7 °C Budapest

Hol fizetünk idén 0,5 százalékot? Te jó helyen laksz?

Pénzcentrum
2008. június 30. 05:55

Bár szó volt róla, egy márciusi döntésnek köszönhetően az értékalapú ingatlanadó 2009-től nem válik kizárólagossá, az önkormányzatok így minden valószínűség szerint a lakosságnak legkisebb terhet jelentő módot fogják választani, vagyis azt, ahogy eddig is adóztattak, már ahol egyáltalán adóztattak. Nézzük meg, hogy idén változott-e valamit az önkormányzatok erre az adónemre vonatkozó politikája...

A pénzügyminisztérium korábbi közleménye alapján 2007-ben az önkormányzatok saját hatáskörben kivetett adóiból származó bevétele átlépte az 500 milliárd forintos határt. A legnagyobb részesedése az iparűzési adóbevételeknek volt 427 milliárd forinttal, de építményadóból is több mint 54 milliárd forint érkezett az önkormányzatok kasszájába.

Az államháztartás adó jellegű bevételeinek 8 százaléka közvetlenül az önkormányzatokhoz érkezik. Az iparűzési adóbevételek 12,3 százalékkal emelkedtek, a legnagyobb változás a telekadó bevételeknél figyelhető meg az előző évhez képest 21 százalékos növekedéssel. A magasabb bevételek egyik oka lehet az adóalap növekedése, mert az adókulcsok érdemben nem változtak az év során.

A lakáscélú ingatlanok után eddig is csak 4 kerületben kellett adót fizetni, 3 kerület pedig csak akkor szedett adót, ha az adott lakást kiadták, vagy otthon dolgoztak a tulajdonosok. Ezek alapján a lakóingatlanok után valószínűleg 2009-től sem kell majd adót fizetni, bár nincs kizárva, hogy az önkormányzat időközben változtat az adópolitikáján.

A nem lakáscélú ingatlanok viszont már más lapra tartoznak. Ezekre minden kerületben kellett eddig is fizetni, bárt 2008-tól sok önkormányzat átgondolta a fizetendő összeget, így ebben előfordult változás.

A telekadó tekintetében azonban manapság meglepő módon a 21. kerületben megszüntették a fizetési kötelezettséget, így aki 2007-ben még fizethetett a telke után, annak 2008-ban már nem kell.

A megyeszékhelyeken ugyanez a helyzet. Mindössze 5 városban kellett eddig a lakóingatlanokra adót fizetni. 2008-tól viszont Veszprémben bevezették, hogy azok után a lakáscélú ingatlanok után, amelyek vállalati tulajdonban vannak, fizetnie kell a tulajdonosnak. Az irodának vagy üzletnek használt ingatlanok után szintén fizetni kell, ez alól mindössze 3 megyeszékhely kivétel. Ez a három város az, ahol egyáltalán nem vetett ki az önkormányzat az ingatlanokra és telkekre semmilyen adót, Székesfehérváron, Szekszárdon, és Zalaegerszegen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Építményadóból persze sokkal többet is beszedhetnének a települések, ha nem ilyen kevesen élnének ezzel a lehetőséggel. A nem lakáscélú ingatlanokra 2008-ban 754 önkormányzat vetett ki építményadót, míg a lakásokat ennél is kevesebben, mindössze 418 helyhatóság adóztatta meg. Bár csak a kerületek és a megyeszékhelyeket vizsgáltuk, országos szinten azért történek változások. Egyre többen adóztatnak, az elmúlt két évben tíz százalékkal nőtt az adófajtát alkalmazó települések száma.

2008 január 1-től viszont az építmény és telekadó mellett a másik vagyonadónemet is kiterjesztették, már nem csak magánszemélyeknek, hanem cégeknek is kell luxusadót fizetni. Ennek mértéke az ingatlan értéknek 100 millió forintot meghaladó részének 0,5 százaléka.

A fejlett országokhoz képest azonban még mindig jelentősen le vagyunk maradva, külföldön ugyanis a vagyoni típusú adók aránya eléri a 10 százalékot, miközben Magyarországon az állami és önkormányzati adóbevételeknek alig egy százalékát teszik ki.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem