4 °C Budapest

Mit ne mondj, ha állást akarsz?

Pénzcentrum
2007. május 4. 15:00

Állásinterjúra járni, és a megfelelő benyomást kelteni magunkról, nem is olyan egyszerű feladat. Az álláskeresők hajlamosak egyre elkövetni ugyanazokat a hibákat újra és újra. Mi most megmutatjuk, mi az, amit ne tegyünk az interjún.

Caitlin McLaughlin, a Citigroup Markets and Banking toborzási igazgatója például minden egyes alkalommal, mikor MBA tanuló érkezik hozzá, meglepetést okoz. Mindig azzal kezdi, amire a jelentkező nem számít, így például az érdeklődési körökkel, a hobbival indít. Az erre adott reakciók azok, amelyek igazán elárulják, hogy az illető alkalmas-e a betöltendő pozícióra.

Amiben szinte minden toborzó egyetért az az, hogy az MBA végzettségűek egyre inkább felkészülten érkeznek egy-egy interjúra. Ennek ellenére még mindig találhatóak tipikus hibák, amelyeket célszerű elkerülni, ha valaki tényleg szeretne az adott cégnél elhelyezkedni.

Az egyik legnagyobb hiba, ha a jelentkező nem eléggé előrelátó, és például elfelejti lehalkítani a mobiltelefonját. Igazán zavaró, mikor az interjú közepén megszólal a telefon. Ha ez megtörténne, akkor kérjünk elnézést, és folytassuk a beszélgetést.

Törekedjünk arra, hogy célratörő és pontos válaszokat adjuk a feltett kérdésekre. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy az álláskereső hosszas értekezésbe kezd a kérdés kapcsán, s ezáltal kellemetlen helyzetbe hozza a kérdezőt.

Ne féljünk beismerni, ha valamelyik kérdésre nem tudjuk a választ. Steve Canale, a General Electric toborzási menedzsere például szereti megkérdezni, hogy mi a cég aktuális szlogenje. Az ő véleménye szerint sokkal egyenesebb, ha azt mondjuk rá, hogy nem tudjuk, mintha megpróbálnánk kitalálni valamit, hiszen az igazság úgyis kiderül.

A menedzserek arra is felhívják a figyelmet, hogy kerüljük el a nagy általánosításokat, illetve a kliséket. Például ahelyett, hogy kijelentjük, mennyire kreatívak vagyunk, illusztráljuk valamilyen kis történettel ezt a tulajdonságunkat.

Semmiképpen se töltsünk el perceket az előző munkahelyünk, vagy munkakörünk szidásával, hiszen ez nem vet ránk jó fényt.

Mindig legyen valamilyen kérdésünk az állással, a vállalattal kapcsolatosan, hiszen sok interjúztató úgy tekint a felvételi elbeszélgetésre, mint arra a lehetőségre, hogy a jelölt több információt tudjon meg a cégről.

Érkezzünk felkészülten az interjúra, tudjunk meg minden lehetséges információt a kérdezőről, illetve a cégről. Ha van a vállalatnak honlapja, mindenképpen vessünk rá néhány pillantást. És végül, de nem utolsó sorban kerüljük el azt a hibát, hogy túl hamar rátérünk a fizetés kérdésére.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?