6 °C Budapest

Van kiút? Még van ami után nem kell adózni...

Pénzcentrum
2007. november 7. 05:40

Bárcsak ne is kaptuk volna... Szinte nem is tudunk olyat kitalálni, amit még ne adóztatott volna meg az állam. A fizetésünk majdnem felét kifizetjük adók és járulékok címén. Ha ingatlant adunk el, fizetni kell. Ha veszünk, akkor is. Ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy tényleg minden kapott pénz után kell adót fizetni?

A nyugdíj szerencsére ez alól még kivétel, bár a mostani tendencia folytatódásával ki tudja meddig. De most még legalább öreg korára megnyugodhat egy kicsit az ember, ez után a kapott pénz után nem kell semmilyen adót fizetni.

A nyugdíj mellet viszont van még egy kör, ami után nem kell adót fizetni. Ez pedig az adóterhet nem viselő járandóságok. Bár ez sem teljes egészében igaz így. A megfogalmazás szerint ugyanis ha egy magánszemély adott évben kizárólag! adóterhet nem viselő járandóság címén szerez jövedelmet, akkor az után nem kell adót fizetni, sőt, még adóbevallást sem kell benyújtani.

De mi van akkor, ha más jogcímen is szerzünk jövedelmet? Akkor már nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis ebben az esetben az adóterhet nem viselő járandóság adóalap növelő tétel, annak ellenére, hogy az erre jutó adót levonhatjuk a teljes adóbefizetésből. Vagyis előfordulhat, hogy valaki pont ezek miatt az "adómentes" jövedelmek miatt kerül a személyi jövedelemadó törvény szerinti magasabb adófizetési sávba.

Az 1,7 millió forint feletti összegre már 36 százalék adót kell fizetni, és nem 18 százalékot, ami jelentősen megdobhatja a fizetendőadónk összegét. Ha például a munkáltató vonja le a bérünkből az adót, és nem tudja, hogy nekünk volt máshonnan kapott jövedelmünk is, mondjuk ösztöndíj, akkor ő csak a saját kifizetése után csinálja meg a levonást, ami okozhat kemény meglepetéseket az adóbevalláskor, mivel ki kell egészítenünk a befizetéseket, akár 10 ezrekkel is a magasabb adósávba való kerülés miatt.

Ráadásul az adóterhet nem viselő járandóságok is beletartoznak az éves jövedelembe, így befolyásolva az adójóváírást, a kiegészítő adójóváírást, és az igénybevehető adókedvezmények érvényesíthetőségét is. Emiatt lehet, hogy megint csak csökken néhány ezer forinttal a jövedelmünk, mivel nagyobb éves jövedelemre kisebb kedvezmény jár.

De lássuk, hogy melyek azok a kapott pénzek, ami után nem kell adózni, de ha más jövedelemmel is rendelkezünk, megkeseríthetik az életünket:

Tényleg ingyen van?

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?