21 °C Budapest

Adózni kell a veszteség után? Lehet, hogy még így is jobban jársz...

Pénzcentrum
2008. február 6. 05:55

Egy vállalkozás életében sosem jó, ha nem termel nyereséget. Ráadásul a minimum adóalap bevezetésével a korrigált bevétel két százaléka után is tanácsos megfizetni az adót, különben könnyen megjelenthet az adóhatóság az ajtóban. A minimum járulékalap bevezetésével sem könnyítette meg a kormány a cégek életét, 2008-tól már a minimálbér kétszerese, vagyis 138 ezer forint után kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékokat a dolgozók után, még akkor is, ha alacsonyabb a fizetésük. Ezek mellett már sokan csak egykedvűen tekintenek a jövőbe, bár lehet, hogy tartogat még nekik kellemes meglepetést az élet...

Annyi pozitívum azért van a társasági adóról szóló törvényben, hogy ha egy vállalkozás éve nem sikerült túl jól, és veszteség lett a beszámoló elkészítésének eredménye, akkor azzal a negatív összeggel a következő adóévekben csökkentheti a cég az adózás előtti eredményét, így kevesebb társasági adót is fizet. Ezt nevezik elhatárolt veszteségnek.

Egy adott év veszteségét 2004 előtt csak az azt követő öt évben lehetett maximum elhatárolni, így ha esetleg kevesebb volt a következő években a nyereség, akkor sajnos nem volt mit tenni. 2004 után viszont megszűnt ez az időkorlát, vagyis bármikor elszámolható a veszteség.

De azért figyelni kell arra is, hogy a veszteséggel csökkentett következő évi adózás előtti eredmény semmilyen esetben sem lehet negatív, csak annyit lehet levonni, amennyi az adott év adózás előtti eredménye. A veszteség évenkénti elszámolásának összegét a cég határozza meg, rá van bízva, hogy mennyivel szeretné ilyen módon egy-egy évben a nyereségét csökkenteni.

A társasági adóról szóló törvény az elhatárolt veszteség felhasználására során szigorú kronológiai sorrendet határoz meg, vagyis az elszámolás során mindig a legkorábban keletkezett negatív adóalapot kell először figyelembe venni, vagyis csak sorban lehet haladni az elhatárolással.

Mezőgazdasági dolgozóknál visszamenőleg is van lehetőség az elhatárolt veszteség "eltüntetésére". Vagyis önellenőrzéssel az adott évet megelőző két adóévben szintén csökkenteni lehet az adózás előtti eredményt a veszteség összegével, de itt is csak nulláig, negatívba nem mehet át a korábbi évek egyenlege. Ezt önrevízióval tehetik meg a mezőgazdaságban dolgozók. Ha ezzel nem élnek, attól még ugyanúgy megmarad a lehetőség a következő években elszámolni a negatív összeget.

A veszteség elhatárolására viszont csakis akkor van lehetőség, ha az adóhatóság azt engedélyezte. Az eddigiek szerint a veszteségelhatárolásra benyújtandó kérelmet az adóévi adóbevallás vagy önellenőrzési lap benyújtásáig, illetve az ellenőrzési határozat, vagy adóhatósági határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kellett benyújtani.

A 2008. január elseje utáni változásoknak köszönhetően viszont az önellenőrzéssel feltárt veszteség elhatárolására vonatkozó kérelmet az önellenőrzési lap esedékességéig, az ellenőrzések során feltárt pótlólagos veszteség elhatárolására vonatkozó kérelmet pedig a felügyeleti intézkedés, vagy adóhatósági határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell beadni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elhatárolási tilalom

Annak ellenére, hogy az adóhatóság engedélyét kell kérni, más feltételek is vannak a veszteség következő évekre történő átvitelére. A működés negyedik adóévétől kimutatott negatív adóalap viszont nem határolható el, ha az elszámolt költségek és ráfordítások 50 százalékát nem éri el az árbevétel. Bár ha indokolt esetről van szó, az APEH engedélyezheti a veszteség elhatárolását. Ebből a szempontból az előtársasági időszak is külön adóévnek számít.

Ha egy cég átalakul, van lehetőség a veszteség következő években történő elszámolására, de szintén csak adóhatósági engedéllyel. Az erre vonatkozó kérelmet az átalakulás cégbírósági bejegyzésétől számított 30 napon belül kell benyújtani, amit ha elmulaszt a cég, akkor további kérelem benyújtására már nincs lehetőség.

Viszont oda kell figyelni arra, hogy a társaságiadó-törvény változik. Ez azért lényeges, mert ha 2000-ben keletkezett veszteségünk, akkor azt a 2000. december 31.-g hatályos szabályok szerint határolhatjuk csak el, és így tovább, minden év veszteségének elhatárolására az adott év szabályait lehet csak alkalmazni.

Az elvárt jövedelem után fizetendő minimumadó szabályainak bevezetése nem volt hatással a veszteségek elhatárolására, mivel az adóalapon nem változtat, ami a veszteségelhatárolás alapja...

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem