Van kiút? Még van ami után nem kell adózni...

Pénzcentrum
2007. november 7. 05:40

Bárcsak ne is kaptuk volna... Szinte nem is tudunk olyat kitalálni, amit még ne adóztatott volna meg az állam. A fizetésünk majdnem felét kifizetjük adók és járulékok címén. Ha ingatlant adunk el, fizetni kell. Ha veszünk, akkor is. Ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy tényleg minden kapott pénz után kell adót fizetni?

A nyugdíj szerencsére ez alól még kivétel, bár a mostani tendencia folytatódásával ki tudja meddig. De most még legalább öreg korára megnyugodhat egy kicsit az ember, ez után a kapott pénz után nem kell semmilyen adót fizetni.

A nyugdíj mellet viszont van még egy kör, ami után nem kell adót fizetni. Ez pedig az adóterhet nem viselő járandóságok. Bár ez sem teljes egészében igaz így. A megfogalmazás szerint ugyanis ha egy magánszemély adott évben kizárólag! adóterhet nem viselő járandóság címén szerez jövedelmet, akkor az után nem kell adót fizetni, sőt, még adóbevallást sem kell benyújtani.

De mi van akkor, ha más jogcímen is szerzünk jövedelmet? Akkor már nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis ebben az esetben az adóterhet nem viselő járandóság adóalap növelő tétel, annak ellenére, hogy az erre jutó adót levonhatjuk a teljes adóbefizetésből. Vagyis előfordulhat, hogy valaki pont ezek miatt az "adómentes" jövedelmek miatt kerül a személyi jövedelemadó törvény szerinti magasabb adófizetési sávba.

Az 1,7 millió forint feletti összegre már 36 százalék adót kell fizetni, és nem 18 százalékot, ami jelentősen megdobhatja a fizetendőadónk összegét. Ha például a munkáltató vonja le a bérünkből az adót, és nem tudja, hogy nekünk volt máshonnan kapott jövedelmünk is, mondjuk ösztöndíj, akkor ő csak a saját kifizetése után csinálja meg a levonást, ami okozhat kemény meglepetéseket az adóbevalláskor, mivel ki kell egészítenünk a befizetéseket, akár 10 ezrekkel is a magasabb adósávba való kerülés miatt.

Ráadásul az adóterhet nem viselő járandóságok is beletartoznak az éves jövedelembe, így befolyásolva az adójóváírást, a kiegészítő adójóváírást, és az igénybevehető adókedvezmények érvényesíthetőségét is. Emiatt lehet, hogy megint csak csökken néhány ezer forinttal a jövedelmünk, mivel nagyobb éves jövedelemre kisebb kedvezmény jár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De lássuk, hogy melyek azok a kapott pénzek, ami után nem kell adózni, de ha más jövedelemmel is rendelkezünk, megkeseríthetik az életünket:

Tényleg ingyen van?

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 30. szombat
Zalán
13. hét
Március 30.
A Föld órája
Március 30.
Nagyszombat
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem