4 °C Budapest

Itt az újabb adósokk

Pénzcentrum
2006. október 18. 09:30

A vállalkozások vezetői alighogy átböngészték a nyáron elfogadott adócsomagot, újra résen kell lenniük. Noha a kormányzat és a koalíciós pártok azt hangoztatták: ősszel nem lesz adótörvény-módosítás, a kabinet - ígéretével ellentétben - mégis a parlament elé terjeszt egy kisebb, néhány passzust érintő törvényjavaslatot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vállalkozások vezetői alighogy átböngészték a nyáron elfogadott adócsomagot, újra résen kell lenniük. Noha a kormányzat és a koalíciós pártok azt hangoztatták: ősszel nem lesz adótörvény-módosítás, a kabinet - ígéretével ellentétben - mégis a parlament elé terjeszt egy kisebb, néhány passzust érintő törvényjavaslatot - írja a Világgazdaság.

A javaslat két pontja korrigálná az adócsomag azon rendelkezéseit, amelyek szakértők szerint ellentétesek a közösségi irányelvekkel. Ezért a szeptemberben életbe lépett, szolidaritási adóként elhíresült, hivatalosan különadóra és a jövőre hatályba lépő minimum társasági adóra vonatkozó szabályozás is változna.

Az uniós rendelkezések bizonyos jövedelmekre teljes mértékben adómentességet biztosítanak. Így például adómentes jövedelemnek minősül az anya-leány vállalati irányelv alapján, amikor az EU egyik tagországában bejegyzett anyavállalat kap osztalékot más uniós államban levő leányvállalatától. Az ilyen jogcímen kapott összeget a hazai társaságiadó-törvény ehhez hasonlóan kezeli, ám a minimumadó alapjába be kell majd számítani, vagyis az uniós joggal ellentétben adót kell utána leróni. Az átalakulási direktíva pedig úgy rendelkezik, hogy egy cég átalakulása során a tulajdonosnál keletkezett, de nem realizált nyereség után halasztott adófizetést kell alkalmazni, vagyis csak a szóban forgó vállalkozásban való részesedés értékesítésekor kell a terhet az államkasszába utalni. Az említett "elvárt" társasági adó esetében azonban beletartozik az adóalapba a nem realizált nyereség is, ráadásul a szolidaritási adóként elhíresült, a vállalkozások adózás előtti eredménye után fizetendő 4 százalékos elvonás ez utóbbi ok miatt a szakemberek szerint szintén sérti a közösségi jogot.

Még ha ki is javítják a jogalkotói hibákat, a minimumadó egy másik ok miatt problémát okozhat az állami vállalatok bizonyos körének. A helyi adókról szóló törvény értelmében nem kell például iparűzési adót fizetnie annak a közszolgáltató szervezetnek, amelynek a megelőző adóévben nem keletkezett társaságiadó-fizetési kötelezettsége, vagyis veszteséges volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?