23 °C Budapest

Mennyire szegények a magyarok? Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2007. december 18. 14:00

Vitás kérdés, hogy mi jelzi legjobban egy állam gazdagságát, a jóléti államokban ezt a mérőszámot a népesség anyagi helyzete, a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP jelenti. Persze a vagyon és a gazdagság kérdése összetettebb annál mintsem egy mutatószámmal jól jellemezhető lenne, a rendelkezésre álló mutatók között azonban a GDP/fő alkalmas leginkább arra, hogy különböző országokban élők helyzetéről képet adjon.

Az Eurostat december 17-én tette közzé 2006-ra vonatkozó adatait, melyek arról tanúskodnak, hogy Európában továbbra is a luxemburgiak élnek a legjobban. A GDP/ fő a legnagyobb mértékben Luxemburg után Írországban és Hollandiában haladja meg az uniós átlagot.

A Luxemburg esetében számított értékkel kapcsolatban az Eurostat megjegyzi, hogy annak alakulásában jelentős szerepet játszik a határmenti munkavállalói migráció, az országban dolgozó külföldiek ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, miközben az egy főre számított mutatóban már nincsenek benne.

A Benelux-államok gazdagságával szemben éles kontrasztot ad a volt jugoszláv államok és Albánia szegénysége, utóbbi esetében az egy főre jutó GDP még alig haladja meg az uniós átlag 20 százalékát. Nincs ennél sokkal jobb helyzetben azonban az Európai Unióhoz 2007. január elsejével csatlakozott két állam, Románia és Bulgária sem.

Az egy főre jutó GDP mértéke egyik államban sem érte el az átlag 40 százalékát: 2006-ban Románia esetében 39, míg Bulgáriában 37 százaléka volt annak. Az EU15 és a 2004 után csatlakozott államok közötti szakadékot jól mutatja, hogy míg az előbbi körbe tartozó államoknál csakis Portugáliában és Görögországban nem éri el az átlagot a vizsgált mutató, addig az új tagállamok között egy sem akad, aki hasonló eredményt tudna felmutatni. A csupán kettő akad, Ciprus és a között valutát 2007. január elsejével bevezető Szlovénia, melynek lemaradása 20 százalék alatti.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hazánkat az Eurostat jelentése Észtországgal és Szlovákiával együtt említi azon országok körében, mely körülbelül 35 százalékkal szegényebbek az átlagnál. Ezzel a közép-kelet európai országok között az erős középmezőnyben foglal Magyarország helyet.

A GDP/fő alakulása azonban nem csak az országok, de a különböző régiók fejlődésének vizsgálatában is rendkívül fontos. Hét régióra oszló hazánkon belül is rendkívül nagy különbségek tapasztalhatóak mondjuk az Észak-magyarországi vagy Dél-dunántúli és a Közép-magyarországi régió között.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44