16 °C Budapest

Merjünk nagyot álmodni: jó lehetőségek vezetőknek...

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 15:00

Mindenki arról álmodik, hogy egy nagy nevű cégnél fog dolgozni, hatalmas fizetésért, és luxusautó fog állni a luxusvillája mellett. Sokak számára ez csak álom marad, de vannak akik szerencsések, és megadatik egy ilyen munkahely. A Fortune összeállította azoknak a cégeknek a listáját, ahol a legjobb helyük van a vezetőknek...

Az első helyen szereplő General Electric 300 ezer alkalmazottat számlál, és a 2006-os bevétele összesen 168,3 milliárd dollárra rúg, ami 30 378,15 milliárd forint. Jelenleg a bevételei 50 százalékát a tengerentúlról szerzi, és az alkalmazottak fele szintén a tengerentúlon dolgozik.

A vállalat legendás tréning lehetőségekkel rendelkezik, ahol dolgozók ezrei szerezték már meg eddig is a vezetési tapasztalatokat. De a cég belső hálózatán is számos tréningprogram elérhető, így bárhol van a dolgozó, tudja fejleszteni a már meglévő tudását.

A második helyezett Procter & Gamble 2006-os 68,2 milliárd dolláros (12 310,1 milliárd forint) bevételeit 135 ezer alkalmazott közreműködésével szerezte. A 170 éves múltra visszatekintő cég már több generációnyi vezetőt képzett ki. Olyan embereket keresnek, akik már rendelkeznek vezetői tapasztalatokkal, és azok továbbfejlesztésével értékes vállalati vezetők kerülnek ki a cég berkeiből.

A Nokia 68,5 ezer alkalmazottjával, és 51,6 milliárd dolláros (9 313,8 milliárd forint) éves bevételével a harmadik helyet foglalja el. Folyamatosan fejleszti ki az újabbnál újabb mobiltelefonokat, követve a fogyasztók éppen aktuális vágyait, és elvárásait.

Az új tehetségek tudásának gyarapítását mentori programmal próbálják elérni, vagyis mindenkinek van egy mentora, aki támogatja, és segíti a munkában felvetődő problémák, és kérdések megoldásában a dolgozókat.

A negyedik helyet kapta a Hindustan Unilever, 2,74 milliárd dollárnyi (494,57 milliárd forint) bevétellel, és 15ezer alkalmazottal. A legmagasabb beosztásban lévő 200-250 vezetőt egy vezetési képességeket mutató mátrixban ábrázolják különböző szempontok alapján, és a legjobb 50-et nevezik ki a legkritikusabb, és valószínűleg a legjobban fizető posztokba. Ez visszacsatolásként is jól működik a vezetőség körében, mivel így tisztában vannak vele, hogy miben kell még fejlődniük.

A Capital One kártyakibocsátó vállalat 2006-ban 15,2 milliárd dollár (2 743,6 milliárd forint) bevételt realizált, 32 ezer dolgozó munkájának eredményeképpen. Meglepő módon a vállalat személyes trénerekkel próbálja fejlődésre ösztönözni a vezetést. Mindenkinek van egy saját trénere, aki a nyilvános beszéd módjától kezdve az idő megfelelő beosztásáig mindent megtanít a "tanulóknak".

A General Mills foglalja el a Fortune listáján a hatodik helyet, 27,5 ezer alkalmazottal, és 11,6 milliárd dollár (2 093,8 milliárd forint) éves bevétellel. A tavalyi évben a gabonapelyheket gyártó cég egy háromnapos szimulációs programot vezetett be, ami során a dolgozók olyan helyzetekre készülhetnek fel, amivel nem találkoznának a mindennapi életben.

36 vezető beosztású alkalmazottat osztottak 6 fős csoportokra, hogy egymás ellen küzdjenek az üzleti problémák kihívásainak megoldása során. Az eredmények meglepőek szoktak lenni, sokszor olyan vezetők teljesítenek a legjobban, akikről nem is gondolták volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő helyezett a McKinsey, aki 45 országban rendelkezik irodával, és összesen 14 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A 2006. évi árbevétele a Fortune becslései szerint több mint 1 milliárd dollárra rúgnak, ami 180,5 milliárd forintot jelent. 2007-ben a cég 2,5 ezer tanácsadót foglalkoztatott külföldön. A vezetői képzés részeit képzi a 12-24 hónapos külföldi projektekben való részvétel.

A listán az IBM csak a nyolcadik helyre jutott be 330 ezer alkalmazottjával, és 91,4 milliárd dolláros (16 497,7 milliárd forint) bevételével. A múlt évben a vezetőség kiemelt feladat volt a rövid határidőn belüli bevezetése számos új szolgáltatásnak. Az egyre bővülő IBM-nél, aki az elmúlt 7 évben 69 vállalatot vásárolt fel, lényeges kérdés a vezetőség hozzáértése, így számos esetben igyekeznek a felvásárolt cégektől átvenni a hasznos technikákat.

Az utolsó két helyen a BBVA, és az Infosys Technologies áll. Az első vállalat 108 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 38,3 milliárd dollár (6 913,15 milliárd forint) bevételre tett szert az elmúlt évben, miközben az utolsó helyezett 76 ezer alkalmazottal "mindössze" 2,2 milliárd dollárt (397,1 milliárd forint) realizált.

A második legnagyobb spanyol bank, a BBVA esetében a visszajelzésekre helyezik a hangsúlyt, minden dolgozónak elemzik a munkáját, és év végén értékelést készítenek, ami eredményeképpen a dolgozók tisztában lehetnek azzal, hogy mely területeken van szükségük fejlődésre.

Az Infosys felfedezte a fiatalokban rejlő lehetőségeket, akik sokszor maguknak tartják meg a véleményüket, és kialakított egy rendszert, amiben mindenki szabadon elmondhatja a negatív és pozitív dolgokat a céggel kapcsolatban, így elősegítve a fejlődést.

Mint az a Fortune listájában is látható, minden nagy vállalat igyekszik a legjobb szakembereket képezni az alkalmazottakból, más és más módszerekkel. Ha valakinek sikerül megfelelni az elvárásoknak, és a szakmai tudását is képes fejleszteni, az elérheti a vezetőségi posztokat, és vele együtt az áhított fizetést is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem