17 °C Budapest

APEH-lista: idén te sem vagy biztonságban!

Pénzcentrum
2008. február 20. 05:40

Rosszabb lesz, mint tavaly? Február közepén szokás szerint nyilvánosságra került az adóhatóság 2008-ra vonatkozó ellenőrzési irányelve. Ebből, ha ugyan nem is teljes körűen, kiderül, hogy melyek azok az ágazatok, szakmák, ahol fokozottan lehet számítani az adóellenőrök megjelenésére, és melyek azok a tevékenységek, amik felkeltik az ellenőrök figyelmét. Ha például céget hozunk létre, 20 százalék az esély, hogy jönnek a hatóság munkatársai...

2007-es eredmények

A 2007. évre vonatkozó eredményeket már korábban kihirdette az adóhatóság, viszont ez jó alapot szolgáltat arra, hogy az irányelv mellett következtethessünk az idei ellenőrzési volumenre. A befejezett ellenőrzésekben összesen 356,7 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel az adóhatóság, és az erre kivetett szankciók összege maghaladta a 212 milliárd forintot.

A legfontosabb területek, ahol az APEH vizsgálódott a következők:


A vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban Dr. Szikora János APEH elnök elmondta, hogy 2007-ben 15 ezer vizsgálatot kezdtek, amiből 11 095 darabot fejeztek be. A maradék befejezése átkerült az idei évre. 2008-ra viszont nem lehet tudni, hogy összesen hány vizsgálat fog zajlani, ugyanis az előző évvel ellentétben idén nem határozták meg a minimum számot.

Arra a kérdésre, hogy miért nem csak a nagy adóelkerülőket szemelik ki célpontnak a vagyonosodási vizsgálatokra az elnök elmondta, hogy a kis vagyonnal illetve fizetéssel rendelkezők legtöbbször amiatt kerülnek a képbe, mert valaki hivatkozott rájuk. Ez azt jelenti, hogy ha a vizsgált személy azt állítja, hogy a nagymamájától kapott több millió forintot, akkor a nagymamát is megvizsgálják, hogy lehetett-e neki annyi pénze.

A központosított ellenőrzésekkel kapcsolatban azt lehetett megtudni, hogy nem cégeket ellenőrzött az APEH, hanem cégcsoportokat, mivel nagy számban fordulnak elő fiktív számlázási láncolatok, illetve fantom és alvó cégek, ahol gyakori a tulajdonos, ügyvezető és székhelyváltás. Ezen a téren összesen 225 ügyben 748 adózót vizsgált meg az adóhatóság, eddig 17,2 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel, és 500 adószám került felfüggesztésre.

2008-as feladatok

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2008-ban az adóhatóság munkatársai egyre korszerűbb eszközökkel, és egyre hatékonyabb kiválasztási rendszerrel igyekeznek megtalálni azokat az adózókat, akik jelentős összegű adótól "kímélték meg" az államkincstárat, ezzel veszteséget okozva.

Továbbra is cél a feketegazdaság fehérítése, amit részben az újonnan alakuló cégek 20 százalékának és a minimumadót be nem fizető cégek vizsgálatával szeretnének elérni. A vállalkozás alapítás ugyanis folyamatosan egyszerűbbé válik, megkönnyítve azoknak a dolgát, akik mindössze egy nagy üzlet erejéig alapítanának céget. Így az ellenőrzés kockázatát nagyban növeli, ha az alapító már több céget is létrehozott korábban, vagy már volt olyan cége ami csődbe ment.

Azok esetében pedig, akik nem fizették be a minimumadót, azt vizsgálják majd, hogy vajon megalapozott-e a kimutatott veszteség. Ez viszont nem jelenti azt, hogy aki befizetette a korrigált árbevétel 2 százaléka után az adót, az nem számíthat vizsgálatra, mindössze az e célból folytatott vizsgálat alól mentesül, az egyéb ellenőrzések alól nem. Az egyéni vállalkozói bevallásnak február 15-e volt a határideje, így már az is kiderült, hogy összesen 1,2 százalékuk választotta a minimumadó befizetését.

Adózni kell a veszteség után? Lehet, hogy még így is jobban jársz...

Mi jöhet még???


A cégek ellenőrzése mellett tovább folytatódnak a feketegazdaság visszaszorítására irányuló razziák, illetve rajtaütések, immár 8 hatóság együttműködéseként. Ennek érezhető jele lesz a hamarosan induló Tavaszi Hadjárat, melynek során hasonló ellenőrzésekre lehet számítani, mint a tavalyi Csillagszóró Hadművelet keretein belül, vagyis a nyugta, számlaadási kötelezettség vizsgálatára, az alkalmazottak legális foglalkoztatására vonatkozó vizsgálatokra, vagy akár a húsvéti szezonban az élelmiszerek fokozott ellenőrzésére.

A vagyonosodási vizsgálatoktól idén is félhet az, akinek nem tiszta a lelkiismerete, de ellenőrzik azokat is, akik a bevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget. Az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok is fokozottan ellenőrizve lesznek 2008-ban. Ilyenek többek között a nemrég bevezetett adónemek, mint a különadó, vagy a hitelintézeti járadék. Fokozott figyelmet kap az áfa-fizetési kötelezettség teljesítése is, illetve a magánszemélyek által igénybevett adókedvezmények jogosságának vizsgálata.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem