8 °C Budapest

Amikor a gépek döntik el, hogy ráérsz-e....

Pénzcentrum
2008. június 16. 15:00

Kutatási eredmények alapján egy átlagos szellemi foglalkozású ember nagyjából 3 percenként félbeszakítja tevékenységét, hogy megnézze e-mailjeit, felvegye telefonját, válaszoljon egy chat-üzenetre vagy megnézzen egy videót a YouTube-on. Ezek a "pótcselekvések" egy átlagos amerikai munkavállaló munkaidejének 28 százalékát emésztik fel, - derül ki egy amerikai kutatás eredményei alapján - amibe beleszámít a munka félbeszakítása utáni ismételt koncentráció-gyűjtés ideje is.

Hamarosan ugyanezek a kapcsolatépítésre alkalmas szoftverek, illetve kommunikációs technológiák lesznek azok, amelyek segítségünkre lehetnek a feladatainkra való koncentrálásban.

Amerikai kutatók ugyanis már régóta olyan eszközök fejlesztésén dolgoznak, amelyek elősegítik számunkra a külvilágból érkező információk priorizálását, sőt akkor juttatják el azt számunka (e-mail, sms), amikor ráérünk, vagyis mikor legkevésbé zavar aktuális feladatunkban. A cél tehát az, hogy ezek az eszközök egyensúlyt teremtsenek az információkból nyerhető előnyök, illetve azok folyamatos zavaró hatása között.

Korábban az embereknek nem kellett ennyi csörgéssel, pittyegéssel, villogással foglalkozniuk, és ezekre reagálniuk, mint ma. A Kaliforniai Egyetem egyik professzora hozzávetőleg 1000 munkaórát figyelt meg, amely alapján kijelentette, hogy egy átlagos dolgozó közel percenként vált a különböző alkalmazások között, és van hogy fél óra is eltelik, mire ismét koncentráltan a saját feladatán dolgozik.

A megoldást tehát olyan alkalmazások kifejlesztése jelentheti, amely a felhasználó aktivitásának figyelembevételével, a félbeszakításból eredő haszon és hátrányok mérlegelésével juttat el egy üzenetet a dolgozóhoz.

A Microsoft egyik vezető fejlesztője már évek óta ilyen eszközön dolgozik, ami tehát a digitális naptárak, az egérmozgatás, billentyűzet használat monitorozásával "dönti el", hogy a felhasználó épp zavarható-e, vagy sem. A kifejlesztett e-mail priorizáló alkalmazás, amit Priorities-nek kereszteltek, 1-től 100-ig terjedő skálán értékeli tehát a beérkező e-mailek sürgősségét, és ennek megfelelően juttatja el a felhasználóhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez inspirálta a Microsoft Mobile Manager nevű alkalmazás létrehozását is, ami az OMM 2.0-t használó számára azt jelenti, hogy a szoftver maga dönti el, hogy az adott e-mail eljusson-e a felhasználó gépére, mobiltelefonjára vagy egyéb eszközére, vagy sem. Amennyiben nem ítéli sürgősnek, természetesen meghatározott ideig tárolja azokat. A jövőben olyan szoftverek is megjelenhetnek, amelyek audio-szenzoraik segítségével azt is fel tudják mérni, hogy a felhasználó valakivel beszél, ezért épp nem lehet zavarni.

Természetesen ezek az alkalmazások is tévedhetnek, hiszen attól még, hogy nem csöng valakinek a telefonja, nem mozgatja az egeret, vagy nem használja a billentyűzetet, még nem biztos, hogy ráér az épp "aktuálissá vált" rengeteg üzenet fogadására.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem