Ez a minimum: kiket ellenőriz az APEH 2008-ban?

Pénzcentrum
2008. február 6. 09:00

Alig két hét múlva debütál az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adó javított változata, a jövedelemminimum utáni adó. Az egyéni vállalkozók közül már márciusban kiválogatja az APEH a gyanús nem fizetőket, akiket egy éven belül kezdhet ténylegesen is ellenőrizni - írja az Index.hu

Február 15-e az egyéni vállalkozók számára azért bír kitüntetett jelentőséggel, mert addig kell benyújtaniuk a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásukat, így el kell dönteniük, kiteszik-e magukat a minimumadóval kapcsolatos esetleges ellenőrzésnek vagy inkább jobb a békesség alapon a törvényben megállapított alsó korlát után fizetik meg adójukat.

Nagyon sokan lesznek, akiknek magukban meg kell válaszolniuk ezt a kérdést. Ötből három egyéni vállalkozó ugyanis papíron veszteséges vagy minden bevételét elviszik a költségei. Abszolút értelemben: a legfrissebb, 2006-os statisztika szerint 156 ezer egyéni vállalkozó veszteségesnek vagy nullaeredményűnek mutatta magát és csak 120 ezren voltak, akik valamekkora jövedelemhez jutottak.

Éppen ez, az ipari méretű jövedelemeltitkolás, adócsalás ihlette a minimumadó bevezetését. A szabály lényege a következő. Ha az egyéni vállalkozó bevételeinek és költségeinek különbsége nem éri el az eladásra beszerzett áruk és a közvetített szolgáltatások együttes értékével csökkentett vállalkozói bevétel 2 százalékát, akkor választhat: az szja-t vagy utóbbi adóalap után számítja ki és utalja az államkasszába, vagy egy kiegészítő nyomtatványon részletezi a "nem kellően" eredményes működés okát.

A kiegészítő nyilatkozatot az szja-nyomtatvány külön lapján teheti meg. Ezen kell számot kell adni például arról, hogy a vállalkozó mennyiért bérelt irodát, mennyit fizetett tanácsadási díj címén, mennyit fordított reklámra, mennyit számolt el saját gépkocsi használata címén, mekkora bevételre tett szert áruk előállításával vagy szolgáltatás nyújtásával, illetve kereskedelemből mekkora bevétel folyt be. Ráadásul ezeket nemcsak a tavalyi második félévre vonatkozóan (2007. július 1-jétől lépett hatályba az előírás), hanem az azt megelőző két esztendőre vonatkozóan is meg kell adnia.

Aki a kiegészítő nyomtatvány segítségével kívánja megmagyarázni a veszteséges vagy minimális jövedelemmel zárult év okát, annak tudnia kell, az APEH látókörébe kerülhet. A nyomtatványba beírt adatok alapján az adóhivatal kockázatelemzésnek veti alá, és ha gyanússá válik, azaz bevétel-eltitkolást vagy szabálytalan költségelszámolást sejt nála az állami adóhatóság, akkor ki is választhatja ellenőrzésre. A válogatást március végéig megejti az APEH, és erről értesíti az érintett egyéni vállalkozókat.

Az ellenőrzést azonban lehet, hogy csak jóval később kezdi meg a hatóság: a törvény erre a kiválasztástól számítva 1 éve biztosít a revizoroknak. Amíg nem kezdik el az ellenőrzést, addig a kiválasztottnak lehetősége van arra, hogy korrigálja a bevallását - magyarán az ellenőrzésre történő kiválasztásról tájékoztató levéltől megijedve mégiscsak megfizetheti a minimum adóalap utáni szja-t az ellenőrzés megindításáig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a procedúra mégis eljutna az ellenőrzésig, akkor az adóhatóság által kétségbe vont gazdasági események valódiságát, azt, hogy a feltüntetett költségek valóban az adott egyéni vállalkozás tevékenységének érdekében és akkora összegben merültek fel, a vállalkozónak kell bizonyítania. Ha erről nem sikerül meggyőznie az APEH-et, akkor az ellenőr becsléssel állapíthatja meg az adóalapot és az adót.

Az igazi fenyegetést nem is igazán a minimumadó-vizsgálatok jelentik, hanem az, hogy az eljárás vagyonosodási vizsgálatba is átcsaphat - hívja fel a figyelmet Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője. A bevallásból ugyanis kiderül, hogy az adott egyéni vállalkozó mekkora jövedelemhez jutott vállalkozói kivétként és mekkora összegre tett szert osztalékágon. Ha ebből igen nehezen tudna megélni egy ember, akkor az APEH könnyen újabb, de már a magánszemélyt érintő vizsgálatba kezdhet.

A fent leírtak szinte szóról szóra érvényesek a cégek esetében is. Annyi a különbség, hogy a társas vállalkozásoknak május 31-ig kell elkészíteniük a múlt évről szóló társasági adóbevallásukat, így a veszteséges vagy kevés nyereséget termelő társaságoknak addig kell dűlőre jutniuk a minimumadó-kiegészítő nyilatkozat kérdést illetően.

A társas vállalkozásoknál érdemes még egy momentumra felhívni a figyelmet. Az 50 millió forint feletti árbevételű cégeknek tavaly december 20-ig adófeltöltési kötelezettségük volt. Ha május végén az derül ki, hogy a december 20-ig kiegészített társasági adó nem éri el a május 31-én adódó összeg 90 százalékát, akkor a 90 százalékig hiányzó összeg után 20 százalékos bírságot róhat ki rájuk az APEH. Ha tehát egy cég tavaly év végén még úgy gondolta, hogy lesz ami lesz, ő aztán nem fizeti meg a minimum adót, és így abszolválta a feltöltést, de most mégis megijed és május végén már megfizeti a minimum adót , azt meg is büntetheti az adóhivatal a feltöltési előírás megsértése miatt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm