13 °C Budapest

Nyitott határok az unióba: menekülnek itthonról a magyarok?

Pénzcentrum
2007. december 27. 06:00

Adóreformok ide, "könnyítések" oda, a tények magukért beszélnek. Magyarország már megint az utolsó lett. Ez alapján a megnyílt határok nem be, hanem ki fogják terelni az országból a jó szakembereket. Mert minek fizessünk többet, ha máshol kevesebbet is lehet?

A Mercer tanulmánya szerint ha valaki egyedülálló Magyarországon, akkor még mondhatja, hogy Dániában és Belgiumban több adót kell fizetni mint itthon. De ha már házaspárként próbál valaki elevezni az élet vizein, akkor bizony azzal a ténnyel kell szembesülnie, hogy a vizsgált országok közül itt fizetjük a legtöbb adót.

Ha pedig még gyereket is szeretnénk, akkor erősen kell keresgélnünk a környező országok között, ha olyat szeretnénk találni, ahol alig fizetnek kevesebbet mint itthon egy két gyereket nevelő családban a szülők. És ez nem azért van, mert nő az adó mértéke ha többe vagyunk a családban, hanem azért mert Magyarországot leszámítva szinte minden vizsgált országban figyelembe veszik a családi állapotot is az adó mértékének kiszámításakor (Kevesebb adó a családoknak? Így is lehet!).

A tanulmány szerint Belgium, Dánia, és Magyarország rendelkezik a legkevésbé vonzó környezettel a személyi jövedelemadózást tekintve. A legkevesebb adót az Egyesült Arab Emirátusokban, Hong Kongban, és Oroszországban kell fizetni. Ráadásul a gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki házas, lényegesen jobban jár mintha egyedülálló lenne, mivel sokszor nagyságrendekkel kevesebb adót kell fizetnie.

A Mercer személyi jövedelemadókat vizsgáló tanulmánya 32 országra terjedt ki, és a számításokat egy 91 ezer dolláros (16,06 millió forint) éves átlagfizetéssel végezték el, összehasonlítva, hogy mikor mennyi adót fizet az adott ország állampolgára ha egyedülálló, ha házas, de gyerek még nincs, illetve ha már a családban két gyerek van.


Az egyedülálló, karrierjüknek élő dolgozók számára az egyesült Arab Emirátusok jelenti a legjobb megoldást, ugyanis ott mindössze 5 százalék adót kell fizetniük. Ez azért van, mert ebben az országban nem adóztatják meg a jövedelmeket, és mindössze 5 százalékot kell befizetni a társadalombiztosításhoz való hozzájárulás fejében. Oroszország 13 százalékkal a második, Hong Kong 14,2 százalékkal pedig a harmadik helyet foglalta el.

Az európai országok összességében sem szerepeltek jól a listán, ugyanis az első 10 helyezett között egy sem kapott helyet. Ez azért is jelentős, mivel szakemberek szerint a bérből az államnak kifizetett összeg határozza meg szinte teljes mértékben, hogy a munkavállaló melyik országban szeretne dolgozni. Ugyanis ha sok az adó, kevesebbet tud hazaadni vagy félretenni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így a magasabb adókat szedő országoknak más módot kell kitalálnia arra, hogy hogyan vonzza magához a külföldi szakembereket. Ilyen lehet többek között a briteknél is alkalmazott adókedvezmény a külföldi állampolgároknak, amivel munkavállalásra lehet csábítani a jó szakembereket. Bár az adók mellett számításba kell venni a lakás, az iskola kérdését a gyerekeknek, és a megélhetés helyi költségeit is.

A Mercer egyik szakértője szerint gyakran tapasztalható, hogy az Egyesült Arab Emirátusok a zéró személyi jövedelemadó miatt jelentős vonzerőt jelentenek rövid távon a külföldieknek. Egy három-öt éves kinttartózkodás alatt jelentősen meg lehet növelni a megtakarítások összegét, hogy ezzel váljon elérhetővé az áhított kertes ház, vagy a gondtalan nyugdíjas évek.

Viszont olyan országok is vannak Magyarország mellett, amelyek szintén nincsenek tekintettel a családi állapotra, mint például Brazília, India, Oroszország, vagy akár Törökország, vagyis ugyanakkora a kivetett adómérték az egyedülállókra is, mint a kétgyermekes családokra.

Vagyis a jelenlegi helyzetben a magyar vállalatok nem a munkaerő beáramlására, hanem kiáramlására számíthatnak. Aki beszél valamilyen idegen nyelvet, és kap egy jó ajánlatot valamelyik kevesebb adót követelő országba, az nem fog sokat rágódni a költözésen...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm