Sötét az irodád? Nézd meg, milyen a tökéletes munkahely!

Pénzcentrum
2008. január 10. 12:00

Sokat szóltunk már arról, hogy milyennek is kell lennie egy jó főnöknek, egy jó munkahelynek, vagy egy jó munkának. De arról eddig nem volt szó, hogy milyennek kell lennie egy ideális munkahelynek...

Az ideális munkahely kialakításának vannak meghatározott szabályai, amiket az épület, vagy az iroda kialakításánál mindenképpen figyelembe kell venni, különben nem biztosíthatóak megfelelő munkakörülmények a dolgozóknak. Bár nyilván már sokan találkoztak olyan irodával, ami túlzsúfolt, és sötét volt, ami nagyban rontja az ott dolgozók teljesítőképességét és hangulatát is.

Iroda kialakítása

A belmagasság például különböző feltételeknek kell hogy megfeleljen. Átlagosan 3 méter belmagasság szükséges a nevelési és oktatási célra kialakított helyiségekbe, valamint a 200 négyzetméter hasznos alapterületet meghaladó helyiségekben. A többi, huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségnek viszont már elegendő 2,5 méteres belmagasság is.

Az iroda légtérfogata pedig minimum el kell hogy érje a 15 köbmétert dolgozónként. Ez azt jelenti, hogy ha 3 méteres belmagasságú az iroda ahol dolgozunk, akkor fejenként 5 négyzetméter alapterülettel kell rendelkeznünk.

Ezek mellett vannak még olyan meghatározások is, miszerint olyan szobák, vagy irodák ahol sokan szoktak tartózkodni csak akkor lehetnek belő fekvésűek, ha a mesterséges megvilágítás, a szellőzés, a vész- és biztonsági világítás folyamatosan biztosított, ezzel is csökkentve annak esélyét, hogy jó néhány dolgozó bent rekedjen egy esetleges tűz, vagy más baleset esetén.

Az irodának, ahol napi 8 vagy még több órát tölt el az alkalmazott, elegendő padlófelülettel, megfelelő belmagassággal, és légtérrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a dolgozók a feladataikat egészségük, biztonságuk, és kényelmük veszélyeztetése nélkül végezhessék el. Emiatt is szabály, hogy az iroda hasznos alapterülete nem lehet kisebb 6 négyzetméternél.

A közvetlen, természetes megvilágításra szolgáló ablakok és a helyiség hasznos alapterületének aránya nevelő-oktató helyiségben legalább 1:6-od, egyéb huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen (megfelelő megvilágítási körülmények mellett, indokolt esetben 1:10-ed is lehet), továbbá felülről történő bevilágítás esetén legalább 1:10-ednek kell lennie.


Szellőzés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Senki sem szereti ha a kellően tágas, és fényes irodában meg lehet fulladni, annyira állott a levegő, és még a vadiúj ablakokat sem lehet kinyitni. Az irodák kialakításánál szintén alapkövetelmény a megfelelő szellőzés megoldása is. Ami viszont tilos, az a helyiségek lépcsőházba, padlásra, zárt folyosóra való szellőztetése. Ez praktikus okok miatt van, ugyanis tűz esetén a terjedést segítené elő, ha például a padlásra nyílik szellőzés.

Ha rendes munkaidőben dolgoznak az alkalmazottak egy irodában, akkor mindenképpen biztosítani kell olyan ablakot, amin szükség esetén kimenthetőek. Mesterséges szellőzésnél pedig figyelembe kell venni többek között a dolgozók számát az igénybevételük mértékét, a tevékenység jellegét, és a helyiség térfogatát is. Emellett a szellőztető rendszerek folyamatos működőképessége, és a tisztán tartásának megoldása is elengedhetetlen szempont.

Jó munkakörnyezet

Egy nyáron készült tanulmány a legjobb munkahelyeket rangsorolta a régióban, amelyek között 3 magyar cég, köztük a Microsoft Magyarország Kft. is helyet kapott. Az összes a listán szereplő vállalatnál kifogástalan és korszerű munkakörnyezet fogadja a dolgozókat, ami komoly hatással van az alkalmazottak kedvére, és teljesítőképességére is.

Egy jó munkahelyen ugyanis minden, a munkát segítő feltétel adott, amelybe beletartozik a világos iroda, a megfelelő szellőzés, a korszerű technika, amely mind-mind a dolgozók komfortérzetét hivatott javítani. Sőt, a fentiek mellett jó ötlet lehet egy kávéautomata, vagy akár néhány virág elhelyezése az irodában, ami még otthonosabbá teheti azt a környezetet, amelyben a dolgozók napjuk nagy részét töltik.

Bár a kellemes és kényelmes munkahely kialakítása még kevés ahhoz, hogy egy munkahely igazán jó legyen. Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát, szükséges a fizikai feltételek mellett az is, hogy megfelelő legyen a viszonya a kollégákkal, a főnökkel, szeresse azt, amit csinál, és megfelelő módon értékeljék az elvégzett munkáját...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm