13 °C Budapest

Van kiút? Még van ami után nem kell adózni...

Pénzcentrum
2007. november 7. 05:40

Bárcsak ne is kaptuk volna... Szinte nem is tudunk olyat kitalálni, amit még ne adóztatott volna meg az állam. A fizetésünk majdnem felét kifizetjük adók és járulékok címén. Ha ingatlant adunk el, fizetni kell. Ha veszünk, akkor is. Ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy tényleg minden kapott pénz után kell adót fizetni?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyugdíj szerencsére ez alól még kivétel, bár a mostani tendencia folytatódásával ki tudja meddig. De most még legalább öreg korára megnyugodhat egy kicsit az ember, ez után a kapott pénz után nem kell semmilyen adót fizetni.

A nyugdíj mellet viszont van még egy kör, ami után nem kell adót fizetni. Ez pedig az adóterhet nem viselő járandóságok. Bár ez sem teljes egészében igaz így. A megfogalmazás szerint ugyanis ha egy magánszemély adott évben kizárólag! adóterhet nem viselő járandóság címén szerez jövedelmet, akkor az után nem kell adót fizetni, sőt, még adóbevallást sem kell benyújtani.

De mi van akkor, ha más jogcímen is szerzünk jövedelmet? Akkor már nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis ebben az esetben az adóterhet nem viselő járandóság adóalap növelő tétel, annak ellenére, hogy az erre jutó adót levonhatjuk a teljes adóbefizetésből. Vagyis előfordulhat, hogy valaki pont ezek miatt az "adómentes" jövedelmek miatt kerül a személyi jövedelemadó törvény szerinti magasabb adófizetési sávba.

Az 1,7 millió forint feletti összegre már 36 százalék adót kell fizetni, és nem 18 százalékot, ami jelentősen megdobhatja a fizetendőadónk összegét. Ha például a munkáltató vonja le a bérünkből az adót, és nem tudja, hogy nekünk volt máshonnan kapott jövedelmünk is, mondjuk ösztöndíj, akkor ő csak a saját kifizetése után csinálja meg a levonást, ami okozhat kemény meglepetéseket az adóbevalláskor, mivel ki kell egészítenünk a befizetéseket, akár 10 ezrekkel is a magasabb adósávba való kerülés miatt.

Ráadásul az adóterhet nem viselő járandóságok is beletartoznak az éves jövedelembe, így befolyásolva az adójóváírást, a kiegészítő adójóváírást, és az igénybevehető adókedvezmények érvényesíthetőségét is. Emiatt lehet, hogy megint csak csökken néhány ezer forinttal a jövedelmünk, mivel nagyobb éves jövedelemre kisebb kedvezmény jár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De lássuk, hogy melyek azok a kapott pénzek, ami után nem kell adózni, de ha más jövedelemmel is rendelkezünk, megkeseríthetik az életünket:

Tényleg ingyen van?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?