22 °C Budapest

Az első negyedév áldozatai: újra meglátogathat az APEH!

Pénzcentrum
2008. április 17. 05:40

Eredményes három hónap Az első negyedéves eredmények optimizmusra adnak okot az adóhatóságnál. Az ellenőrzések számának növelése, a feketegazdaság visszaszorítása az idei cél, aminek megvalósítását már el is kezdték. Az APEH-et létszámbővítés, új típusú ellenőrzések, egyre nagyobb összegű megállapítások jellemzik, mindemellett pedig még arra is van idejük, hogy arculatot váltsanak...

A 2008-as évi új feladatok plusz munkát jelentenek az adóhatóság munkatársai számára, emiatt került sor tavaly ősz óta jelentős létszámbővítésre. Az eredetileg 1700 fős keret a nyugdíjazások miatt közel 3000-re emelkedett, ennyi munkatársat kerestek országszerte a hivatalok. Vidéken a többszörös túljelentkezések miatt szinte azonnal fel tudták tölteni a helyeket, Pesten van még egyelőre 100-200 férőhely, bár az interjúk még jelenleg is folynak.

Az új feladatok között számos egyszerűsítés lelhető fel, amivel igyekeznek megkönnyíteni az adózók életét. Ilyen volt a csoportos adóalanyiság bevezetése, a bevallások korszerűsítése, az elektronikus adóigazolás lehetővé tétele vagy a bankkártyás fizetés megvalósítása. Ezek mellett természetesen folyamatosan folynak az ellenőrzések is.

Az OEP folyamatosan osztja meg az adóhatósággal az adatokat a biztosítással nem rendelkezőkkel kapcsolatban, ami sok ellenőrzést von maga után. Emellett ellenőrzik a társaságok és egyéni vállalakozók minimum adóalapját, bár pontos adatok erről egyelőre csak az egyéni vállalkozásoknál vannak, mivel a társasági adóbevallás még nem zajlott le.

Bejelentések

Az új adózók és a tevékenységüket megszüntetők aránya idén korántsem áll arányban, mivel a 2008-as új szabályoknak köszönhetően a mezőgazdasági őstermelőknek be kellett jelentkezniük az adóhatósághoz. Új belépő összesen 220 121 volt, miközben csak 21 811 gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó, illetve adószámos magánszemély szüntette meg tevékenységét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az OEP adatszolgáltatásnak köszönhetően az egyéb jogcímen, mint például munkaviszony keretein belül nem biztosítottak egyre többen jelentkeznek be a minimális járulék befizetésére, hogy így jussanak egészségügyi szolgáltatáshoz. Aki korábban nem dolgozott, vagyis sehol nem fizették meg utána a járulékokat, az "ingyen" mehetett orvoshoz, tavaly óta viszont az ilyen eseteket jelenti az OEP az adóhatóságnak.Akikre eddig lecsaptak...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?