20 °C Budapest

Elrontott munkaerő felvétel: nemcsak a jelentkező hibázhat!

Pénzcentrum
2008. július 14. 12:00

Mindig komoly előkészülteket jelent, ha megüresedik egy vállalatnál egy állás, és arra alkalmas jelentkezőt szeretnének találni. Az önéletrajzok kiválogatása, a jelöltek behívása, az interjúk, vagyis a teljes folyamat során azonban nem csak a jelentkezők követhetnek el szarvashibákat, hanem az állást meghirdető cég is. Nézzük, mibe nem szabad belebukni...

Legelőször is azt kel kitalálnia a cégnek, hogy az adott poszt betöltéséhez milyen képességekre és készségekre is van szüksége egy jelöltre, hogy a megfelelő szinten el tudja végezni a kiadott feladatokat. Viszont már a tervezés során nagyon sok vállalat ismétlődően követi el ugyanazokat a hibákat, amelyek értékes időbe és pénzbe kerülnek.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem nézünk szét a saját házunk táján. Nagyobb vállalatoknál komoly esélye van annak, hogy a megfelelő ember gyakorlatilag az orrunk előtt van, egészen pontosan már a cégnél dolgozik. Egy kis odafigyeléssel és a saját munkatársak felmérésével szinte a teljes felvételi procedúrával járó időt és kiadást meg lehet spórolni, arról nem is beszélve, hogy az adott ember már kipróbált, nem "zsákbamacskát veszünk".

Izzasztó állásinterjúk: erre nem lehet felkészülni!

Az ismerősöknek viszont megvan a hátulütője is. Csak azért, mert ismerünk valakit, nem szabad alkalmazni. Mindenképpen ugyanabban a kiválasztási folyamatban kell részt vennie, mint a többieknek, ugyanis könnyen kiderülhet, hogy nem alkalmas a meghirdetett hely betöltésére. Ha pedig felvesszük, és ez időközben derül ki, akkor mind a két félnek sokkal kellemetlenebb, mint az elején tisztázni a helyzetet.

Sokan azt a - vezetői szempontból - hibát is elkövetik, hogy empátiát éreznek a jelentkezők iránt, megsajnálják őket és alkalmazzák csak azért, hogy kisegítsék őket, ha szorult helyzetben vannak. Megmentőnek lenni viszont üzleti szempontból nem biztos, hogy a legjobb stratégia. Ezzel ugyanis "elpazaroljuk" az állást ahelyett, hogy egy arra alkalmas embert vennénk fel, olyat aki érdemben hozzá tud tenni a vállalkozás értékéhez. Ráadásul itt is kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, ha kiderül, hogy nem alkalmas az illető a posztra.

Oda kell figyelni arra is, hogy nem mindig az a legalkalmasabb jelölt, aki az előző dolgozó szinte "hasonmása". Egy új ember, aki más gondolkodásmóddal rendelkezik, olyan ötletekkel, lehetséges megoldásokkal állhat elő, amire a korábbi dolgozó vagy a főnökség eddig nem gondolt.

Több mint 3 millió Europass-önéletrajz: tarol az új EU-s rendszer!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok jelentkező panaszkodik amiatt, hogy bár már túl van egy cégnél akár két-három interjún is, fogalma sincs, hogy lesz-e, illetve hogy mire számíthat. Jó benyomást kelt a jelöltben, ha már az elején közöljük, hogy összesen hány körös a felvételi procedúra, illetve hogy nagyjából hogyan fognak ezek zajlani, és mikorra lehet valamilyen eredményre számítani.

A tájékoztatás viszont nem csak a jelentkezők szempontjából fontos. Ha a többi munkavállalóval nem közöljük, hogy embert keresünk egy adott munkakörre, de "kiszivárognak" hírek, valaki összefut egy-egy jelentkezővel, az könnyen a visszájára is fordulhat, mivel a rosszabb önértékeléssel rendelkezők könnyen gondolhatják, hogy a helyükre keresnek másik embert. Ha viszont megfelelően tájékoztatják őket, akkor könnyen lehet, hogy tudnak olyan embert ajánlani, aki alkalmas lehet a pozícióra, vagy legalább be tudnak segíteni az interjúk során.

Álláskeresők aranyköpései: mit ne mondj az interjún!

További hiba lehet az is, ha a meghirdetett állásra nem szabunk határidőt, mert azt a látszatot keltheti, hogy nem is olyan sürgős a munkaerő felvétele. Ha viszont nem újságban hirdetünk, hanem profi szakembert szeretnének alkalmazni, akkor is érdemes átgondolni a dolgot. Nagyobb cég esetén gyakran kérnek fel fejvadászcéget, mivel megengedhetik maguknak, kicsik esetén viszont nem kifizetődő, mert a magas díjak ellenére nem biztos, hogy megfelelő jelentkezőt tudnak "szállítani". Egy viszont biztos, nem szabad egyetlen forrásból szerezni a potenciális alkalmazottakat, mivel ha több forrást is figyelünk, sokkal nagyobb az esélye alkalmas embert találni.

Jelentősen visszavetheti a keresési folyamatot az is, ha nem a megfelelő leírást adjuk meg a munkakörről, így ugyanis olyanok is jelentkezhetnek, akik egyébként nem tették volna a képzettség vagy az érdeklődés hiánya miatt. Arról viszont ne is álmodjunk, hogy szuperhőst fogunk felvenni. Egyrészt őt már biztosan megtalálta a konkurencia, másrészt senki sem tökéletes, viszont egy jó alkalmazott hamar beletanul a dolgokba.

Rettegett állásinterjúk: a megjelenés a lényeg, nem a szakmai tudás?

A munkaerő felvétel egy egyébként sem könnyű feladat, meg kell találni a megfelelő személyiséggel, beállítottsággal, képességekkel és készségekkel rendelkező embert. De ha ehhez ráadásul még rosszul is állunk hozzá, akkor csak a saját dolgunkat nehezítjük meg...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem