14 °C Budapest

Munkára van szükséged? - Megmutatjuk, mire kell figyelni!

Pénzcentrum
2008. június 18. 05:55

A nyári időszak alatt rengeteg diák próbál munkát találni, de vannak olyanok is, akik nem csupán "kampányszerűen", a nyaraláshoz szükséges pénz megszerzéséig, hanem egész évben, iskola mellett is munkát vállalnak. Lássuk, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, mennyiben tér el ez a felnőtt munkavállalás szabályaitól, milyen ajánlatok közül válogathatnak, és milyen fizetésre számíthatnak!


Ha meg is szeretnéd kapni a fizetésed...

A nyári munkát végző diákok esetében leggyakoribb probléma a munkaszerződés nélküli munkavégzés. Sok munkáltató szívesen foglalkoztatja a fiatalokat munkaszerződés nélkül, hiszen ebben az esetben nem kell megfizetni a munkabér utáni adót, járulékokat. Írásba foglalt munkaszerződés nélkül azonban nincs semmiféle garancia arra, hogy a munkavállaló a hónap végén ténylegesen meg is kapja a munkabért.

Ha nem szeretnénk ilyen csapdába, alkudozásba esni, érdemes inkább bejegyzett munkaközvetítőkhöz, illetve diákszövetkezetekhez fordulni. E szövetkezetek általában csak nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkező diákokat (középiskolás, egyetemista, főiskolás) foglalkoztatnak.

A szövetkezetekbe 1000 forintos részjegy megvásárlásával lehet belépni, amit a kilépéskor visszafizetnek. A munkaszerződés ebben az esetben a diák és az iskolaszövetkezet között jön létre, tőle kapja tehát a munkavállaló a fizetését is, ami tehát így garantált, mivel a szövetkezet akkor is fizet, ha a foglalkoztató cég valamiért nem hajlandó.

Országszerte számos iskolaszövetkezet működik, ezek némelyike országos lefedettséggel, számos irodával rendelkezik, vannak azonban lokális szövetkezetek, amelyek inkább az adott városban, illetve a környéken kínálnak munkalehetőségeket. A táblázatban felsorolt szervezetek közül a Fürge Diák és a Meló-Diák több száz aktuális munkalehetőséget kínál, de a Mind-Diák is 80-nál több ajánlattal rendelkezik.

A leggyakoribbak az adatrögzítés, irodai, adminisztratív munkák, telefonos ügyfélszolgálat, csomagolás, címkézés, borítékolás, könnyű fizikai munkák, hostess, szórólaposztás, plakátozás, programkezelés, szoftvertesztelés, illetve rendszergazdai munkák.

Mennyire számíthatsz?

Ezek többsége órabérben fizet, azonban a nyomdai munkák nagy része, az adatrögzítés és a kérdőíves lekérdezés jellemzően teljesítménybéres díjazásúak. A magasabb fizetést kínáló pozíciókat többségében már idősebb, felsőoktatási intézményben tanulók számára hirdetik, itt akár 1000 forint feletti órabért is ki lehet fogni, főleg ha nyelveket is beszél a diák.

A munkák többségénél jellemzően 500-600 forintot fizetnek óránként, a fővárosban némileg magasabb órabérekkel lehet találkozni, mint a vidéki ajánlatoknál.

Urbán Tibor, a Mind-Diák képviseletében elmondta, hogy tavaly felmérések szerint mintegy 110-120 ezer diák vállalt iskolaszövetkezeteken keresztül munkát, többségük azonban a nyári hónapokban, azon belül is június-júliusban keres álláslehetőséget, így az akkor jelentkező óriási keresletet az iskolaszövetkezetek együttvéve sem tudják kielégíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A diákoknak ezért azt tanácsolja, hogy amennyiben tudnak, úgy az év közben elosztva keressék fel a szövetkezeteket, ne annyira a nyári csúcsra kiélezve. Augusztusban a Mind-Diáknál például jóval több és változatosabb munkát lehet kifogni, mint az azt megelőző két hónapban, mivel a cégek is több ajánlattal keresik fel ekkor a szövetkezetet.

Fontos tudnivalók munkavállalás előtt

Munkavállalás szempontjából tizenhat év az alsó korhatár, ami azt jelenti, hogy aki betöltötte a tizenhatodik életévét, az szabadon vállalhat munkát. Ezen életkor felett tehát a középfokú oktatási intézmények nappali tagozatán tanulóknak sem kell iskolai, vagy szülői engedély. Aki betöltötte a tizenötödik életévét, már az is dolgozhat, de neki a törvényes képviselőtől (általában szülő) kell írásban hozzájárulást kérnie.

A diákmunkában is használható az alkalmi munkavállalói könyv, melyet bárki kiválthat a munkaügyi kirendeltségeken, aki betöltötte a tizenhatodik életévét. Ez az egyetlen olyan okmány Magyarországon, amellyel munkaszerződés nélkül munkát lehet vállalni.

A tizennyolc évnél fiatalabbak nem kötelezhetők rendkívüli munkavégzésre és éjszakai műszakot sem vállalhatnak, nekik is kötelező megadni azonban a minimálbért (2008. január 1-jétől 69 000 Ft/hó, órabér alkalmazása esetén 397 Ft/óra), természetesen a ledolgozott órákat is figyelembe véve, tehát, ha négy- vagy hatórás munkát látnak el, akkor a nyolc órára jutó minimálbér időarányos részét meg kell kapniuk.

A 18. életévét be nem töltött munkavállaló esetében a napi munkaidő nem lehet több 8 óránál, és ennek megfelelően a heti munkaidő is legfeljebb 40 óra lehet. Ráadásul fiatalok számára 4,5 órát meghaladó munkaidő esetén 30 perc szünetet kell biztosítani, míg felnőttek esetében ez csak 6 óra után jár, és akkor is csak 20 perc.

A diákok számára talán a legfontosabb kérdés a rendes szabadság mértéke. A 18 évnél fiatalabbakat a 20 nap alapszabadságon felül további évi 5 nap pótszabadság is megilleti. Rövidebb időtartamú munkaviszony esetén a szabadság természetesen időarányosan jár a munkavállaló részére. Érdemes tudni azt is, hogy amennyiben a diák munkaviszonya megszűnik, a ki nem adott időarányos szabadságot pénzben kell kifizetni!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem