13 °C Budapest

Másfélszer annyi illeték az autók után? Íme a júliusi mérleg...

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 15:00

Az adóhatóság minden hónapban nyilvánosságra hozza az Üvegzseb törvénynek köszönhetően az aktuális illetékekből származó bevételeket. Ebből világosan látszik, hogy júliusban, és eddig a 2008-as év során mekkora összeget fizettünk be összesen az államnak a különböző illetékek címén. Júniushoz képest szinte minden illetékbevétel emelkedett júliusra, arányaiban a leginkább a felügyeleti illeték és a gépjármű öröklési és ajándékozási illeték, ami azért is érdekes, mert az öröklési és ajándékozási illetékeket mindenki igyekszik valamilyen formában elkerülni. Nézzük, hogy mennyit fizettünk a múlt hónapban, és idén eddig....

2007 évben az összes illetékbevétel 145 862 millió forint volt, ami az APEH által kezelt összes befizetés "mindössze" 1,68 százaléka. Mivel az illetékhivatalt csak 2007-től integrálta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, azért a korábbi évekre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, viszont az idei év eddig beszedett illetékösszegeivel összehasonlítva az idei év is hasonlóan fog alakulni.


2008 első 7 hónapjában ugyanis közel a tavaly egész éven beszedett összeg több, mint 60 százaléka már befizetésre került.

A cégek esetében mind a havi, mind az első 7 havi bontásban a visszterhes ingatlan-átruházási illeték (Ingatlanátadás illeték nélkül? Nem is olyan nehéz...) képviselte a legnagyobb arányt. Magánszemélyek esetében szintén ez volt a leggyakoribb ok az illetékfizetésre, de itt már jóval nagyobb arányt képvisel nem meglepő módon az öröklési illeték (Hogyan kerüljük el a "haláladót"?). A magánszemélyek által az első 7 hónapban befizetett öröklési illeték (gépjárművek nélkül), az összes ilyen jellegű bevétel 99,95 százalékát adta.

Az ajándékozás miatt kifizetett összegek viszonylag kis százalékra rúgnak a visszterhes vagyonátruházási illeték mellett, eddig az első fél évben "mindössze" 1 236,8 millió forintot tettek ki az ilyen jellegű bevételek. Ennek több oka is lehet, valószínűleg sokan más utat választanak a vagyontárgyak átadására, így próbálva elkerülni a fizetési kötelezettséget, mások viszont ügyesen kihasználva a még nyitott kiskapukat oldják meg a helyzetet. (Adótrükkök: lakásvásárlás kapott pénzből, adómentesen...)


Az illetékként beszedett összeget viszont csökkenti a fel nem használt illetékbélyeg megtérítésére irányuló kérelem, a Cégbíróságnál kezdeményezett eljárásokhoz kapcsolódó illeték lerovására szolgáló beszedési számlára fizetett összeg visszatérítésére irányuló kérelem, az okmányirodáknál kezdeményezett eljárásokat terhelő illeték lerovására szolgáló beszedési számlára fizetett összeg visszatérítésére irányuló kérelem, a hatóságtól érkezett, illeték visszatérítését kezdeményező megkeresés, illetve a bíróságtól érkezett, illeték visszatérítését kezdeményező megkeresés is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez forintban kifejezve júniusra vonatkozóan 139 102 346 forintot jelent, az első 6 hónapban pedig összesen pedig 737 687 215 forintot, vagyis ennyi a központi költségvetést megillető illetéket befolyásoló kérelmek, megkeresések hatása.


A fenti táblázatban szereplő számok az éves összes adóbevételhez viszonyítva szinte csak aprópénznek számítanak, de ha belegondolunk, hogy csak ilyen címen mennyi pénzt szed be az állam, valószínűleg sokan kapnak a szívükhöz, így nem meglepő, ha Magyarországon az a divat, hogy mindenki megpróbálja elrejteni az adóhatóság elől a pénzét, és a kiskapukat keresve megúszni az adófizetést...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm