7 °C Budapest

A luxemburgiak élnek a legjobban

Pénzcentrum
2007. november 22. 12:06

A 2005-ös adatok alapján a világ legnagyobb kilenc gazdasága sorrendben: az Amerikai Egyesül Államok, Japán, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Spanyolország és Kanada. 2005-ben az EU megközelítőleg azonos fontosságú szerepet töltött be a világgazdaságban mint az USA -az OECD által közzétett legfrissebb rangsor alapján.

Az egy főre jutó fogyasztást nézve az országok rangsora az előbbitől eltérő képet mutat. Számos országban magasabb az egy főre jutó fogyasztás értéke az egy főre jutó GDP-nél. Az Egyesült Királyságban például az egy főre jutó GDP 9, míg az egy főre jutó fogyasztás 19 százalékkal múlja felül az OECD átlagát. Ez tükrözi, hogy az egy főre jutó befektetések aránya az OECD átlag alatt marad, a növekedést pedig alapvetően a lakossági fogyasztás vezérli. Ezzel szemben Hollandiában és Ausztráliában éppen fordított a helyzet, az egy főre jutó GDP jóval magasabb mint az egy főre jutó fogyasztás.


A GDP-nek (bruttó hazai termék) nem képezik részét a nemzetközi transzferek, ezért az OECD a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) értékeit is vizsgálta az adott országok esetében. A GNI-t figyelembe véve több ország esetében is (Svájc, Írország és Luxemburg) jelentősen változik a jövedelemáramlásról alkotott kép. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem Svájcban 30 százalékkal haladja meg az OECD átlagot - ami az egy főre jutó GDP-nél sokkal magasabb - és a Svájcba érkező nettó transzferek jelentős mennyiségét jelzi. Írország és Luxemburg esetében ennek pont az ellenkezője figyelhető meg, a többi OECD országban azonban nem mutatható ki számottevő eltérés az egy főre jutó GDP és fogyasztás között.

A legutóbbi, 2002-es felmérés óta az egy főre jutó GDP alapján készített rangsor néhány kivételtől eltekintve nem változott különösebben. Olaszország és Svájc is hátrébb került a listán, míg Norvégia pozíciója jelentősen javult - Luxemburgot követően a második helyre került. A skandináv ország ezt annak köszönheti, hogy jelentős olajexportálóként az emelkedő olajárak növelték exportteljesítményét. A régióból Csehország és Szlovákia is előrébb került a listán, Mexikóhoz és Törökországhoz hasonlóan.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?