Vállalkozni akarsz? Jól gondold meg, hol vágsz bele!

Pénzcentrum
2008. július 16. 05:55

Ezt tudni kell! A beruházások ösztönzése a mai világban kiemelkedő feladat minden országban. Magyarországon számos önkormányzat igyekszik bizonyos kedvezményekkel csábítani a befektetőket, sokan úgy, hogy bizonyos időre, vagy bizonyos mértékig kedvezményeket adnak az iparűzési adóból. A határidő letelte után viszont már a normális szintet kell fizetnie mindenkinek. Nézzük, hogy a megyeszékhelyeken vajon hol a legkedvezőbb beruházni hosszútávon...

Nézzük az alapokat

A helyi iparűzési adó azokat a vállalkozói tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, illetve társas vállalkozásokat terheli, akik az adott önkormányzat területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkeznek. Az adó alapja a vállalkozás által elért áfa nélküli, nettó árbevétel csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, illetve az anyagköltséggel.

2006-tól mentes az adóalapnak az a része - legfeljebb azonban az adóalap 90%-a -, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik, feltéve ha azt a telephely szerinti állam önkormányzatának fizetendő, a vállalkozási tevékenységet terhelő adó terheli

Az önkormányzatok saját hatáskörben határozhatják meg, hogy mekkora mértékű adót szabnak ki, viszont törvényi maximum korlátozza a legmagasabb kiszabható szintet, ami legfeljebb az adóalap 2 százaléka lehet. A legtöbb önkormányzatnál a legmagasabb mértéket határozzák meg.

Az iparűzési adót a társasági adóval egy időben, a tárgyévet követő május 31-i határidővel kell bevallani. Ha kezdő vállalkozásról van szó, először ekkor kell csak adót fizetni. A már működő vállalkozásoknak adóelőleg fizetési kötelezettsége van, befizetni pedig a bevallott végleges adó és a befizetett előlegek, valamint a feltöltés különbözetét fizetik be, vagy igényelhetik vissza.

Az előleg meghatározása mindig az előző évre bevallott adatok, adó alapján történik. Ezt csökkenteni csak abban az esetben lehet, ha a vállalkozás árbevétele, s ezáltal a fizetendő iparűzési adója is várhatóan az adott évben kevesebb lesz, mint az előzőben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az iparűzési adó megfizetésének rendje hasonlít a kommunális adóhoz. A magánszemélynek félévenként kell az adót megfizetni (az adóév március 15-éig és szeptember 15-éig). A vállalkozó adóelőleget félévi részletekben az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig köteles fizetni. A társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésére az adóév december 20. napjáig van lehetőség.

Az iparűzési adót annál az önkormányzatnál kell megfizetni, amelyiknek az illetékességi területén működik a vállalkozás. Ha több önkormányzat területén végez tevékenységet a cég, székhelye és telephelye más-más településen van, akkor az adót ezek között meg kell osztani.

Korábban voltak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy szüntessék meg az iparűzési adót, mivel az jogellenes az uniós szabályok szerint. A kormány viszont ezt nem támogatta, így a háborgó vállalkozók az unióhoz fordultak, remélve a jogtalannak vélt adónem eltörlését. Az ügy sokáig húzódott, de végül mégsem sikerült megszabadulni tőle, így sok cég azzal a problémával találta szembe magát, hogy reménykedve az adónem eltörlésében nem fizette azt, így jelentős hátraléka volt az önkormányzati adóhatóság felé. Ennek viszont az egy összegben történő kifizetése már nem volt olyan egyszerű.

Hol a legjobb és a legrosszabb?

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35