21 °C Budapest

Mennyire szegények a magyarok? Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2007. december 18. 14:00

Vitás kérdés, hogy mi jelzi legjobban egy állam gazdagságát, a jóléti államokban ezt a mérőszámot a népesség anyagi helyzete, a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP jelenti. Persze a vagyon és a gazdagság kérdése összetettebb annál mintsem egy mutatószámmal jól jellemezhető lenne, a rendelkezésre álló mutatók között azonban a GDP/fő alkalmas leginkább arra, hogy különböző országokban élők helyzetéről képet adjon.

Az Eurostat december 17-én tette közzé 2006-ra vonatkozó adatait, melyek arról tanúskodnak, hogy Európában továbbra is a luxemburgiak élnek a legjobban. A GDP/ fő a legnagyobb mértékben Luxemburg után Írországban és Hollandiában haladja meg az uniós átlagot.

A Luxemburg esetében számított értékkel kapcsolatban az Eurostat megjegyzi, hogy annak alakulásában jelentős szerepet játszik a határmenti munkavállalói migráció, az országban dolgozó külföldiek ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, miközben az egy főre számított mutatóban már nincsenek benne.

A Benelux-államok gazdagságával szemben éles kontrasztot ad a volt jugoszláv államok és Albánia szegénysége, utóbbi esetében az egy főre jutó GDP még alig haladja meg az uniós átlag 20 százalékát. Nincs ennél sokkal jobb helyzetben azonban az Európai Unióhoz 2007. január elsejével csatlakozott két állam, Románia és Bulgária sem.

Az egy főre jutó GDP mértéke egyik államban sem érte el az átlag 40 százalékát: 2006-ban Románia esetében 39, míg Bulgáriában 37 százaléka volt annak. Az EU15 és a 2004 után csatlakozott államok közötti szakadékot jól mutatja, hogy míg az előbbi körbe tartozó államoknál csakis Portugáliában és Görögországban nem éri el az átlagot a vizsgált mutató, addig az új tagállamok között egy sem akad, aki hasonló eredményt tudna felmutatni. A csupán kettő akad, Ciprus és a között valutát 2007. január elsejével bevezető Szlovénia, melynek lemaradása 20 százalék alatti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hazánkat az Eurostat jelentése Észtországgal és Szlovákiával együtt említi azon országok körében, mely körülbelül 35 százalékkal szegényebbek az átlagnál. Ezzel a közép-kelet európai országok között az erős középmezőnyben foglal Magyarország helyet.

A GDP/fő alakulása azonban nem csak az országok, de a különböző régiók fejlődésének vizsgálatában is rendkívül fontos. Hét régióra oszló hazánkon belül is rendkívül nagy különbségek tapasztalhatóak mondjuk az Észak-magyarországi vagy Dél-dunántúli és a Közép-magyarországi régió között.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem