Diákként is fizetni kell! Nincs menekvés!

Pénzcentrum
2008. június 25. 05:40

A munkavállalás gondolata a nyár beköszöntével sok diák fejében megfordul. A hasznos tudnivalók mellett azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a munka után bizony adózni is kell a diáknak...

Mivel már számos cikkben foglalkoztunk az alkalmazás feltételeivel, és azokkal a módokkal, hogy hogyan is lehet munkát vállalni diákként, így most csak az adózási kérdéseket vettük górcső alá.

Diákmunka? Mire figyelj, ha pénzt is akarsz!

Munkára van szükséged? - Megmutatjuk, mire kell figyelni!

A diákok munkavállalását számos törvény szabályozza, a jogalkotók ezzel próbálták megakadályozni, hogy a nem megfelelő alkalmazás miatt a nehezen megszerzett plusz zsebpénzt ne fizessék ki a foglalkoztatók, illetve hogy fiatalkorúként ne kelljen olyan munkát végezni, ami ártalmas a fejlődő szervezetre.

A felsőoktatásról szóló törvény szerint a hallgató hallgatói munkadíj keretében akkor végezhet munkát, ha hallgatói munkaszerződést kötöttek vele. A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgató foglalkoztatására a Munka Törvénykönyve rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

Mivel a hallgató munkát végez, munkaszerződéssel rendelkezik, aminek köszönhetően biztosított és jogosult a társadalombiztosítás ellátásaira és az így ledolgozott idő beleszámít a nyugdíj szerinti szolgálati időbe is. A járulékokat ugyanúgy le kell vonnia a munkáltatónak a dolgozó béréből, mint bármely más dolgozó esetén. A járulékot a kifizetett járulékalapot képező jövedelem után kell megfizetni.

2008. január 1. előtt a társadalombiztosításról szóló törvényben nem volt külön nevesítve a hallgatói munkadíj, így az szja törvény szerint egyéb jövedelemnek minősült. Ennek köszönhetően a személyi alapbér teljes összege képezte a járulékok alapját. A 2008-as változásoknak köszönhetően azonban már nevesítve van a hallgatói munkadíj, hogy egyértelműen ki legyen mondva, ez is adóköteles bérnek számít, kell utána járulékokat fizetni. A Tbj. törvény szerint a hallgatói munkadíjat az adóelőleg számításánál jövedelemként kell figyelembe venni

Mennyi az annyi?

A fentiek alapján a a hallgatói munkadíj után mind a 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási, mind az egyéni járulékokat, 9,5 százalék nyugdíjjárulék (magánnyugdíjpénztár tagjánál 8 százalék tagdíj és 1,5 százalék nyugdíjjárulék), 6 százalék (2 százalék pénzbeli- és 4 százalék természetbeni) egészségbiztosítási járulék meg kell fizetni.

Ez viszont még nem minden, a munkaadónak ugyanis az egyéb juttatások után is meg kell fizetni a megfelelő adómértéket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény szerint munkaadó a munkavállaló részére munkaviszonya alapján kifizetett és elszámolt bruttó munkabér, illetmény (kereset), valamint végkielégítés, jubileumi jutalom, a betegszabadság idejére adott díjazás, személyi jövedelemadó köteles természetbeni juttatás (kivéve a reprezentáció, üzleti ajándék címén nyújtott természetbeni juttatást), étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás és a munkaviszony keretében biztosított cégautó adójának 25 százaléka után 3 százalék munkaadói járulékot köteles fizetni.

A dolgozó emellett viszont a munkaviszony alapján a bruttó munkabér 1,5 százalékát köteles fizetni munkavállalói járulékként.

A hallgatói munkadíj azonban nincs nevesítve a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben, mivel ezt nem aktualizálták a tb törvénnyel együtt, ezért meg kell vizsgálni, hogy a hallgató munkadíj beletartozik-e a kereset fogalmába. A KSH munkaügyi-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatója szerint kereset: a munkavégzésre irányuló jogviszony alapján a munkavállaló részére pénzben vagy természetben fizetett díjazás (munkabér, munkadíj, illetmény).

Ennek alapján a hallgatói munkadíj, mint a munkavállalónak kifizetett munkadíj keresetnek minősül, ezért alapját képezi a munkaadói és munkavállalói járuléknak is.

A szakmai gyakorlat alatt kapott összegek azonban már kicsit más lapra tartoznak. A felsőoktatásról szóló törvény szerint ha az alap- és mesterképzésben részt vevő diák valamilyen gazdálkodó szervezetnél 6 hétnél hosszabb összegfüggő gyakorlaton vesz részt, akkor hetente legalább a legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) havi összege tizenöt százalékának megfelelő hallgatói munkadíjat kell kapnia.

A szakmai gyakorlat megszervezésére a felsőoktatási intézmény és a gazdálkodó szervezet megállapodást köthet, amely alapján a hallgatói munkadíjat a felsőoktatási intézmény folyósítja a hallgatónak.

Ebben az esetben a hallgató szakmai gyakorlaton vesz részt gazdálkodó szervezetnél, amelyre a törvény nem írja elő olyan jogviszony létesítését, ami biztosítással és járulékfizetési kötelezettséggel járna. Ebből következően a szakmai gyakorlaton résztvevő hallgatónak járó munkadíj után nem kell járulékokat fizetni, így a diák jobban jár, ha inkább csak gyakorlaton vesz részt a rendes munkaszerződés kötése helyett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm