3 °C Budapest

A luxemburgiak élnek a legjobban

Pénzcentrum
2007. november 22. 12:06

A 2005-ös adatok alapján a világ legnagyobb kilenc gazdasága sorrendben: az Amerikai Egyesül Államok, Japán, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Spanyolország és Kanada. 2005-ben az EU megközelítőleg azonos fontosságú szerepet töltött be a világgazdaságban mint az USA -az OECD által közzétett legfrissebb rangsor alapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egy főre jutó fogyasztást nézve az országok rangsora az előbbitől eltérő képet mutat. Számos országban magasabb az egy főre jutó fogyasztás értéke az egy főre jutó GDP-nél. Az Egyesült Királyságban például az egy főre jutó GDP 9, míg az egy főre jutó fogyasztás 19 százalékkal múlja felül az OECD átlagát. Ez tükrözi, hogy az egy főre jutó befektetések aránya az OECD átlag alatt marad, a növekedést pedig alapvetően a lakossági fogyasztás vezérli. Ezzel szemben Hollandiában és Ausztráliában éppen fordított a helyzet, az egy főre jutó GDP jóval magasabb mint az egy főre jutó fogyasztás.


A GDP-nek (bruttó hazai termék) nem képezik részét a nemzetközi transzferek, ezért az OECD a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) értékeit is vizsgálta az adott országok esetében. A GNI-t figyelembe véve több ország esetében is (Svájc, Írország és Luxemburg) jelentősen változik a jövedelemáramlásról alkotott kép. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem Svájcban 30 százalékkal haladja meg az OECD átlagot - ami az egy főre jutó GDP-nél sokkal magasabb - és a Svájcba érkező nettó transzferek jelentős mennyiségét jelzi. Írország és Luxemburg esetében ennek pont az ellenkezője figyelhető meg, a többi OECD országban azonban nem mutatható ki számottevő eltérés az egy főre jutó GDP és fogyasztás között.

A legutóbbi, 2002-es felmérés óta az egy főre jutó GDP alapján készített rangsor néhány kivételtől eltekintve nem változott különösebben. Olaszország és Svájc is hátrébb került a listán, míg Norvégia pozíciója jelentősen javult - Luxemburgot követően a második helyre került. A skandináv ország ezt annak köszönheti, hogy jelentős olajexportálóként az emelkedő olajárak növelték exportteljesítményét. A régióból Csehország és Szlovákia is előrébb került a listán, Mexikóhoz és Törökországhoz hasonlóan.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?