19 °C Budapest

Amikor a gépek döntik el, hogy ráérsz-e....

Pénzcentrum
2008. június 16. 15:00

Kutatási eredmények alapján egy átlagos szellemi foglalkozású ember nagyjából 3 percenként félbeszakítja tevékenységét, hogy megnézze e-mailjeit, felvegye telefonját, válaszoljon egy chat-üzenetre vagy megnézzen egy videót a YouTube-on. Ezek a "pótcselekvések" egy átlagos amerikai munkavállaló munkaidejének 28 százalékát emésztik fel, - derül ki egy amerikai kutatás eredményei alapján - amibe beleszámít a munka félbeszakítása utáni ismételt koncentráció-gyűjtés ideje is.

Hamarosan ugyanezek a kapcsolatépítésre alkalmas szoftverek, illetve kommunikációs technológiák lesznek azok, amelyek segítségünkre lehetnek a feladatainkra való koncentrálásban.

Amerikai kutatók ugyanis már régóta olyan eszközök fejlesztésén dolgoznak, amelyek elősegítik számunkra a külvilágból érkező információk priorizálását, sőt akkor juttatják el azt számunka (e-mail, sms), amikor ráérünk, vagyis mikor legkevésbé zavar aktuális feladatunkban. A cél tehát az, hogy ezek az eszközök egyensúlyt teremtsenek az információkból nyerhető előnyök, illetve azok folyamatos zavaró hatása között.

Korábban az embereknek nem kellett ennyi csörgéssel, pittyegéssel, villogással foglalkozniuk, és ezekre reagálniuk, mint ma. A Kaliforniai Egyetem egyik professzora hozzávetőleg 1000 munkaórát figyelt meg, amely alapján kijelentette, hogy egy átlagos dolgozó közel percenként vált a különböző alkalmazások között, és van hogy fél óra is eltelik, mire ismét koncentráltan a saját feladatán dolgozik.

A megoldást tehát olyan alkalmazások kifejlesztése jelentheti, amely a felhasználó aktivitásának figyelembevételével, a félbeszakításból eredő haszon és hátrányok mérlegelésével juttat el egy üzenetet a dolgozóhoz.

A Microsoft egyik vezető fejlesztője már évek óta ilyen eszközön dolgozik, ami tehát a digitális naptárak, az egérmozgatás, billentyűzet használat monitorozásával "dönti el", hogy a felhasználó épp zavarható-e, vagy sem. A kifejlesztett e-mail priorizáló alkalmazás, amit Priorities-nek kereszteltek, 1-től 100-ig terjedő skálán értékeli tehát a beérkező e-mailek sürgősségét, és ennek megfelelően juttatja el a felhasználóhoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez inspirálta a Microsoft Mobile Manager nevű alkalmazás létrehozását is, ami az OMM 2.0-t használó számára azt jelenti, hogy a szoftver maga dönti el, hogy az adott e-mail eljusson-e a felhasználó gépére, mobiltelefonjára vagy egyéb eszközére, vagy sem. Amennyiben nem ítéli sürgősnek, természetesen meghatározott ideig tárolja azokat. A jövőben olyan szoftverek is megjelenhetnek, amelyek audio-szenzoraik segítségével azt is fel tudják mérni, hogy a felhasználó valakivel beszél, ezért épp nem lehet zavarni.

Természetesen ezek az alkalmazások is tévedhetnek, hiszen attól még, hogy nem csöng valakinek a telefonja, nem mozgatja az egeret, vagy nem használja a billentyűzetet, még nem biztos, hogy ráér az épp "aktuálissá vált" rengeteg üzenet fogadására.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?