7 °C Budapest

Adóreform a kormánytól: többet árt, mint használ?

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 05:40

Mire számíthatunk? Adóreform. A csapból is ez folyik az elmúlt három hétben. Amióta a Big 4 szakértői sajtótájékoztatón ismertették az általuk logikusnak és reálisnak tartott reformjavaslatokat, felkavarodott az állóvíz. Hozzáértők vitatkoztak, hogy az vajon megfelelő lenne-e vagy sem, egészen addig, ameddig a kormány ki nem adta a saját javaslati csomagját. Azóta a Gyurcsány Ferenc által bejelentett változásokon rágódik a magyar gazdasági élet. De vajon mit szóltak hozzá a korábbi javaslatokkal előállt szakértők?

Nézzük sorra a kormány javaslatait...

Három-négy év alatt 1000-1200 milliárd forintos, évenként egyforma nagyságú, közel 300 milliárd forintos adócsökkentést kívánnak megvalósítani. 2009. január elsejétől a 18 százalékos személyi jövedelemadó kulcs a mai 1,7 millió forint éves jövedelemről felmenne 2 millióforintra. A cégek pedig megszabadulnak a szolidaritási adónak becézett 4 százalékos különadótól. Cserébe viszont 18 százalékra emelkedne a jelenleg 16 százalékos társasági adókulcs. A magánszemélyek különadójának eltörléséről azonban nincs szó.

Ugyancsak 2009-ben, de áprilisban mérsékelné a kormány a munkáltatói tb-járulékot 5 százalékponttal, aminek egy felső határt is szabott, havi140 ezer forintos bruttó bérig lehetne ezt igénybe venni, az e feletti keresetrészre a mai 29 százalékos tb-járulékot kellene fizetnie a cégnek a dolgozó után. A leghátrányosabb térségekben ezen felül az újonnan létrehozott munkahelyeken a foglalkoztatás első három évében nullára csökkentenék a munkáltatói tb-járulékot, és a következő három évben is csak fokozatosan érné el ez a teher a normál járulékkulcsot.

A kérdésünkre Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa elmondta, hogy ez az egyik gyengéje a javaslatnak. A mai világban, amikor sokak célja az adóelkerülés, semmilyen garancia nincs arra, hogy a hátrányos térségekben csak azok hozzanak létre új munkahelyeket, akik valóban a kedvezményt szeretnék kihasználni tisztességes szándékkal. Meg sem lehet becsülni, hogy mekkora lenne azoknak a cégeknek az aránya, akik a 3. év után egyszerűen szedik a sátorfájukat, és új, kedvezőbb adózást biztosító terület felé néznek, vagy hogy mekkora lenne azoknak az aránya, akik valóban végeznének tevékenységet a térségben, nem csak fiktív cégről, papíron működő vállalakozásról lenne szó.

Járulékok és szja

A fenti kedvezmények mellett 2010-ben a magánszemélyeknek azzal kedveskedne a kormány, hogy még tovább tolná ki a 18 százalékos szja-kulcsot, egészen 2,5 millió forintos éves jövedelemig lehetne ezt igénybe venni, vagyis az átlagkereset egésze a 18 százalékos kulcs alattadózna. A cégek pedig további 2 százalékpontos járulék csökkentést kapnának. De a szabály, hogy a havi 140 ezer forintos bérig lehetne ezt is igénybe venni, fennmaradna.

Ezek szerint 3-4 év alatt az szja-tábla teljesen átalakulna, évi 750 ezer forintig nulla százalékos lenne a kulcs, évi 750 ezer és 3 millió forint között 18, az afeletti jövedelemrészt pedig 36 százalékos adó terhelné (plusz a 4 százalékos különadó). Megszűnne a szakértők által nem túl kedvelt adójóváírás, azt a nulla százalékos kulcs váltaná fel. A tb-járuléknál pedig a már említetten kívül további 3 százalékpontos mérséklést kíván végrehajtani, így összességében 10 százalékponttal lenne alacsonyabb a mai 29 százalékosnál.

A 2009. áprilisára tervezett 5 százalékpontos járulékcsökkentésnek valószínűleg az az indoka, hogy ezzel az első 4 hónapban legalább nem veszítbevételt a kormány. Viszont nem üdvözlendő az egész felépítés, ahogy a járulékokat és a személyi jövedelemadó sávjait alakítanák. A 140 ezer forintos határral ugyanis azt érné el a kormány, hogy az eddig minimálbéren foglalkoztatott dolgozók papíron ennyit kapnának, a többi pénzt pedig továbbra is zsebbe fizetnék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azok után ráadásul, akik ennél jobban keresnek, méltánytalan módon több járulékot kellene fizetnie a munkáltatónak, nekik semmilyen könnyítést nem jelentene a reform. Nem igazságos, hogy a magasabb keresetűek több egészségbiztosítási járulékot fizessenek a tb-kasszába, miután a szolgáltatás maga nem függ a jövedelem mértékétől. Ezért is javasolták korábban azt a Big 4 szakértői, hogy az eho-t kellene 8 ezer forintra emelni, mert az mindenkire vonatkozna kivétel nélkül - mondta el Lőcsei Tamás.

Az szja kulcsok átalakításával pedig szintén teljesen ellentétes hatást váltanának ki. Mivel 750 ezer forint alatt adómentes lenne a jövedelem, mindenki igyekezne ehhez az összeghez húzni, aminek szintén nem lenne a gazdaság fehérítésére jótékony hatása. A 18 százalékos személyi jövedelemadó kulcs határának kitolása alapvetően pozitív lenne, de az adójóváírás 0 százalékos kulccsal történő kiváltása nem előnyös a feketegazdaság visszaszorításában.

Az egykulcsos rendszer, ami a Big 4 adóreform javaslatában találhatunk pont azt a célt szolgálná, hogy mindenki fizet, alacsonyabb kulcsot, 20 százalékot. Ezzel egységes lenne az adófizetés, mindenki érezné, hogy Magyarországon kell adót fizetni. Azokat pedig akik valóban rászorulnának a támogatásra, szociális alapon kellene támogatni. A rendszert úgy kellene átalakítani, hogy kiszűrhetőek legyenek azok, akik csak papíron vannak hátrányos helyzetben.

A java még csak most jön!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem