jövedelemminimum után fizetni, akkor köteles mellékelni a standard kiegészítő nyomtatványt, ami szintén bevallásnak minősül a jogkövetkezmények szempontjából.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az adóhatóság szerint a bevallott jövedelem nem nyújt fedezetet a magánszemély életvitelére, akkor felhívhatja az illető figyelmét a bevallás kiegészítésére. Az ellenőrzésre történő kiválasztást az APEH a bevallás benyújtását követő 30 napon belül végrehatja és erről az adózót is értesíti.

Abban az esetben, ha az adózó a nyilatkozatát hibásan vagy hiányosan töltötte ki, és erről annak nyilvántartásba vételétől számított 8 napon belül az adóhatóságot értesíti, akkor javítható a hiba.

Az APEH a beérkezett adatokat a feldolgozás után egy kockázatelemző programmal is megvizsgálja, majd számítógéppel választják ki azokat, akiket ellenőrizni is fognak. A választás azokra esik, akikről alapos okkal feltételezhető, hogy a kimutatott eredménye nem a valóságot tükrözi, hanem bevétel eltitkolásról vagy szabálytalan költségelszámolásról van szó. Ilyenkor a kétségbe vont eseményeket az adózónak kell bizonyítania, hogy valódiak.

A 2008-as szabályok szerint 50 millió forint alatti vállalkozói adóalap után 10 százalékos adófizetési kötelezettség keletkezik, de csak abban az esetben, ha az adóalap elérte azt a bizonyos jövedelemminimum szerinti 2 százalékot. Ez kiváltható azzal is, ha az egyéni vállalkozó ezt tekinti adóalapnak.

Bár már lezajlottak a 2007-es évre vonatkozó bevallások, azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy aki 2008-ban 10 százalékkal szeretné leadózni az 50 millió forint alatti adóalapját, annak el kell érnie a szóban forgó 2 százalékot. Így az ez alatti összeget gyakorlatilag nincs értelme nem bevallani, és veszteségesnek feltüntetni a céget, mert a 10 százalékos kulcsért cserébe a határig terjedő összeget így is, úgy is leadózza az egyéni vállalkozó.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?