22 °C Budapest

Töretlen siker az üdülési csekk! Mégis meg akarják szüntetni?

Pénzcentrum
2008. július 22. 08:30

Sikertörténet az üdülési csekk. A tavalyi évhez képest idén is 30 százalékkal kaptak többen a munkáltatóktól ilyen jellegű juttatást. Az egymilliomodik csekket a napokban adta át a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. A törvényalkotók mégis elgondolkodtak rajta, hogy meg kellene szüntetni...

Az idei évben rekordra számítanak ezen a területen, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Karácsony Mihály arra számít, hogy akár 2,5 millióan is igénybe vehetik a csekkel fizethető szolgáltatásokat - írja a Népszabadság.

A népszerűség ellenére napi 15-20 hozzászólás is érkezik az alapítványhoz, de ezeknek egy része dicséretet tartalmaz. Összességében elmondható, hogy a legnagyobb probléma azzal van, hogy sok elfogadóhely rátesz néhány százalékot a csekkel történő fizetés miatt a számla végösszegére, ami Karácsony szerint nem jogos, a csekket teljes értéken kell elfogadni.

A másik oldal azzal indokolt, hogy ők a beváltáskor viszont nem kapják meg a teljes összeget, mert az alapítvány 6 százalékot levon a szociálisan rászorulók csekkjeinek finanszírozására. Az egészségügyi szolgáltatások esetében a jutalék mindössze néhány százalék.

Eddig négy hátrányos helyzetű csoportba tartozók jogosultak szociális alapon üdülési csekkre, de ezt a kört sokan bővíteni szeretnék, és panasz van a címletekre is, mivel sokan ezer forintosnál kisebb névértékű csekket is szeretnének. Az alapítvány szerint viszont a csekk üdülésre szolgál, így azt nem a mindennapi utazás során kellene felhasználni, vagyis valószínűleg ebben nem lesz változás.

Sokan viszont azt támogatnák, ha magasabb lenne az adómentesen adható érték, nem csak a minimálbér összegével megegyező 69 ezer forint. A költségvetésnél eddig csak annyit sikerült kiharcolni, hogy a munkaadó nem csak a dolgozóknak, hanem azok családtagjainak is adhat adómentesen ilyen juttatást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tervek között szerepel viszont az is, hogy az üdülési csekket mozijegyre illetve internet előfizetésre is be lehessen váltani, mivel a színházjegyek már beletartoznak ebbe a körbe.

A 2009-es költségvetés tervezése során ugyan felvetődött a munkavállalói kedvezmények, így az üdülési csekk és az étkezési utalvány elvetésének a gondolata, viszont a pártfogó MSZOSZ már bejelentette, ha a kormány nem mond le erről a tervéről, az utcára fognak vonulni az üdülési csekket megvédeni...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?