Az idén még keményebb lesz az APEH

Pénzcentrum
2008. március 10. 08:15

Januártól szigorúbban büntet az APEH - legalábbis az év eleje óta jelentősen megemelkedett maximális bírságösszegek erre bőven lehetőséget adnak. S amint azt a hatóságnál korábban elmondták, sok olyan eset lesz, amikor ezzel élnek is. A hatóság illetékese szerint a legmagasabb bírságot akkor róják ki, ha valaki nem először követi el az adott mulasztást - például második, harmadik alkalommal kapják azon, hogy nem ad számlát, vagy nem a tényleges összegről ad - írja a Népszabadság.

Ekkor, ha magánszemélyről van szó, 200 ezer forint lehet a mulasztási bírság a korábbi 100 ezer helyett, más adózóknál pedig félmillió forint 200 ezer helyett. A be nem fizetett és megállapított adó bizonyos arányában pedig emellett adóbírságot is kiszab a hatóság: ez az elmaradt adó felét teszi ki általában, vagyis sokszor jóval többet, mint a mulasztási bírság.

Az átlagos bírságösszegek évről évre emelkedtek. Tavaly például közel 77 ezer forint volt, míg 2006-ban 61,7, az az előtti évben pedig 52,5 ezer forint. (Ebből 2007-ben 4,7 milliárd forintot összesen 61 ezer adózó fizetett be.) Az adóellenőrök ugyanis mérlegelhetik, hogy az illető mulasztás milyen súlyos, milyen összeget érint, előfordult-e már, illetve azt, hogy az adózó vagy annak alkalmazottja, képviselője a kellő körültekintéssel járt-e el. Adott esetben akár el is engedhetik a mulasztási bírságot.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint az egymilliós mulasztási bírságoktól lehet várni némi javulást, feltéve, hogy valóban kiszabnak ekkora büntetést az érintett esetekben. Ezt akkor lehet megtenni, ha az adózó eleve nem ad számlát, nem jelenti be alkalmazottját, vagy olyan árut ad el, amelynek beszerzéséről nem tud bizonylatot felmutatni.

Az egymilliós bírság lehetőségének ellentételezéseként az üzletlezárások kapcsán mérlegelhet az APEH: először kapja-e rajta a vállalkozót igazolatlan eredetű áru forgalmazásán vagy be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásán - korábban ilyenkor mindenképpen jött a lezárás. Az utóbbi években egyébként jelentősen nőtt az üzletlezárások száma, leginkább a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzése miatt. Tavaly több mint kétezer ilyen eset volt, ennek közel kétharmada be nem jelentett alkalmazott miatt, 2006-ban mintegy 1500-szor, 2005-ben pedig ezerszer éltek az egyébként a szakértők által is hatékonynak mondott lehetőséggel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Újdonság, hogy a bolti eladót is megbüntetheti az APEH 10 és 50 ezer forint közötti öszszeggel. Amint azt lapunkkal közölték, ezt a revizor meg is teszi, ha próbavásárláskor nem kap számlát. Mint mondják, ebben az esetben nem kell mérlegelni: a bolt tulajdonosa utasította-e arra az eladót, hogy ne adjon számlát, vagy az szimplán nem figyelt, esetleg "zsebre dolgozott", és azért nem töltött ki bizonylatot. Az APEH-nál úgy látják, az utóbbi felállás is viszonylag gyakori, ezért olykor még hálásak is a tulajdonosok a hatóságnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem