11 °C Budapest

Rémálom az interjún: könnyebb elrontani, mint gondolnád!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 12:00

Egy állásinterjún a tapasztalat a legfontosabb. Ha már van gyakorlatunk, akkor nem remegve fogunk bemenni a szóban forgo céghez, nem fogunk dadogni, ha valamit kérdeznek, egy idő után már magabiztosabbak vagyunk és kész válasszal rendelkezünk minden kérdésre, minden szituációra. De gyakorlat nélkül az első néhány interjú kész rémálom is lehet. Nézzük, mit szabad és mit nem szabad mondani...

Sokan vannak vele úgy, hogy az elvégzendő munkát megtanuljuk majd ha felvettek. Emiatt leginkább a kommunikációs készség, a logika és a műveltség azok a tényezők, amik egy jelentkezőt kiemelhetnek a többi közül. Sokszor azonban az egyik a másik nélkül semmit sem ér, így ha tisztában vagyunk azzal, hogy vannak még hiányosságaink, akkor azt érdemes lehet fejleszteni.

A jövendő munkaadó felé azonban mindenképpen érdemes azt sugározni, hogy nem vagyunk műveletlenek, legyen szó akár diplomás, akár középfokú végzettséget igénylő munkahelyről. Ennek nagyon jó mutatója lehet már az öltözködés. Egy művelt, tanult ember képét sokszor az öltönyhöz, fehér inghez, nyakkendőhöz párosítják, nem is beszélve a borotválkozásról, vagy a fésülködésről. Sok munkáltató a fülbevalót sem díjazza, van amikor ez már önmagában kizáró ok lehet.

A nőknél szintén megvannak az alapvető követelmények, amik egy művelt, jó megjelenésű, okos munkaerőhöz párosulnak. A szoknya, a kosztüm egy elegáns blúzzal szinte biztosan nyerő. Célszerű az elöl zárt cipő, de előnyös lehet a kiengedett haj helyett inkább egy hátratűzött frizura, vagy akár konty is.

Amikor már nincs menekvés...

A megjelenés mellett ugyanúgy kiemelkedő fontossággal bír az érkezés. Ha túl hamar érkezünk, az kellemetlen helyzetet szül, mert minket is megvárakoztatnak, arról nem is beszélve, hogy ez sürgeti a másik felet is, ami megint nem túl szerencsés. Elkésni viszont soha nem szabad, mert ez kifejezetten rossz benyomást kelthet.

Ha már sikeresen megérkeztünk az interjú helyszínére, késés nélkül, ráadásul kifejezetten elegánsak is vagyunk, kezdjük azzal, hogy kikapcsoljuk a mobiltelefonunkat. A beszélgetés kezdetén illik bemutatkozni, és ha megkínálnak valamivel, akkor minden esetben kérni kell valamit, akár egy kávét vagy egy pohár vizet, az elutasítással ugyanis még az is előfordulhat, hogy rossz érzéseket váltunk ki a másikból.

Szinte 100 százalékig biztos lehet benne minden pályázó, hogy felteszik a kérdést, vajon miért is akar váltani. Itt alaposan gondoljuk meg, hogy mit mondjunk, a korábbi munkahely szidása ugyanis rossz pont. A pontosan mi is érdekel minket kérdésre pedig kötelező pontos választ adni. Ha már állást keresünk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy mit is szeretnénk csinálni. A mindenre nyitott vagyok választól ugyanis a legtöbb munkáltatót kirázza a hideg, annak ellenére, hogy sok interjúalany csak azt szeretné bebizonyítani vele, hogy nyitott és sokoldalú.

Ha a váltásra az az indok, hogy kevés volt a fizetésünk, akkor ezt egyszerűen tilos hangoztatni. Nem jó pont ugyanis, ha a dolgozót csak egyetlen egy dolog érdekli, mégpedig a fizetés. A szakmai érvek, miszerint nem volt megfelelő előrelépési lehetőség, vagy úgy gondoljuk több van bennünk, mint a korábbi pozíciónk megkívánta, az már más tészta.

A legjobb válaszok mellett azonban arra is figyeljünk, hogyan fejezzük ki magunkat. A lexikális tudás mellett jó benyomást kelthet, ha választékosan fogalmazunk, de az is jó pont, ha van fogalmunk a cégről magáról ahova jelentkeztünk és annak tevékenységi területéről.

Az egyre sablonosabb állásinterjúknak köszönhetően sok munkáltató már nem is próbálkozik a bevált kérdésekkel, mivel arra mindenki fel tud előre készülni, lehet tudni, mit fog válaszolni a pályázó. A hobbik vagy az érdeklődési kör részletes elemezgetése és a szituációs játékok azonban nagyon jó képet adhatnak a jelentkezőről. Ha például hobbinak az olvasást írta be a jelentkező hölgy, de könyvet már évek óta nem látott, csak magazinokat, az megmutatja, hogy valószínűleg kicsit ki van kozmetikázva az önéletrajza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyre több a kozmetikázott önéletrajz

A szituációs játékok pedig nagyon jó képet adhatnak arról, hogy a jelentkező milyen szempontból közelít meg egy problémát, milyen logika alapján halad, illetve mennyire tudja humorosan felfogni a leglehetetlenebb kérdéseket. Ha megkérdeznék mondjuk azt, hogy hány autó fog állni a közelben levő ékszerüzletnél egy januári hétfő délelőtt 10 órakor, vagy ha valamilyen állatként élhetnénk, milyen állat lenne, és miért, akkor nem kell megijedni, nem a válasz a fontos. Ezek mind a logikára, a gondolkodásmódra, és sokszor a humorérzék felmérésére irányulnak.

Izzasztó állásinterjúk: erre nem lehet felkészülni!

Fontosak a jó reakciók...

Számos interjúztató alkalmazza már a stresszinterjút, aminek az a célja, hogy zavarba hozza az interjúalanyt, ilyen esetben ugyanis nagyon sok derülhet ki a személyiségéről, a problémamegoldó képességéről, vagy a stressztűréséről. Ha letegeznek és udvariatlan kérdéseket tesznek fel, akkor érdemes a leghiggadtabbnak maradni, és nyugodt hangon válaszolgatni.

Ezek viszont nem csak a másik fél, hanem a saját érdekünk is. Ha például az interjú végén azt mondja a hr-es, hogy majd értesítenek, akkor azonnal érdemes visszakérdezni, hogy meddig várhatjuk a jelentkezést, nem szabad hagyni, hogy bizonytalanságban tartsanak, a mi szempontunkból ez a legrosszabb, ahogy egy interjú végződhet...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem