11 °C Budapest

Hol fizetünk idén 0,5 százalékot? Te jó helyen laksz?

Pénzcentrum
2008. június 30. 05:55

Bár szó volt róla, egy márciusi döntésnek köszönhetően az értékalapú ingatlanadó 2009-től nem válik kizárólagossá, az önkormányzatok így minden valószínűség szerint a lakosságnak legkisebb terhet jelentő módot fogják választani, vagyis azt, ahogy eddig is adóztattak, már ahol egyáltalán adóztattak. Nézzük meg, hogy idén változott-e valamit az önkormányzatok erre az adónemre vonatkozó politikája...

A pénzügyminisztérium korábbi közleménye alapján 2007-ben az önkormányzatok saját hatáskörben kivetett adóiból származó bevétele átlépte az 500 milliárd forintos határt. A legnagyobb részesedése az iparűzési adóbevételeknek volt 427 milliárd forinttal, de építményadóból is több mint 54 milliárd forint érkezett az önkormányzatok kasszájába.

Az államháztartás adó jellegű bevételeinek 8 százaléka közvetlenül az önkormányzatokhoz érkezik. Az iparűzési adóbevételek 12,3 százalékkal emelkedtek, a legnagyobb változás a telekadó bevételeknél figyelhető meg az előző évhez képest 21 százalékos növekedéssel. A magasabb bevételek egyik oka lehet az adóalap növekedése, mert az adókulcsok érdemben nem változtak az év során.

A lakáscélú ingatlanok után eddig is csak 4 kerületben kellett adót fizetni, 3 kerület pedig csak akkor szedett adót, ha az adott lakást kiadták, vagy otthon dolgoztak a tulajdonosok. Ezek alapján a lakóingatlanok után valószínűleg 2009-től sem kell majd adót fizetni, bár nincs kizárva, hogy az önkormányzat időközben változtat az adópolitikáján.

A nem lakáscélú ingatlanok viszont már más lapra tartoznak. Ezekre minden kerületben kellett eddig is fizetni, bárt 2008-tól sok önkormányzat átgondolta a fizetendő összeget, így ebben előfordult változás.

A telekadó tekintetében azonban manapság meglepő módon a 21. kerületben megszüntették a fizetési kötelezettséget, így aki 2007-ben még fizethetett a telke után, annak 2008-ban már nem kell.

A megyeszékhelyeken ugyanez a helyzet. Mindössze 5 városban kellett eddig a lakóingatlanokra adót fizetni. 2008-tól viszont Veszprémben bevezették, hogy azok után a lakáscélú ingatlanok után, amelyek vállalati tulajdonban vannak, fizetnie kell a tulajdonosnak. Az irodának vagy üzletnek használt ingatlanok után szintén fizetni kell, ez alól mindössze 3 megyeszékhely kivétel. Ez a három város az, ahol egyáltalán nem vetett ki az önkormányzat az ingatlanokra és telkekre semmilyen adót, Székesfehérváron, Szekszárdon, és Zalaegerszegen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Építményadóból persze sokkal többet is beszedhetnének a települések, ha nem ilyen kevesen élnének ezzel a lehetőséggel. A nem lakáscélú ingatlanokra 2008-ban 754 önkormányzat vetett ki építményadót, míg a lakásokat ennél is kevesebben, mindössze 418 helyhatóság adóztatta meg. Bár csak a kerületek és a megyeszékhelyeket vizsgáltuk, országos szinten azért történek változások. Egyre többen adóztatnak, az elmúlt két évben tíz százalékkal nőtt az adófajtát alkalmazó települések száma.

2008 január 1-től viszont az építmény és telekadó mellett a másik vagyonadónemet is kiterjesztették, már nem csak magánszemélyeknek, hanem cégeknek is kell luxusadót fizetni. Ennek mértéke az ingatlan értéknek 100 millió forintot meghaladó részének 0,5 százaléka.

A fejlett országokhoz képest azonban még mindig jelentősen le vagyunk maradva, külföldön ugyanis a vagyoni típusú adók aránya eléri a 10 százalékot, miközben Magyarországon az állami és önkormányzati adóbevételeknek alig egy százalékát teszik ki.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?