3 °C Budapest

Nyitott határok az unióba: menekülnek itthonról a magyarok?

Pénzcentrum
2007. december 27. 06:00

Adóreformok ide, "könnyítések" oda, a tények magukért beszélnek. Magyarország már megint az utolsó lett. Ez alapján a megnyílt határok nem be, hanem ki fogják terelni az országból a jó szakembereket. Mert minek fizessünk többet, ha máshol kevesebbet is lehet?

A Mercer tanulmánya szerint ha valaki egyedülálló Magyarországon, akkor még mondhatja, hogy Dániában és Belgiumban több adót kell fizetni mint itthon. De ha már házaspárként próbál valaki elevezni az élet vizein, akkor bizony azzal a ténnyel kell szembesülnie, hogy a vizsgált országok közül itt fizetjük a legtöbb adót.

Ha pedig még gyereket is szeretnénk, akkor erősen kell keresgélnünk a környező országok között, ha olyat szeretnénk találni, ahol alig fizetnek kevesebbet mint itthon egy két gyereket nevelő családban a szülők. És ez nem azért van, mert nő az adó mértéke ha többe vagyunk a családban, hanem azért mert Magyarországot leszámítva szinte minden vizsgált országban figyelembe veszik a családi állapotot is az adó mértékének kiszámításakor (Kevesebb adó a családoknak? Így is lehet!).

A tanulmány szerint Belgium, Dánia, és Magyarország rendelkezik a legkevésbé vonzó környezettel a személyi jövedelemadózást tekintve. A legkevesebb adót az Egyesült Arab Emirátusokban, Hong Kongban, és Oroszországban kell fizetni. Ráadásul a gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki házas, lényegesen jobban jár mintha egyedülálló lenne, mivel sokszor nagyságrendekkel kevesebb adót kell fizetnie.

A Mercer személyi jövedelemadókat vizsgáló tanulmánya 32 országra terjedt ki, és a számításokat egy 91 ezer dolláros (16,06 millió forint) éves átlagfizetéssel végezték el, összehasonlítva, hogy mikor mennyi adót fizet az adott ország állampolgára ha egyedülálló, ha házas, de gyerek még nincs, illetve ha már a családban két gyerek van.


Az egyedülálló, karrierjüknek élő dolgozók számára az egyesült Arab Emirátusok jelenti a legjobb megoldást, ugyanis ott mindössze 5 százalék adót kell fizetniük. Ez azért van, mert ebben az országban nem adóztatják meg a jövedelmeket, és mindössze 5 százalékot kell befizetni a társadalombiztosításhoz való hozzájárulás fejében. Oroszország 13 százalékkal a második, Hong Kong 14,2 százalékkal pedig a harmadik helyet foglalta el.

Az európai országok összességében sem szerepeltek jól a listán, ugyanis az első 10 helyezett között egy sem kapott helyet. Ez azért is jelentős, mivel szakemberek szerint a bérből az államnak kifizetett összeg határozza meg szinte teljes mértékben, hogy a munkavállaló melyik országban szeretne dolgozni. Ugyanis ha sok az adó, kevesebbet tud hazaadni vagy félretenni.

Így a magasabb adókat szedő országoknak más módot kell kitalálnia arra, hogy hogyan vonzza magához a külföldi szakembereket. Ilyen lehet többek között a briteknél is alkalmazott adókedvezmény a külföldi állampolgároknak, amivel munkavállalásra lehet csábítani a jó szakembereket. Bár az adók mellett számításba kell venni a lakás, az iskola kérdését a gyerekeknek, és a megélhetés helyi költségeit is.

A Mercer egyik szakértője szerint gyakran tapasztalható, hogy az Egyesült Arab Emirátusok a zéró személyi jövedelemadó miatt jelentős vonzerőt jelentenek rövid távon a külföldieknek. Egy három-öt éves kinttartózkodás alatt jelentősen meg lehet növelni a megtakarítások összegét, hogy ezzel váljon elérhetővé az áhított kertes ház, vagy a gondtalan nyugdíjas évek.

Viszont olyan országok is vannak Magyarország mellett, amelyek szintén nincsenek tekintettel a családi állapotra, mint például Brazília, India, Oroszország, vagy akár Törökország, vagyis ugyanakkora a kivetett adómérték az egyedülállókra is, mint a kétgyermekes családokra.

Vagyis a jelenlegi helyzetben a magyar vállalatok nem a munkaerő beáramlására, hanem kiáramlására számíthatnak. Aki beszél valamilyen idegen nyelvet, és kap egy jó ajánlatot valamelyik kevesebb adót követelő országba, az nem fog sokat rágódni a költözésen...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?