22 °C Budapest

Postán az első 10 ezer levél: te is kapsz az APEH-től?

Pénzcentrum
2008. május 6. 13:00

Ahogy közeledik május 20.-a, a tavalyi évről szóló személyi jövedelemadó-bevallás beadásának és az esetleges adótartozás megfizetésének határideje, egyre többen küldik be ténylegesen a 0753-as nyomtatványt. Sokan viszont csak a legutolsó pillanatra hagyják, ami azt is eredményezi, hogy ha netalántán az APEH fizetne vissza nekünk adót, akkor azt csak később kapjuk meg. Az adóhatóság is szeretné felhívni a figyelmet, hogy ne az utolsó pillanatra hagyjuk a beadást, mert akkor már könnyen kicsúszhatunk a határidőből egy-egy figyelmetlenség miatt, ráadásul a postákon is órákig tartó sorban állás várhat ránk, ha nem az elektronikus módot választjuk...

Két hét van mindössze a határidő leteltéig, amit tanácsos betartani, mivel a csúszás súlyos összegekbe is kerülhet. Ha nincs elfogadható magyarázat a késésre, a mulasztási bírság akár 100 ezer forint is lehet.

A bevalláshoz a keretprogramot az APEH honlapjáról lehet letölteni, és az adózók segítésére kitöltési útmutató is rendelkezésre áll. Amint a programot letöltöttük, ki kell választani, hogy milyen minőségben töltjük ki a 0753-as nyomtatványt, magánszemély, egyéni vállalakozó, vagy őstermelő. Ennek az az oka, hogy ezután a program csak azokat az oldalakat jeleníti meg, amelyek a mi minőségünkben szükségesek, így nem kell felesleges lapok között válogatni, hogy vajon kell-e vagy sem. Könnyítésként az F1 gomb megnyomása az adtt sorhoz tartozó kitöltési útmutató részt hozza fel.

A kitöltés után mielőtt kinyomtatjuk, vagy elektronikusan továbbítjuk a bevallást a program automatikusan ellenőrzi, hogy mindent rendben talált-e, nem hiányzik-e valami, vagy nincs-e rosszul kitöltve valamelyik sor. Ha esetleg mégis kiderülne utólag, hogy hibás a bevallás, akkor azt a határidő letelte után önellenőrzéssel vagy helyesbítéssel lehet korrigálni.

Helyesbíteni akkor kell, ha a bevallott értékben nincs eltérés, csak valami rosszul van kitöltve, például papír alapú bevallásnál hiányzik az aláírás. Az önellenőrzés pedig az összegbeli eltérésekre vonatkozik. Mind a kettőt idén először már külön lapon, hanem a 0753-as bevallás újra beadásával, a 19-es lappal kiegészítve lehet megtenni, mindössze az elején be kell jelölni a nyomtatványnak, hogy önellenőrzésről vagy helyesbítésről van szó.

Mit tehetünk, ha tartunk a revizoroktól? Egy fájdalommentes megoldás...

Változott tavaly óta az is, hogy nem külön papíron kell feltétlenül felajánlani az adónk 1+1 százalékát, hanem azt megtehetjük a 0753-as bevallás egyik lapján. De ha ezt elmulasztja az adózó, akkor sincs veszve minden, a határidőig még külön lapon megteheti az felajánlást. Idén be kell vallani azonban a különadót is, ami a 6 748 850 forint feletti jövedelműekre vonatkozik, és szintén a 0753-as bevallás része, a fizetési kötelezettség pedig 4 százalék.

Idei várakozások

Bár az eddig beérkezett bevallások száma meghaladja a tavalyi azonos időszakhoz képest beérkezettet, ez még mindig csak a várt összes bevallás nagyjából fele. A becslések szerint ugyanis idén 3,3 millió szja-bevallásra számítanak az adóhatóság munkatársai, mondta el Kriskó Csaba a Bevallási Főosztály osztályvezetője.


Polgár Péter elnökhelyettes üdvösnek nevezte, hogy a hibás bevallások aránya jelentősen a tavalyi alatt van, de azt is elárulta, hogy az valószínűleg nem fog így maradni, évről évre magas szintű a hibásan kitöltött és beküldött nyomtatványok aránya.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akiket már az APEH is keres - több, mint 100 ezren nincsenek meg a TB-rendszerben

Az OEP 2008. február 18.-án jelentett le egy 138 ezer főből álló listát az APEH-nek. Balázs Eszter Ágnes, az Adóügyi Főosztály vezetője elmondta, hogy a listán azok szerepeltek, akiknek az OEP szerint nincs biztosítási jogviszonyuk, viszont TAJ-számmal rendelkeznek. Közülük az adóhatóság közel 100 ezer embert tudott beazonosítani, viszont 34 ezer listatag helyzete továbbra is kérdéses. Az ő esetükben az OEP által ismert címre fog kimenni az értesítés, hogy tisztázzák a jogviszonyukat, illetve nyilatkozzanak arról, hogy rendelkeznek-e adóazonosító jellel.

Az adóhatóság sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nem megoldás ha valaki nem veszi át a levelet, ugyanis ha úgy érkezik vissza a kiküldött értesítés a hatósághoz, hogy megtagadta az átvételét, vagy nem kereste a címzett, akkor adóellenőrzés keretein belül fogják megvizsgálni a helyzetét. Ha viszont "elköltözött", vagy "címzett ismeretlen" a visszaérkezett levél oka, akkor az OEP bevonja az adott TAJ-számot.

A tisztázott 100 ezer ember helyzete sem jobb, ugyanis közülük 80 ezer főnek fog értesítést küldeni az adóhatóság szintén a tisztázás céljából. A maradék 20 ezer listán szereplő személy esetében azonban kiderült az eddigi vizsgálatok során, hogy a munkáltató a ludas a tartozásban, ugyanis nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, vagy az illető elhalálozott, külföldre utazott, esetleg diák. Amennyiben a munkáltató a hibás, a dolgozót nem értesíti az adóhatóság, a levél a céghez megy, hogy rendezze a helyzetet.

Az adatok beérkezésének dömpingjét a hatóság úgy próbálja elkerülni, hogy egyszerre csak 10 ezer levelet küld ki, majd ezután folyamatosan zajlik majd az adózók, pontosabban nem adózók értesítése...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?