23 °C Budapest

Töretlen siker az üdülési csekk! Mégis meg akarják szüntetni?

Pénzcentrum
2008. július 22. 08:30

Sikertörténet az üdülési csekk. A tavalyi évhez képest idén is 30 százalékkal kaptak többen a munkáltatóktól ilyen jellegű juttatást. Az egymilliomodik csekket a napokban adta át a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. A törvényalkotók mégis elgondolkodtak rajta, hogy meg kellene szüntetni...

Az idei évben rekordra számítanak ezen a területen, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Karácsony Mihály arra számít, hogy akár 2,5 millióan is igénybe vehetik a csekkel fizethető szolgáltatásokat - írja a Népszabadság.

A népszerűség ellenére napi 15-20 hozzászólás is érkezik az alapítványhoz, de ezeknek egy része dicséretet tartalmaz. Összességében elmondható, hogy a legnagyobb probléma azzal van, hogy sok elfogadóhely rátesz néhány százalékot a csekkel történő fizetés miatt a számla végösszegére, ami Karácsony szerint nem jogos, a csekket teljes értéken kell elfogadni.

A másik oldal azzal indokolt, hogy ők a beváltáskor viszont nem kapják meg a teljes összeget, mert az alapítvány 6 százalékot levon a szociálisan rászorulók csekkjeinek finanszírozására. Az egészségügyi szolgáltatások esetében a jutalék mindössze néhány százalék.

Eddig négy hátrányos helyzetű csoportba tartozók jogosultak szociális alapon üdülési csekkre, de ezt a kört sokan bővíteni szeretnék, és panasz van a címletekre is, mivel sokan ezer forintosnál kisebb névértékű csekket is szeretnének. Az alapítvány szerint viszont a csekk üdülésre szolgál, így azt nem a mindennapi utazás során kellene felhasználni, vagyis valószínűleg ebben nem lesz változás.

Sokan viszont azt támogatnák, ha magasabb lenne az adómentesen adható érték, nem csak a minimálbér összegével megegyező 69 ezer forint. A költségvetésnél eddig csak annyit sikerült kiharcolni, hogy a munkaadó nem csak a dolgozóknak, hanem azok családtagjainak is adhat adómentesen ilyen juttatást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A tervek között szerepel viszont az is, hogy az üdülési csekket mozijegyre illetve internet előfizetésre is be lehessen váltani, mivel a színházjegyek már beletartoznak ebbe a körbe.

A 2009-es költségvetés tervezése során ugyan felvetődött a munkavállalói kedvezmények, így az üdülési csekk és az étkezési utalvány elvetésének a gondolata, viszont a pártfogó MSZOSZ már bejelentette, ha a kormány nem mond le erről a tervéről, az utcára fognak vonulni az üdülési csekket megvédeni...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44