5 °C Budapest

Félsz a vagyonosodási vizsgálattól? Íme a menedék!

Pénzcentrum
2008. február 22. 05:55

Nincs menekvés! Vagy mégis? Korábban már szó volt arról, hogy az izraeli üzletemberek Kelet-Európába "menekítik" a pénzt az adózás elől, vagyis a Kelet-Európai országokban, de leginkább Romániában vásárolnak ingatlant, amit utána nem jelentenek az izraeli adóhatóságnak. Emiatt egyre nagyobb figyelmet kapnak a jómódú üzletemberek, és a gyanús ingatlanvásárlási tranzakcióik is. De mi a helyez itthon? Van-e lehetőség arra, hogy a vagyonosodási vizsgálatok elől elrejteni kívánt pénzt úgy menekítsük külföldre, hogy arról az APEH ne tudjon?

Magyarország egyre több országgal köt valamilyen szerződést a kettős adóztatás elkerülésére, és az adatszolgáltatásra is, ami az ellenőrzések, és a vagyont érintő bejelentések teljes körűségét hivatott szolgálni. Ha valakinek a vagyonát vagyonosodási vizsgálat keretében vesz górcső alá az adóhatóság, arra is van lehetőség, hogy külföldről kérjen adatokat bankszámla nyitásáról, az azon lezajló tranzakciókról, de akár ingatlanvásárlásról is az ottani hatóságoktól. Viszont ez nem minden ország esetében van így, van aki nem ad ki semmilyen adatot a vizsgált személyről.

Adóelkerülés: Kelet-Európába rejtik a milliókat!

Mit adnak ki az országok?

Az információ cseréjének két ország között alapvetően három típusa van. Van, amikor kérelemre szolgáltatnak ki adatot, van a spontán információcsere, és van az automatikus. Az első esetben az egyik ország hatósága keresi meg a másik országét, hogy a számára érdekes információkat megszerezze. A következő esetben, ha valamilyen vizsgálat során érdekes adatokra bukkan egy ország adóhatósága, akkor van, hogy arról tájékoztatja más ország érintett hatóságait is.

Arra is van példa, hogy automatikusan kerülnek bizonyos adatok továbbításra két ország között. Bizonyos adatokat, előzetes kérés nélkül, szabályos időközökben adnak át az azt vállaló tagállamok másik tagállam részére. Az előre meghatározott információtartalmat mind a közvetlen, mind a közvetett adók területén fel lehet használni.

Az Európai Unión belül az információk átadását EK rendeletekkel szabályozzák, különösen a Közösségen belüli gazdasági műveletek hozzáadottérték-adójával kapcsolatban, mint a vagyonbeszerzés, az áruszállítás, vagy az áruk importja. A részt vevő tagoknak együtt kell működniük ezen a területen, ami segíti az áfa megállapítását.

Kettős adóztatás elkerülésére szolgáló egyezmények

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Közösség tagjai közötti, illetve Magyarországnak az ezen kívüli államokkal hatályban lévő egyezmények a kettős adóztatást elkerüléséről sokszor nem említik, de az adókötelezettségek kijátszásának megakadályozásáról is szólnak, aminek érdekében információkat is cserélnek a hatóságok a külföldi tevékenységhez és vagyonhoz kötődő adókötelezettség helyes megállapítása érdekében.

Közvetlen adóztatás, jövedéki adók, és biztosítási díjak adóztatása

Jó ötlet lehetne például egy nagy értékű életbiztosítási szerződés kötése is külföldön, ami szintén egy bizonyos mértékű vagyonátcsoportosítást jelentene az adóhatóság ellenőrzése elől. Viszont ha az adott ország köteles kiszolgáltatni a biztosításokkal kapcsolatos információkat, akkor ez a kapu is bezárult.

Valamennyi közvetlen adóval kapcsolatos információt kötelesek ugyanis kiszolgáltatni a tagok a többi országnak, ez vonatkozik a bevételre, és a tőkére vonatkozó adókra, ideértve az ingatlan értékesítéséből származó nyereséget, a cégek által kifizetett bérekre kivetett adókat, vagy a tőke felértékelését terhelő adót.

Amivel nem érdemes próbálkozni...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm