11 °C Budapest

Változtak a szabályok: már csak ezer forint eltérésnél szól az APEH...

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 11:32

Az adóhatóság mai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy idén év elejétől változtak az adófolyószámlák kiküldésének szabályai, így ne lepődjön meg senki, ha kap, vagy ha nem kap...

Adófolyószámlát azoknak küld az APEH október 31.-ig, akik 1000 forintot meghaladó tartozásos vagy túlfizetéses egyenleggel rendelkeznek. Ezen felül értesítik az adózókat arról is, ha tartozás miatt késedelmi pótlékot számítottak fel.

Eddig a magánszemélyek értesítése augusztus 31.-ig történt, ráadásul az összeghatár sem egyezett, 100 forint eltérésnél már küldte a levelet az adóhatóság. 2008-tól azonban összevonták a magánszemélyeket, egyéni vállalkozókat és a gazdálkodókat, így mindenki 1000 forint eltérésről október 31.-ig kapja meg a folyószámla kivonatot és a késedelmi pótlék értesítőt, amennyiben szó van erről.

Új szabály viszont az is, hogy ha valaki elektronikusan teljesítette akár 1 bevallási kötelezettségét is, az már elektronikus bevallónak minősül, így nem levélben, hanem elektronikusan kapja meg az értesítőt is. Azok a magánszemélyek, akik rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, folyamatosan tudják ellenőrizni adófolyószámlájukat.

Balázs Eszter Ágnes, az adóügyi főosztály vezetője azt is hangsúlyozta, hogy azoknak sem kell megijedni, akik augusztusban teljesítették először elektronikusan a bevallási kötelezettségüket, és nem kapnak értesítést elektronikusan, ugyanis a határidő, ameddig vizsgálták, hogy kinek megy postán, kinek elektronikusan az értesítés, július 16.-a. Így akik augusztusban használták először a technika vívmányait, azok csak 2009-ben kaphatják elektronikusan az adófolyószámlát, amit idén még postán küldenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyilvántartott folyószámlák alakulása 2008-ban (8 199 098 db) 1 millióval meghaladta a 2006-os szintet (7 125 560 db), ami nagyban köszönhető annak, hogy integrálták az illetékhivatalt 2007-ben. Közülük 2008-ban 2050 ezer folyószámla esetén van legalább ezer forintos eltérés, így nekik küldi az APEH az értesítőt. Ez lényegesen magasabb a 2006-ban kiküldött 1605 ezer darabnál.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem