16 °C Budapest

Vállalkozni akarsz? Jól gondold meg, hol vágsz bele!

Pénzcentrum
2008. július 16. 05:55

Ezt tudni kell! A beruházások ösztönzése a mai világban kiemelkedő feladat minden országban. Magyarországon számos önkormányzat igyekszik bizonyos kedvezményekkel csábítani a befektetőket, sokan úgy, hogy bizonyos időre, vagy bizonyos mértékig kedvezményeket adnak az iparűzési adóból. A határidő letelte után viszont már a normális szintet kell fizetnie mindenkinek. Nézzük, hogy a megyeszékhelyeken vajon hol a legkedvezőbb beruházni hosszútávon...

Nézzük az alapokat

A helyi iparűzési adó azokat a vállalkozói tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, illetve társas vállalkozásokat terheli, akik az adott önkormányzat területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkeznek. Az adó alapja a vállalkozás által elért áfa nélküli, nettó árbevétel csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, illetve az anyagköltséggel.

2006-tól mentes az adóalapnak az a része - legfeljebb azonban az adóalap 90%-a -, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik, feltéve ha azt a telephely szerinti állam önkormányzatának fizetendő, a vállalkozási tevékenységet terhelő adó terheli

Az önkormányzatok saját hatáskörben határozhatják meg, hogy mekkora mértékű adót szabnak ki, viszont törvényi maximum korlátozza a legmagasabb kiszabható szintet, ami legfeljebb az adóalap 2 százaléka lehet. A legtöbb önkormányzatnál a legmagasabb mértéket határozzák meg.

Az iparűzési adót a társasági adóval egy időben, a tárgyévet követő május 31-i határidővel kell bevallani. Ha kezdő vállalkozásról van szó, először ekkor kell csak adót fizetni. A már működő vállalkozásoknak adóelőleg fizetési kötelezettsége van, befizetni pedig a bevallott végleges adó és a befizetett előlegek, valamint a feltöltés különbözetét fizetik be, vagy igényelhetik vissza.

Az előleg meghatározása mindig az előző évre bevallott adatok, adó alapján történik. Ezt csökkenteni csak abban az esetben lehet, ha a vállalkozás árbevétele, s ezáltal a fizetendő iparűzési adója is várhatóan az adott évben kevesebb lesz, mint az előzőben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az iparűzési adó megfizetésének rendje hasonlít a kommunális adóhoz. A magánszemélynek félévenként kell az adót megfizetni (az adóév március 15-éig és szeptember 15-éig). A vállalkozó adóelőleget félévi részletekben az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig köteles fizetni. A társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésére az adóév december 20. napjáig van lehetőség.

Az iparűzési adót annál az önkormányzatnál kell megfizetni, amelyiknek az illetékességi területén működik a vállalkozás. Ha több önkormányzat területén végez tevékenységet a cég, székhelye és telephelye más-más településen van, akkor az adót ezek között meg kell osztani.

Korábban voltak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy szüntessék meg az iparűzési adót, mivel az jogellenes az uniós szabályok szerint. A kormány viszont ezt nem támogatta, így a háborgó vállalkozók az unióhoz fordultak, remélve a jogtalannak vélt adónem eltörlését. Az ügy sokáig húzódott, de végül mégsem sikerült megszabadulni tőle, így sok cég azzal a problémával találta szembe magát, hogy reménykedve az adónem eltörlésében nem fizette azt, így jelentős hátraléka volt az önkormányzati adóhatóság felé. Ennek viszont az egy összegben történő kifizetése már nem volt olyan egyszerű.

Hol a legjobb és a legrosszabb?

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm