40 évnyi gálya: veszélyben a brit nyugdíjak!

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 10:30

A brit nyugdíjrendszerről a Lane Clack & Peacock intézet által készített felmérésből az derült ki, hogy a száz legnagyobb vállalati nyugdíjrendszert alkalmazó cég portfoliója a kedvezőtlen tőzsdei eredmények következtében 41 milliárd fontos veszteséggel zárta az elmúlt 12 hónapot. A tőzsdei alapokba fektetett vagyon egy évvel ezelőtt még 12 milliárd fontos többlettel rendelkezett.

A hat éve nem látott mértékű visszaesés fő okának a hitelválságban meggyengült tőzsdei eredményeket tartják. Korábban a cégek megkönnyebbülten értékelték a kedvező eredményeket, de az elmúlt egy évben látott zuhanás miatt megszorító intézkedések bevezetését tervezik.

A 2007-es év még jó eredményekkel zárult, de az idei évben rendkívül váratlan mértékű visszaesés következett be, a zuhanás miatt kritikus helyzetbe kerültek a vállalati nyugdíjalapok. Az elemzők szerint a tőzsdei eredmények mellett a szokatlan mértékű infláció is tovább csökkenti a várható nyugdíjakat.

A szakértők a tőzsdét és az inflációt kettős csapásként értékelik. A vállalatok a kockázat csökkentése érdekében egyaránt módosították a befektetési alapok összetételét és a befizetések szintjét is. A nyugdíjaknak csökkenteni kell a tőzsdétől való függőségét és a nyugdíjba vonulás előtti fizetési szinthez kellene igazítani őket.

A számítások szerint, ha a nyugdíjak inflálódása folytatódik és a várható élettartam tovább emelkedik, akkor nem kizárt a nyugdíjkorhatár 68 évre történő emelése. A jelenlegi rendszerben a dolgozók fizetésének 20 %-át kell levonni ahhoz, hogy a nyugdíjuk a kétharmada legyen az akkori fizetésüknek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem