12 °C Budapest

Titkos feketelistát vezetnek a tengerentúli internetszolgáltatók

Pénzcentrum
2008. június 6. 14:00

A legnagyobb amerikai kábeles internet-szolgáltatóról, a Comcast-ről nemrégiben kiderült, hogy feketelistát vezet azon ügyfeleiről, akik túl sok filmet, zenét és szoftverterméket töltenek le.

A cég azt nem árulja el, hogy ki és hogyan kerülhet a listára, illetve hogyan lehet onnan lekerülni, legfeljebb onnan értesülhet róla az "áldozat", hogy csúcsidőben az e-mail lekérdezéstől kedve a letöltésekig minden lelassul.

A legtöbb tengerentúli internet-szolgáltató arról panaszkodik, hogy ügyfeleik töredéke, mindössze öt százaléka felelős az adatforgalom több mint 50 százalékáért, ami jelentősen lelassíthatja szolgáltatásaikat.

A Comcast-en kívül más szolgáltatók is hasonló eszközökkel élnek, van ahol havi 5 GB-ban korlátozzák az ügyfelek sávszélességét, és efölött minden egyes gigabyte-ért külön díjat számítanak fel.

Egyre nehezebb lesz azonban kiszűrni az illegálisan letöltőket, ugyanis például az iTunes által elérhetővé vált digitális videó-letöltések egyre több felhasználót vonzanak, akik már legálisan, pénzért töltenek le.

Sokan elitélendőnek tartják a szolgáltatásnyújtás ilyetén megkülönböztetését, ahol ráadásul titokban büntetik a felhasználókat. Hasonló esetre Kanadában úgy derült fény, hogy az egyik ottani állami szolgáltatót bepanaszolták a szolgáltatásait továbbértékesítő kisebb internet-szolgáltatók, amiért előttük is titokban folytatta hasonló gyakorlatát.

Európában is szó érte a szélessávú internet-szolgáltatókat, amiért szolgáltatásaikat úgy hirdetik, hogy az elméletileg elérhető legnagyobb sebességet tüntetik fel, ami a gyakorlatban a legritkábban valósul csak meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezért a brit médiaszabályozó hatóság, az Ofcom (Office of Communications) egy új etikai kódexhez való csatlakozást javasol az internet-szolgáltatóknak, melynek értelmében igyekeznek valós adatokat nyújtani a felhasználóiknak a sávszélességet illetően, és az értékesítőiknek is megfelelő felkészítést nyújtanak a témáról.

Egy nemrég elkészült brit tanulmány eredményei szerint a gyakorlatban gyakran előfordul, hogy a hirdetésben szereplő sebességnek mindössze a felét értik el a felhasználók.

Ugyanakkor a szolgáltatók azzal védekeznek, hogy a sebesség mérése meglehetősen problematikus, hiszen minden egyes kapcsolat esetén eltérő lehet. Ennek ellenére már most több mint 30 szolgáltató csatlakozott a javasolt etikai normákhoz.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?