Ingatlanok adóváltozásai: szakemberek szerint jó, de a lakosság már kevésbé örül...

Pénzcentrum
2007. december 12. 12:43

A Deloitte két szakembere, Kövesdy Attila adópartner, és Szovics Zsolt szenior menedzser a könnyvizsgálati területen az ingatlanokhoz kötődő adóváltozásokat kommentálta. A négy területet lefedő változásokról már többször is adtak hírt, de mi most összefoglaljuk, hogy mire lehet számítani jövőre az ingatlanokkal kapcsolatos adózási szabályok esetén...

Építményadó

Az első terület a helyi adók, vagy ahogy sokan rettegve emlegetik, az ingatlanadó. A hivatalos döntésnek megfelelően a törvény csak az értékalapon kivethető maximum összeget (0,5%, nem lakóingatlanok esetén 1,5%) fogja meghatározni januártól, a kivetés eldöntése önkormányzati feladat lesz. De hogyan is néz ki ez összehasonlítva a jelenlegi helyzettel.

A vizsgált ingatlan egy XIII. kerületi 1999-ben téglából épült társasházi, egyedi fűtésű 3 szobás, garázsos lakás. A mérete 80m2, a forgalmi értéke 350 ezer forint, és nincs északra nyíló ablak.


A törvény által meghatározott négyzetméter átlagértéket viszont számos korrekciós tényező is befolyásolja, amelyek növelik az adó alapját. Így A maximum adó 228 ezer forintra fog kijönni az új szabályok bevezetése után, ami viszont a jelenlegi szabályok szerint kivethető adó maximum mértékénél jóval kevesebb. Bár az tény, hogy eddig csak egy-két önkormányzat vette igénybe ezt a fajta adóztatási módot.

Személyi jövedelemadó

A jelenlegi szabályok szerint ha valaki eladja a korábban olcsóbban vett lakását, akkor azt az összeget amennyivel többet kapott érte, nem kell leadóznia, ha meghatározott időn belül vesz egy másik lakást. Ha viszont nem vesz, de a lakás 5 évnél fiatalabb, akkor a teljes összeg után adóznia kell, 5 éven felül a lakás életkorától függően a fizetendő adó évente 10 százalékkal csökken. Viszont ha a második lakást 5 éven belül adjuk el, akkor vissza kell fizetni a lakásszerzési kedvezmény teljes összegét.

Jövő évtől viszont megszűnik ez a kedvezmény, vagyis akkor is adózni kell, ha másik lakást veszünk. Bár maradt egy olyan lehetőség, hogy az adóhatóság a szociális, stb. helyzet alapján mérlegel, hogy csökkenti az adó összegét, vagy nem is kell fizetni semmit.

Az a jelenlegi szabály, hogy csak 15 év után lesz adómentes a lakásértékesítés, viszont 5 évre csökken, ami lényegesen kevesebb adófizetési kötelezettséget eredményez. Nem mindegy, hogy 6 év után "ingyen" adhatjuk el a lakást, vagy az adó 90 százalékát be kell fizetni.

ÁFA

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha egy magánszemély úgy dönt, hogy két éven belül több mint három lakást elad, akkor azzal a ténnyel kell szembesülnie, hogy a 4. eladás már áfaköteles lesz. A sorozatban történő értékesítést ugyanis januártól adóztatja a törvény.

Bizonyos ingatlanokhoz kötődő szolgáltatások esetén is változik az áfafizetés szabálya. Többek között a takarítás, az átalakítás, vagy a bontás is a fordított adózás szabályai szerint fog adózni, ami azt jelenti, hogy a számla kiállítója áfa nélküli számlát állít ki, az adót pedig a vevő vallja be. Így megszűnt az a probléma, hogy a számlát kiállító cég levonta az áfát, de a vevő nem fizetette be azt a hatóságnak, mert közben megszűnt, így az adóhatóság elesett az áfától.

Az új áfatörvénynek viszont vannak még gyerekbetegségei, ugyanis nincs benne meghatározva például az ingatlan fogalma sem. Így nincs konkrétan meghatározva, hogy mi minősül ingatlannak, vagyis nem lehet tudni, hogy egy villanyoszlop az adott cég tevékenysége szerint ingatlan vagy nem, így az azon végzett munkálatok fordítottan adóznak-e vagy sem.

Illeték

Ezen a területen egy lényeges változás történt, mégpedig az, hogy ha egy vállalakozás apportként üzletrészt ad egy másik cégnek, és az apport ingatlant is tartalmaz, akkor januártól az ingatlan után nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket. Emiatt vérhatóan meg fog nőni ezeknek a tranzakcióknak a száma, viszont ez jó lehetőséget ad a cégeknek a vállalkozásból történő ingatlankivonásra, ami viszont már nem biztos, hogy minden szempontból hasznos, ugyanis ha a vezetés gyorsan kivonja az ingatlanokat a cégből, akkor egy tartozás fejében nem lesz mit behajtani...

A szakemberek szerint az ingatlanadó maga nem rossz dolog, ugyanis megfogható, így nem olyan könnyű "elfelejteni" a befizetéseket. Az új szabályok összességében jó és rossz irányba is változtak a lakosság szempontjából, de az biztos, hogy az új törvényekben vétett hibák javítása még egy jó ideig el fog tartani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?