3 °C Budapest

Változtak a szabályok: már csak ezer forint eltérésnél szól az APEH...

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 11:32

Az adóhatóság mai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy idén év elejétől változtak az adófolyószámlák kiküldésének szabályai, így ne lepődjön meg senki, ha kap, vagy ha nem kap...

Adófolyószámlát azoknak küld az APEH október 31.-ig, akik 1000 forintot meghaladó tartozásos vagy túlfizetéses egyenleggel rendelkeznek. Ezen felül értesítik az adózókat arról is, ha tartozás miatt késedelmi pótlékot számítottak fel.

Eddig a magánszemélyek értesítése augusztus 31.-ig történt, ráadásul az összeghatár sem egyezett, 100 forint eltérésnél már küldte a levelet az adóhatóság. 2008-tól azonban összevonták a magánszemélyeket, egyéni vállalkozókat és a gazdálkodókat, így mindenki 1000 forint eltérésről október 31.-ig kapja meg a folyószámla kivonatot és a késedelmi pótlék értesítőt, amennyiben szó van erről.

Új szabály viszont az is, hogy ha valaki elektronikusan teljesítette akár 1 bevallási kötelezettségét is, az már elektronikus bevallónak minősül, így nem levélben, hanem elektronikusan kapja meg az értesítőt is. Azok a magánszemélyek, akik rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, folyamatosan tudják ellenőrizni adófolyószámlájukat.

Balázs Eszter Ágnes, az adóügyi főosztály vezetője azt is hangsúlyozta, hogy azoknak sem kell megijedni, akik augusztusban teljesítették először elektronikusan a bevallási kötelezettségüket, és nem kapnak értesítést elektronikusan, ugyanis a határidő, ameddig vizsgálták, hogy kinek megy postán, kinek elektronikusan az értesítés, július 16.-a. Így akik augusztusban használták először a technika vívmányait, azok csak 2009-ben kaphatják elektronikusan az adófolyószámlát, amit idén még postán küldenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyilvántartott folyószámlák alakulása 2008-ban (8 199 098 db) 1 millióval meghaladta a 2006-os szintet (7 125 560 db), ami nagyban köszönhető annak, hogy integrálták az illetékhivatalt 2007-ben. Közülük 2008-ban 2050 ezer folyószámla esetén van legalább ezer forintos eltérés, így nekik küldi az APEH az értesítőt. Ez lényegesen magasabb a 2006-ban kiküldött 1605 ezer darabnál.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57