Nyitott határok az unióba: menekülnek itthonról a magyarok?

Pénzcentrum
2007. december 27. 06:00

Adóreformok ide, "könnyítések" oda, a tények magukért beszélnek. Magyarország már megint az utolsó lett. Ez alapján a megnyílt határok nem be, hanem ki fogják terelni az országból a jó szakembereket. Mert minek fizessünk többet, ha máshol kevesebbet is lehet?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Mercer tanulmánya szerint ha valaki egyedülálló Magyarországon, akkor még mondhatja, hogy Dániában és Belgiumban több adót kell fizetni mint itthon. De ha már házaspárként próbál valaki elevezni az élet vizein, akkor bizony azzal a ténnyel kell szembesülnie, hogy a vizsgált országok közül itt fizetjük a legtöbb adót.

Ha pedig még gyereket is szeretnénk, akkor erősen kell keresgélnünk a környező országok között, ha olyat szeretnénk találni, ahol alig fizetnek kevesebbet mint itthon egy két gyereket nevelő családban a szülők. És ez nem azért van, mert nő az adó mértéke ha többe vagyunk a családban, hanem azért mert Magyarországot leszámítva szinte minden vizsgált országban figyelembe veszik a családi állapotot is az adó mértékének kiszámításakor (Kevesebb adó a családoknak? Így is lehet!).

A tanulmány szerint Belgium, Dánia, és Magyarország rendelkezik a legkevésbé vonzó környezettel a személyi jövedelemadózást tekintve. A legkevesebb adót az Egyesült Arab Emirátusokban, Hong Kongban, és Oroszországban kell fizetni. Ráadásul a gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki házas, lényegesen jobban jár mintha egyedülálló lenne, mivel sokszor nagyságrendekkel kevesebb adót kell fizetnie.

A Mercer személyi jövedelemadókat vizsgáló tanulmánya 32 országra terjedt ki, és a számításokat egy 91 ezer dolláros (16,06 millió forint) éves átlagfizetéssel végezték el, összehasonlítva, hogy mikor mennyi adót fizet az adott ország állampolgára ha egyedülálló, ha házas, de gyerek még nincs, illetve ha már a családban két gyerek van.


Az egyedülálló, karrierjüknek élő dolgozók számára az egyesült Arab Emirátusok jelenti a legjobb megoldást, ugyanis ott mindössze 5 százalék adót kell fizetniük. Ez azért van, mert ebben az országban nem adóztatják meg a jövedelmeket, és mindössze 5 százalékot kell befizetni a társadalombiztosításhoz való hozzájárulás fejében. Oroszország 13 százalékkal a második, Hong Kong 14,2 százalékkal pedig a harmadik helyet foglalta el.

Az európai országok összességében sem szerepeltek jól a listán, ugyanis az első 10 helyezett között egy sem kapott helyet. Ez azért is jelentős, mivel szakemberek szerint a bérből az államnak kifizetett összeg határozza meg szinte teljes mértékben, hogy a munkavállaló melyik országban szeretne dolgozni. Ugyanis ha sok az adó, kevesebbet tud hazaadni vagy félretenni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így a magasabb adókat szedő országoknak más módot kell kitalálnia arra, hogy hogyan vonzza magához a külföldi szakembereket. Ilyen lehet többek között a briteknél is alkalmazott adókedvezmény a külföldi állampolgároknak, amivel munkavállalásra lehet csábítani a jó szakembereket. Bár az adók mellett számításba kell venni a lakás, az iskola kérdését a gyerekeknek, és a megélhetés helyi költségeit is.

A Mercer egyik szakértője szerint gyakran tapasztalható, hogy az Egyesült Arab Emirátusok a zéró személyi jövedelemadó miatt jelentős vonzerőt jelentenek rövid távon a külföldieknek. Egy három-öt éves kinttartózkodás alatt jelentősen meg lehet növelni a megtakarítások összegét, hogy ezzel váljon elérhetővé az áhított kertes ház, vagy a gondtalan nyugdíjas évek.

Viszont olyan országok is vannak Magyarország mellett, amelyek szintén nincsenek tekintettel a családi állapotra, mint például Brazília, India, Oroszország, vagy akár Törökország, vagyis ugyanakkora a kivetett adómérték az egyedülállókra is, mint a kétgyermekes családokra.

Vagyis a jelenlegi helyzetben a magyar vállalatok nem a munkaerő beáramlására, hanem kiáramlására számíthatnak. Aki beszél valamilyen idegen nyelvet, és kap egy jó ajánlatot valamelyik kevesebb adót követelő országba, az nem fog sokat rágódni a költözésen...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07