Az adócsalás mint üzleti modell

Pénzcentrum
2008. május 21. 11:50

A magyar gazdaság növekedési modelljének kifulladása mögött a gazdaság kettészakadása áll: bár a külföldi tulajdonú vállalatok valóban hatékonnyá váltak, fejlődésük zárványszerű maradt. A kis- és középvállalati szektor fejlődése megrekedt, és egészen furcsa eredményeket mutat. Túlélési stratégiájából a növekedési szándék hiányzik, és az adóelkerülés szerves részévé vált az üzleti modellnek - mindezek az Oriens szakértőinek megállapításai, melyeket a magyar gazdaságról készített látleletük tartalmazza.

Hatalmas különbségek

A régióban messze Magyarországon a legnagyobb a külföldi, illetve hazai tulajdonú vállalatok közötti hatékonyságbeli különbség.


A jó hír, hogy ezt részben a külföldi vállalatok régiós összevetésben magas termelékenységi mutatói okozzák, ám ez csak az érem egyik oldala. A másik tényező a hazai kis- és középvállalati szektor passzivitása.


A két vállalati szegmens szinte minden lényeges gazdálkodási paraméterben eltér. A külföldi cégek nagyok, túltőkésítettek, exportorientáltak, nem jellemzi őket intenzív adóelkerülés, alig foglalkoztatnak illegálisan és a készpénzalapú gazdálkodás szinte ismeretlen. Ezzel szemben a hazai kisvállalkozások alultőkésítettek, hazai piacra termelnek, az üzleti modell kulcseleme az adóelkerülés, a magas adók miatt az illegális foglalkoztatás aránya magas. Utóbbi két ok miatt készpénzalapú gazdálkodást folytatnak.


Adóelkerülés, illegális foglalkoztatás

A járulék és szja befizetések egyenetlenségei azt mutatják, hogy az 5 fő alatti vállalkozások drámaian kisebb jövedelmeket vallanak be. Jellemző, hogy a GDP 20 százalékát kitevő személyi jövedelemadó 90 százalékát az 5 fő feletti magánvállalkozások és az állami szektor alkalmazottai fizetik, az öt fő alatti cégek hozzájárulása marginális. Ennek kapcsán az a 2004-es becslés, ami szerint az illegális foglalkoztatás 20-21 százalék körül van, akár még hízelgő is lehet a mai viszonyainkra - állapítja meg Orbán Krisztián, a tanulmány egyik szerzője.

Mindezek torzító hatása már makrogazdasági szinten is megjelenik - hívja fel a figyelmet az Oriens, két példával is alátámasztva, hogy az adóelkerülés intézményesülésének hatásai egyre erősebbek. Az építőiparban például épp e tényező miatt nem alakultak ki nagy, saját foglalkoztatottakkal és komoly minőségbiztosítással rendelkező cégek. A növekedési lehetőségek kihasználása korlátozott, elterjedt az alvállalkozói rendszer, az ágazat pedig jelentős részben állami megrendelésekre támaszkodik. Jellemző, hogy amíg Szlovákiában az egy építőipari vállalkozásra jutó foglalkoztatottak száma 19 fő, nálunk ugyanez 3.

A másik példa arra mutat rá, hogy Magyarországon gyakorlatilag hiányoznak a hatékonyság követező szintjét jelentő hazai láncok. Bár ez többek között olcsóbb beszerzési lehetőségeket jelentene, stabil ügyfélkör kiépítésének lehetőségét hordozza magában, ezek az előnyök kisebbek, mint az adóelkerülésből származó hasznok. Ez a jelenség nagyon tipikus például a hazai fodrásziparban.

Elégedettség az állóvízben

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindezek mellett nem csoda, hogy a hazai kkv-szektornak csupán töredéke, 14 százaléka képes valódi előrelépést felmutatni. Ez a leggyengébb eredmény a régióban.


A helyzet abszurditására jellemző, hogy miközben ilyen kedvezőtlen a kép, a kkv-k kifejezetten elégedettek a finanszírozási helyzetükkel. Mivel nincs növekedési szándék, a szegmens nem is igazán tervez beruházásokat, így a régió legrosszabb finanszírozási környezete is megfelel.

Circulus vitiosus

A duális szerkezet fenti problémái is hozzájárulnak ahhoz az ördögi körhöz, amiben a magyar gazdaság vergődik - mondja az Oriens. A munkát terhelő magas adók torz erőforrás-allokációhoz, duális gazdaságszerkezethez, valamint az adóelkerülésre épülő modellek kialakulásához vezetnek. Az így kialakuló alacsony gazdasági növekedést még az alacsony munkakínálat is segíti (ezt többek között a rossz szociálpolitika következménye), tovább fokozva a deficitnyomást, ami újabb adóemelésekhez vezet.


A megoldás a munkát terhelő adók jelentős csökkentése lehet, aminek mintegy 1000 milliárd forintos kiadáslefaragás, illetve az adórendszer szerkezeti hibáinak korrigálása lehet a fedezete - állítja az Oriens. Hogy pontosan miként, az két hét múlva derül ki, amikor a konkrét javaslatokkal is előállnak a szakértők.

2008.05.20 10:39
Siralmas helyzetkép a magyar gazdaságról

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm