11 °C Budapest

Nyári munka buktatói: a gázártámogatás is múlhat rajta!

Pénzcentrum
2008. augusztus 27. 05:40

Mi múlhat rajta? A nyár elején már szót ejtettünk a diákok munkavállalási lehetőségeiről, viszont most, hogy már egy hét sincs az iskolakezdésig, érdemes lehet azzal foglalkozni, hogy a nyári munka után a dolgozó diákoknak mire kell figyelnie, milyen papírokat érdemes beszereznie...

A munkavállalási formákat külön-külön érdemes tárgyalni, mivel attól függően, hogy milyen konstrukcióban dolgozott a diák, más és más dolgokra kell figyelni, más papírokat kell megszereznie a munkáltatótól vagy a diákszervezettől. Vegyük sorra, hol, mire kell figyelni...

Rendes szerződéses munkaviszony

Mivel a hallgató munkát végez, munkaszerződéssel rendelkezik, biztosítottnak számít és jogosult a társadalombiztosítás ellátásaira. Az így ledolgozott idő ráadásul beleszámít a nyugdíj szerinti szolgálati időbe is. A járulékokat ugyanúgy le kell vonnia a munkáltatónak a dolgozó béréből, mint bármely más alkalmazott esetén. A járulékot a kifizetett járulékalapot képező jövedelem után kell megfizetni.

A 2008-as változásoknak köszönhetően a személyi jövedelemadó törvényben már nevesítve van a hallgatói munkadíj, hogy egyértelműen ki legyen mondva, ez is adóköteles bérnek számít, kell utána járulékokat fizetni. A társadalombiztosításról szóló törvény szerint a hallgatói munkadíjat az adóelőleg számításánál jövedelemként kell figyelembe venni.

A fentiek alapján a hallgatói munkadíj után mind a 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot, mind a dolgozói járulékokat, 9,5 százalék nyugdíjjárulékot, 6 százalék egészségbiztosítási járulékot kell fizetni.

A tb-járulékokon kívül azonban a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény szerint a munkaadó a dolgozó részére kifizetett és elszámolt bruttó munkabér, illetmény (kereset), valamint végkielégítés, jubileumi jutalom, a betegszabadság idejére adott díjazás, személyi jövedelemadó köteles természetbeni juttatás (kivéve a reprezentáció, üzleti ajándék címén nyújtott természetbeni juttatást), étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás és a munkaviszony keretében biztosított cégautó adójának 25 százaléka után 3 százalék munkaadói járulékot köteles fizetni.

A dolgozó szintén nem mentesül a kötelezettsége alól, neki a munkaviszony alapján a bruttó munkabér 1,5 százalékát kell fizetnie munkavállalói járulékként. Vagyis ezen a téren semmi különbség nincs a diákok is a főállású dolgozók között. A kilépéskor a diáknak el kell kérnie a TB-könyvét, és a kilépési papírokat. Ilyenkor kapja meg a tanuló a bérjegyzéket is, ami alapján az adott évre vonatkozó adóbevallását össze kell állítania.

Diákszervezet

A diákok körében a legnépszerűbb az iskolaszövetkezeteken keresztül történő munkakeresés. Ezekben a szervezetekben először is taggá kell válni, ami szövetkezettől függően egy 500-1500 forintos részjegy megvásárlásával történik. Kilépéskor ezt az összeget visszakapják a diákok. A belépés további feltétele a 17 éves kor betöltése.

Ez nagyon sok előnnyel rendelkezik mind a munkaadó, mind a munkavállalók számára. Az iskolaszövetkezet a diákokkal munkaszerződést köt és kiközvetíti a cégeknek őket, így átvállalva a másik féltől az alkalmazás által okozott adminisztratív terhek egészét. Az országban számos ilyen szövetkezet működik, amik több ezer céggel, és több 10 ezer diákkal állnak kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A TB-törvény tételesen felsorolja, hogy melyek azok a munkavállalási konstrukciók, amik biztosítási jogviszonyt keletkeztetnek, ebbe viszont az iskolai szövetkezeti tagsági jogviszony nem tartozik bele, vagyis nem keletkezik biztosítási jogviszony. Ez alapján sem társadalombiztosítási, sem egyéni járulékot nem kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerint sem százalékos, sem tételes egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni az iskolai szövetkezet által az említett jogviszonyokban foglalkoztatott nappali tagozatos tanuló, hallgató tag után. Mivel a törvény a munkaadói és munkavállalói járulékfizetési kötelezettséget munkaviszonyban történő foglalkoztatáshoz köti, így ezt sem kell fizetnie sem a szövetkezetnek, sem a diáknak.

A diákszervezet további előnye, hogy ezzel a diák nem esik el a START kártyától. (Start! Nyerő megoldás, hogy kevesebb adót fizess!) Ugyanis annak ellenére, hogy nyaranta dolgozott, a főiskola vagy egyetem elvégzése után ugyanúgy pályakezdő munkanélkülinek fog minősülni, így jogosult lesz a kedvezményre.

Vannak viszont olyan dolgok is, aminél nagyon fontos, hogy ne felejtse el a diák, hogy dolgozott a nyáron. A nyári munkáért kapott bér ugyanis a családtámogatások egy részénél beleszámít a család jövedelmébe, még akkor is, ha az illető kollégista. Erről sokan nem tudnak, így egy gázártámogatás igénylése utáni ellenőrzésen megbukhat.

Szabadság? Naná!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem