16 °C Budapest

Rémálom az interjún: könnyebb elrontani, mint gondolnád!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 12:00

Egy állásinterjún a tapasztalat a legfontosabb. Ha már van gyakorlatunk, akkor nem remegve fogunk bemenni a szóban forgo céghez, nem fogunk dadogni, ha valamit kérdeznek, egy idő után már magabiztosabbak vagyunk és kész válasszal rendelkezünk minden kérdésre, minden szituációra. De gyakorlat nélkül az első néhány interjú kész rémálom is lehet. Nézzük, mit szabad és mit nem szabad mondani...

Sokan vannak vele úgy, hogy az elvégzendő munkát megtanuljuk majd ha felvettek. Emiatt leginkább a kommunikációs készség, a logika és a műveltség azok a tényezők, amik egy jelentkezőt kiemelhetnek a többi közül. Sokszor azonban az egyik a másik nélkül semmit sem ér, így ha tisztában vagyunk azzal, hogy vannak még hiányosságaink, akkor azt érdemes lehet fejleszteni.

A jövendő munkaadó felé azonban mindenképpen érdemes azt sugározni, hogy nem vagyunk műveletlenek, legyen szó akár diplomás, akár középfokú végzettséget igénylő munkahelyről. Ennek nagyon jó mutatója lehet már az öltözködés. Egy művelt, tanult ember képét sokszor az öltönyhöz, fehér inghez, nyakkendőhöz párosítják, nem is beszélve a borotválkozásról, vagy a fésülködésről. Sok munkáltató a fülbevalót sem díjazza, van amikor ez már önmagában kizáró ok lehet.

A nőknél szintén megvannak az alapvető követelmények, amik egy művelt, jó megjelenésű, okos munkaerőhöz párosulnak. A szoknya, a kosztüm egy elegáns blúzzal szinte biztosan nyerő. Célszerű az elöl zárt cipő, de előnyös lehet a kiengedett haj helyett inkább egy hátratűzött frizura, vagy akár konty is.

Amikor már nincs menekvés...

A megjelenés mellett ugyanúgy kiemelkedő fontossággal bír az érkezés. Ha túl hamar érkezünk, az kellemetlen helyzetet szül, mert minket is megvárakoztatnak, arról nem is beszélve, hogy ez sürgeti a másik felet is, ami megint nem túl szerencsés. Elkésni viszont soha nem szabad, mert ez kifejezetten rossz benyomást kelthet.

Ha már sikeresen megérkeztünk az interjú helyszínére, késés nélkül, ráadásul kifejezetten elegánsak is vagyunk, kezdjük azzal, hogy kikapcsoljuk a mobiltelefonunkat. A beszélgetés kezdetén illik bemutatkozni, és ha megkínálnak valamivel, akkor minden esetben kérni kell valamit, akár egy kávét vagy egy pohár vizet, az elutasítással ugyanis még az is előfordulhat, hogy rossz érzéseket váltunk ki a másikból.

Szinte 100 százalékig biztos lehet benne minden pályázó, hogy felteszik a kérdést, vajon miért is akar váltani. Itt alaposan gondoljuk meg, hogy mit mondjunk, a korábbi munkahely szidása ugyanis rossz pont. A pontosan mi is érdekel minket kérdésre pedig kötelező pontos választ adni. Ha már állást keresünk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy mit is szeretnénk csinálni. A mindenre nyitott vagyok választól ugyanis a legtöbb munkáltatót kirázza a hideg, annak ellenére, hogy sok interjúalany csak azt szeretné bebizonyítani vele, hogy nyitott és sokoldalú.

Ha a váltásra az az indok, hogy kevés volt a fizetésünk, akkor ezt egyszerűen tilos hangoztatni. Nem jó pont ugyanis, ha a dolgozót csak egyetlen egy dolog érdekli, mégpedig a fizetés. A szakmai érvek, miszerint nem volt megfelelő előrelépési lehetőség, vagy úgy gondoljuk több van bennünk, mint a korábbi pozíciónk megkívánta, az már más tészta.

A legjobb válaszok mellett azonban arra is figyeljünk, hogyan fejezzük ki magunkat. A lexikális tudás mellett jó benyomást kelthet, ha választékosan fogalmazunk, de az is jó pont, ha van fogalmunk a cégről magáról ahova jelentkeztünk és annak tevékenységi területéről.

Az egyre sablonosabb állásinterjúknak köszönhetően sok munkáltató már nem is próbálkozik a bevált kérdésekkel, mivel arra mindenki fel tud előre készülni, lehet tudni, mit fog válaszolni a pályázó. A hobbik vagy az érdeklődési kör részletes elemezgetése és a szituációs játékok azonban nagyon jó képet adhatnak a jelentkezőről. Ha például hobbinak az olvasást írta be a jelentkező hölgy, de könyvet már évek óta nem látott, csak magazinokat, az megmutatja, hogy valószínűleg kicsit ki van kozmetikázva az önéletrajza.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egyre több a kozmetikázott önéletrajz

A szituációs játékok pedig nagyon jó képet adhatnak arról, hogy a jelentkező milyen szempontból közelít meg egy problémát, milyen logika alapján halad, illetve mennyire tudja humorosan felfogni a leglehetetlenebb kérdéseket. Ha megkérdeznék mondjuk azt, hogy hány autó fog állni a közelben levő ékszerüzletnél egy januári hétfő délelőtt 10 órakor, vagy ha valamilyen állatként élhetnénk, milyen állat lenne, és miért, akkor nem kell megijedni, nem a válasz a fontos. Ezek mind a logikára, a gondolkodásmódra, és sokszor a humorérzék felmérésére irányulnak.

Izzasztó állásinterjúk: erre nem lehet felkészülni!

Fontosak a jó reakciók...

Számos interjúztató alkalmazza már a stresszinterjút, aminek az a célja, hogy zavarba hozza az interjúalanyt, ilyen esetben ugyanis nagyon sok derülhet ki a személyiségéről, a problémamegoldó képességéről, vagy a stressztűréséről. Ha letegeznek és udvariatlan kérdéseket tesznek fel, akkor érdemes a leghiggadtabbnak maradni, és nyugodt hangon válaszolgatni.

Ezek viszont nem csak a másik fél, hanem a saját érdekünk is. Ha például az interjú végén azt mondja a hr-es, hogy majd értesítenek, akkor azonnal érdemes visszakérdezni, hogy meddig várhatjuk a jelentkezést, nem szabad hagyni, hogy bizonytalanságban tartsanak, a mi szempontunkból ez a legrosszabb, ahogy egy interjú végződhet...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?