22 °C Budapest

Mennyire szegények a magyarok? Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2007. december 18. 14:00

Vitás kérdés, hogy mi jelzi legjobban egy állam gazdagságát, a jóléti államokban ezt a mérőszámot a népesség anyagi helyzete, a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP jelenti. Persze a vagyon és a gazdagság kérdése összetettebb annál mintsem egy mutatószámmal jól jellemezhető lenne, a rendelkezésre álló mutatók között azonban a GDP/fő alkalmas leginkább arra, hogy különböző országokban élők helyzetéről képet adjon.

Az Eurostat december 17-én tette közzé 2006-ra vonatkozó adatait, melyek arról tanúskodnak, hogy Európában továbbra is a luxemburgiak élnek a legjobban. A GDP/ fő a legnagyobb mértékben Luxemburg után Írországban és Hollandiában haladja meg az uniós átlagot.

A Luxemburg esetében számított értékkel kapcsolatban az Eurostat megjegyzi, hogy annak alakulásában jelentős szerepet játszik a határmenti munkavállalói migráció, az országban dolgozó külföldiek ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, miközben az egy főre számított mutatóban már nincsenek benne.

A Benelux-államok gazdagságával szemben éles kontrasztot ad a volt jugoszláv államok és Albánia szegénysége, utóbbi esetében az egy főre jutó GDP még alig haladja meg az uniós átlag 20 százalékát. Nincs ennél sokkal jobb helyzetben azonban az Európai Unióhoz 2007. január elsejével csatlakozott két állam, Románia és Bulgária sem.

Az egy főre jutó GDP mértéke egyik államban sem érte el az átlag 40 százalékát: 2006-ban Románia esetében 39, míg Bulgáriában 37 százaléka volt annak. Az EU15 és a 2004 után csatlakozott államok közötti szakadékot jól mutatja, hogy míg az előbbi körbe tartozó államoknál csakis Portugáliában és Görögországban nem éri el az átlagot a vizsgált mutató, addig az új tagállamok között egy sem akad, aki hasonló eredményt tudna felmutatni. A csupán kettő akad, Ciprus és a között valutát 2007. január elsejével bevezető Szlovénia, melynek lemaradása 20 százalék alatti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hazánkat az Eurostat jelentése Észtországgal és Szlovákiával együtt említi azon országok körében, mely körülbelül 35 százalékkal szegényebbek az átlagnál. Ezzel a közép-kelet európai országok között az erős középmezőnyben foglal Magyarország helyet.

A GDP/fő alakulása azonban nem csak az országok, de a különböző régiók fejlődésének vizsgálatában is rendkívül fontos. Hét régióra oszló hazánkon belül is rendkívül nagy különbségek tapasztalhatóak mondjuk az Észak-magyarországi vagy Dél-dunántúli és a Közép-magyarországi régió között.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24