5 °C Budapest

Mit ne mondj, ha állást akarsz?

Pénzcentrum
2007. május 4. 15:00

Állásinterjúra járni, és a megfelelő benyomást kelteni magunkról, nem is olyan egyszerű feladat. Az álláskeresők hajlamosak egyre elkövetni ugyanazokat a hibákat újra és újra. Mi most megmutatjuk, mi az, amit ne tegyünk az interjún.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Caitlin McLaughlin, a Citigroup Markets and Banking toborzási igazgatója például minden egyes alkalommal, mikor MBA tanuló érkezik hozzá, meglepetést okoz. Mindig azzal kezdi, amire a jelentkező nem számít, így például az érdeklődési körökkel, a hobbival indít. Az erre adott reakciók azok, amelyek igazán elárulják, hogy az illető alkalmas-e a betöltendő pozícióra.

Amiben szinte minden toborzó egyetért az az, hogy az MBA végzettségűek egyre inkább felkészülten érkeznek egy-egy interjúra. Ennek ellenére még mindig találhatóak tipikus hibák, amelyeket célszerű elkerülni, ha valaki tényleg szeretne az adott cégnél elhelyezkedni.

Az egyik legnagyobb hiba, ha a jelentkező nem eléggé előrelátó, és például elfelejti lehalkítani a mobiltelefonját. Igazán zavaró, mikor az interjú közepén megszólal a telefon. Ha ez megtörténne, akkor kérjünk elnézést, és folytassuk a beszélgetést.

Törekedjünk arra, hogy célratörő és pontos válaszokat adjuk a feltett kérdésekre. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy az álláskereső hosszas értekezésbe kezd a kérdés kapcsán, s ezáltal kellemetlen helyzetbe hozza a kérdezőt.

Ne féljünk beismerni, ha valamelyik kérdésre nem tudjuk a választ. Steve Canale, a General Electric toborzási menedzsere például szereti megkérdezni, hogy mi a cég aktuális szlogenje. Az ő véleménye szerint sokkal egyenesebb, ha azt mondjuk rá, hogy nem tudjuk, mintha megpróbálnánk kitalálni valamit, hiszen az igazság úgyis kiderül.

A menedzserek arra is felhívják a figyelmet, hogy kerüljük el a nagy általánosításokat, illetve a kliséket. Például ahelyett, hogy kijelentjük, mennyire kreatívak vagyunk, illusztráljuk valamilyen kis történettel ezt a tulajdonságunkat.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Semmiképpen se töltsünk el perceket az előző munkahelyünk, vagy munkakörünk szidásával, hiszen ez nem vet ránk jó fényt.

Mindig legyen valamilyen kérdésünk az állással, a vállalattal kapcsolatosan, hiszen sok interjúztató úgy tekint a felvételi elbeszélgetésre, mint arra a lehetőségre, hogy a jelölt több információt tudjon meg a cégről.

Érkezzünk felkészülten az interjúra, tudjunk meg minden lehetséges információt a kérdezőről, illetve a cégről. Ha van a vállalatnak honlapja, mindenképpen vessünk rá néhány pillantást. És végül, de nem utolsó sorban kerüljük el azt a hibát, hogy túl hamar rátérünk a fizetés kérdésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20